Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 27°C Még több cikk.

Mit kíván Győr és Sopron? Villamost vagy bajnokcsapatot?

Győr-Sopron - Vajon mitől lenne jobb az élet a megye két legnagyobb városában? Győrben a villamostól, a jobb úthálózattól, míg Sopronban a több játszótértől? Riportunkból kiderül: a válasz sokkal egyszerűbb és fájóbb.


A kisalfold.hu munkatársai szerda délelőtt A/4-es papírral a kezükben járták a megyeszékhely belvárosát, s próbálták "megszondáztatni" a sétálókat arról, hogy mitől is lenne jobb az élet a Vizek városában?

Lapunkon tíz lehetséges opciót tüntettünk fel. Íme, választékunk:
- újabb és újabb munkahelyek
- jobb úthálózat
- kevesebb nyereséget termelő, olcsóbb közcégek
- villamos
- vidámpark
- modern uszoda
- hagyományos mozi
- bátrabb, pezsgőbb kulturális élet
- újra bajnok legyen az ETO focicsapata az NB I-ben
- elefánt az állatkertben.Megkérdeztük: villamos, uszoda vagy bajnokcsapat? Videó: Cseh Róbert.


Munka, munka, munka

Összesen huszonöt embert faggattunk ki – kár, hogy a többség sajnos nem adta nevét mini közvélemény-kutatásunkhoz -, s valamennyi beszélgetőpartnerünk annyi győri "hiánycikket" vagy jobbítást választhatott, amennyit csak jónak talált.

Sajnos, ahogyan várni lehetett, a többség az újabb és újabb munkahelyek mellett tette le leginkább a voksát: egészen pontosan 25 emberből 21 tartotta ezt a legfontosabbnak. Hiába, válság van.

A kétes értékű dobogó második helyezését a jobb úthálózat vitte el (17 szavazat), míg a harmadikként a bátrabb, pezsgőbb kulturális élet végzett (14 strigula).

A vágyak villamosa

Érdekesség: mindössze ketten gondolták úgy, hogy kevesebb nyereséget termelő, olcsóbb közcégekre volna szükség. (Vagy a többség azt hitte, hogy újságíróbőrbe bújt Győrhő/Pannon-Víz kémek vagyunk.)

A villamos kapcsán pro és kontra is elhangoztak érvek.

Volt, aki úgy nyilatkozott, hogy Győr kicsi egy ilyen nagyszabású projekthez ("legalább 20-30 ezerrel több embernek kellene itt élni"), s akadt, aki már jövő héttől szíves-örömest látna viszont a csilingelő sárga kasznikat a megyeszékhelyen ("a belvárosban megoldaná a közlekedési gondokat").

Összesen heten érezték úgy, hogy támogatni tudják a villamost.


Győri villamos: egyelőre a távoli messzeségben.
Győri villamos: egyelőre a távoli messzeségben.


Az ETO és Nelli, az elefánt

A vidámpark, a modern uszoda és a hagyományos mozi 3-3 voksot kapott, míg a foci még nem teljesen halott Győrben: hatan is bizakodnak abban, hogy az ETO előbb-utóbb megszerzi negyedik bajnoki címét.


Többen is látnák az ETO-t a bajnoki dobogó tetején. Idén nem fogják. Fotó: Krizsán Csaba.
Többen is látnák az ETO-t a bajnoki dobogó tetején. Idén nem fogják. Fotó: Krizsán Csaba.


Végezetül pedig az elefántot sem feledjük: összesen négyen örülnének a hatalmas, szeretnivaló állatnak a győri állatkertben. Szóval ha eltévedsz Nelli, gyere felénk bátran.


Ormányosok: elefántmama és -baba.
Ormányosok: elefántmama és -baba.Mitől lenne jobb az élet Sopronban?

Gizella:
- Annak örülnék a legjobban, ha megszűnne az a sok kátyú, s normálisan lehetne közlekedni a város útjain. Bár látom néha, hogy próbálgatják javítgatni az utak minőségét, de szerintem ez nem elég. Ausztriában például miért tudnak gondozott úthálózatot fenntartani, s idehaza miért nem? Miközben a súlyadóból rengeteg pénz folyhat be ilyen célra Sopronban is.

Ilona:
- Lehetne tisztább város Sopron, de ehhez még több szemetes kosarat kellene kihelyezni a közterületekre. Úgy, mint Hévízen. Ott szinte minden húsz méternél elhelyeztek egyet, hogy véletlenül se kelljen például a papírzsebkendőt vagy a csokipapírt a földre dobni.

Ezt Sopronban is meg lehetne valósítani, arról nem is beszélve, hogy már az óvodában - no meg odahaza - el kellene kezdeni a rendre és a tisztaságra való szoktatást. Hogy Sopron kulturált képet mutathasson, ne szemeteset.

Sörnyei Gábor:
- Úgy látom, a legfontosabb az lenne, ha a mindenkori városvezetés a város érdekében gondolkodna, nem pedig pártszimpátia alapján. Ez és a lehető legszélesebb körű összefogás lenne a kulcs ahhoz, hogy valóban érdemi fejlődés induljon meg a városban - a lakosság megelégedésére.
István:
- Jó lenne, ha kevésbé lenne szemetes Sopron, bár itt az emberi hozzáálláson is javítani kellene. Ezen túlmenően szorgalmaznám, hogy az eddiginél is több bicikliút valósuljon meg, s a parkolási gondok is enyhüljenek. Pláne most, tavasszal és nyáron, az idegenforgalmi szezonban égető kérdést jelent a katasztrofális helyzet.

Iványi Zsoltné:
- Mindenekelőtt azt szeretném, ha egy fokkal tisztább, gondozottabb lenne a város, de ez persze az embereken is múlik. A játszóterek bővítését, fejlesztését is hasznosnak tartanám, hogy a kicsi babáknak is lehessen megfelelő eszközökkel játszani, ne csak a nagyobbaknak.
Az is jó lenne, ha Sopronban is építenének egy olyan Kalandparkot, mint azt tették Szombathelyen, a kisebb-nagyobbak örömére. Ami a kisgyermekes édesanyákat illeti, sajnos, most még elég kevés buszra szállhatunk fel babakocsival.  

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Primax 2009. április 17. 09:43
  „Jó lenne egy elefánt által húzott villamoson utazó bajnok ETO...”
 • 21. _Zoli_ 2009. április 17. 06:52
  „Igen szeretnénk villamost DE NE a mi utcánkba! Meg arra sem ahol gyakran közlekedünk!
  Villamosmegállót minden városatya háza elé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Most szavazzanak!!!!!!!!!
  Szerintem ez lenne minden győri kérése, ha ezt tudják teljesíteni akkor jöhet!
  (Megnézném melyik útvonal viselne el egy villamost, vagy új utakat nyitnának?)

  Az hogy bajnok legyen az ETO minden lehetőség adott: van focipálya, keresni kell szívvel focizni tudó embereket minimálbérrel + teljesítmény ösztönzővel. Nem ETO parkkal kellene tönkretenni a vállalkozásokat és igy egyes munkahelyek is megmaradhattak volna.”
 • 20. légyboldog 2009. április 17. 01:03
  „Hát a városvezetők pedig sokat tehetnek ám egy városért és ha valaki ilyen pozícióba akar elhelyezkedni annak felelősséget kell vállalni, mert bizony a lakok nem fogják szét hordani a Bécsi dombot hogy kátyúzzanak!
  Arrol nem is beszélve hogy ez nem jó az olyan rossz amazzal meg csak a baj van és még a hátam is fáj. Csunya dolog másokat mocskolni! Mert tudjuk jól, hogy nem ök a hibásak hanem azok!
  A cikk tetszik abbol a szempontból hogy valami kell ha jo ha nem, ha nincs más akkor egy elefánt kell vagy víziló úszógumival attól tuti jobb lenne a város!”
 • 19. osztógép 2009. április 16. 20:50
  „ki a f*szt érdekel bajnokcsapat meg villamos? ebben a helyzetben az a lényeg hogy legyen biztos munkahely, biztos megélhetés Győrben és Sopronban is! nagyon primitív ez a cikk....”
 • 18. ASHER 2009. április 16. 18:29
  „mit kivan Gyor es Sopron?
  te agyament barom !!! hat mit kivanna!!
  tobb fizetest,olcsobb arakat,elhetobb eletet!!!!
  a villamost es a bajnokcsapatot majd csak aztan!!!mert azokkal meg nem lakott jol senki!!!!!!!”
 • 17. Duracell-copy 2009. április 16. 17:47
  „Intel

  Téged valaki nagyon becsapott. Mégpedig az, aki azt mondta, hogy Sopron ésGgyőr 15 éve ugyanarról a szintről indult.”
 • 16. idurboy 2009. április 16. 16:07
  „üdv! az minden bizonyal a városvezetök szegénységi bizonyitvány hogy stadion van csapatunk meg nincs akor bebizonyitoták hogy nem képesek uralni a helyzetet.”
 • 15. mézgaaladár 2009. április 16. 15:26
  „Szerintem tényleg memóriazavarral küzd, aki azt állítja, hogy Sopron és a szocializmusban preferált, megyeszékhely Győr egy szintről indult 15. évvel ezelőtt! Intel legalább magad ne csapd be...”
 • 14. látó 2009. április 16. 15:26
  „Sopron és Győr összehasonlítása nem egyszerű feladat! Két teljesen más adottságokkal rendelkező város, másként is kell pozícionálnia magát, mindkét város különböző és hasonló gondokkal fog küzdeni a következő években!
  Míg mindkét városra igaz, vízfejű és korrupt hivatallal, kiegyenlítetlenül működő intézményhálózattal, méregdrága városi cégekkel (különösen Sopronnál) rendelkezik!
  Győrnél az igazi veszélyt most az jelenti továbbá, hogy a válság hatására jelentős mértékben csökken az iparűzési adóbevétele, ezért már most át kell, tervezze költségvetését!
  Sopronnál a bajok lényegesen nagyobbak, gyakorlatilag 2011 tervezhetetlen pénzügyi szempontból, jelentős állami szerepvállalás nélkül, hasonló sokk fogja a város intézményhálózatát és cégeit érni, mint most az ország lakosságát!
  Mindkét városra további veszélyt jelent, ha az Önkormányzati normatívákat a most regnáló kormány úgy faragja meg, hogy feladatokat nem vesz el!”
 • 13. Intel 2009. április 16. 13:35
  „Szerintem nem kell mellé beszélni...
  Aki picit használja az eszét, az tudja, hogy miért van ott Győr ahol, és miért került oda Sopron ahova...
  Pedig 15éve egy szintről indultunk...”
 • 12. mézgaaladár 2009. április 16. 13:05
  „A politológiai felmérések szerint az átlag ember emlékezete 3 hónap, azaz ami előtte történt, az könnyen felejtődik. Úgy érzem intel is átlagember.”
 • 11. Telepathia 2009. április 16. 10:21
  „A jelenlegi soproni városvezetés nem alkalmas a város problémáinak, gondjainak megoldására. Már korában le
  kellett volna cseréni őket. Fejlődésre, válságkezelésre alkalmatlanok.Saját problémájukkal, bajaikkal foglalkoznak Elfáradtak, megöregedtek, betegek, lelkileg pedig kiégtek.Tettrekész, rugalmas fiatalokra lenne szükség, hogy Sopron ismét elfoglalja helyét a megyei jogú városok között a felemelkedés utján.”
 • 10. Intel 2009. április 16. 10:02
  „Tisztelt Soproni polgárok!

  Emlékezzünk vissza, hogy ki hozta be a városba a politikai gyűlöletet?
  Ki kezdte el lejáratni a másik oldalt?
  Na és ki az a politikai erő, aki az elmúlt években a legtöbbet foglalkozott az ellenzékkel?
  Na és ki az, aki már az embereket is az utcára vitte?

  Sajnos nézzék meg a jelenlegi vezetők nyilatkozatait, hogy minden egyes mondatban az ellenzéket okolják, és piszkoljak!
  Az embereknek ebből elege van, ezért nem foglalkoznak már a várossal, és ha tehetik, akkor pedig Ausztria felé veszik az irányt!
  A jelenlegi városvezetésnek sikerült valamit kiölni a Soproni polgárokból...
  Ezért közömbös már mindenkinek akár az is, hogy milyen szemét közt élünk....”
 • 9. hozsuzs 2009. április 16. 09:36
  „Sopronnak - mint az országna sem - nagyon nem tesz jót, hogy ennyire együttműködésre képtelen, a nagypolitika harcait a városba is behozó képviselőtestülete van. És ez szerintem mindkét félre igaz. Nem tesz jót, hogy a különböző oldalakon állók egymásnak feszülnek, ahelyett, hogy ennek az ékszerdoboznak az érdekeit néznék. Számomra az ideális városvezetés pártfüggetlen, pl. el tudnám képzelni a Szövetség Sopronért embereit és szakembereket a vezetésben és a képviselő testületben. Egy ilyen műemlék városban nagyobb teret adnék a városvédő, környezetvédő szervezeteknek, akik nem hagynák, hogy a városképbe nem illő csodákkal rontsák az összképet. Persze kell a korral haladni, de ez legyen harmóniában a régivel. A tisztaságrólannyit, hogy valóban jó lenne több szemetes a városban, de nem csak ezen múlik. Nem értem, akik eldobják a szemetüket, mit gondolnak, hogyan fog az eljutni a kukáig. Nem igaz, hogy a köv. szemetesig nem tud elvinni sok ember cigi csikkat, csoki papírt, pet palackot stb. Itt a városlakók felelőssége hatalmas. Mit gondolnak azok, akik erdőbe, parkokba kiborítják a szemetüket? "Nem bántja a szemét?"”
 • 8. FREDDY/S 2009. április 16. 09:02
  „Egyesek a demokráciát akarják lecserélni, ez azért durva egy picit, de ha ők távoznának kevesebb probléma lenne, nemde...”
 • 7. Szilágyi_Zsolt 2009. április 16. 08:49
  „Nagyon gyávák lettek az emberek, szinte semmihez, még egy ártatlan közvélemény-kutatáshoz sem merik vállalni sem arcukat, sem nevüket.
  Messze lakom Győrtől, és ritkán járok benn a városban, de véleményem szerint kevesebb cigány és tróger csöves, továbbá nagyobb számú felújított középület (pl. vasútállomás, városháza stb.), tisztán tartott park és utca, több zöld növény és virág mindenképpen javítana az összképen.”
 • 6. mézgaaladár 2009. április 16. 08:42
  „Intel-em! A várost elsősorban a lakók alakítják olyannak, amilyen. Jellemző a szocializmusban felnőtt nemzedékre, hogy mindig más az oka mindennek. Mindig felülről várják a megoldást, másoktól. (lásd tanult tehetetlenség fogalma) Mond ez neked valamit intel? Igen lehetne más is a városunk, szebb, tisztább, élhetőbb. De ezért tenni kell, nem csak fórumozni mindenhol (balszemmel, stb.) Amúgy lehet máshol is élni, ha idézni akarnám, cinikusan, bukott főnöködet Gyurcsányt. De mégis azt mondom örülök, hogy szíveden viseled a város sorsát, bárcsak sokan lennének ilyenek, még akkor ha mindenben nem értünk együtt.”
 • 5. civac 2009. április 16. 08:28
  „ez aztán a reprezentatív felmérés...
  másra számítottam az érdekes cím után”
 • 4. TakácsTamás 2009. április 16. 08:23
  „Kedves Szeghalmi Balázs!

  Tájékoztatásul közlöm, hogy jó messzire elment kérdezősködni, ha a Vizek Városában faggatta az embereket Győrről. Ugyanis a Vizek Városa Tata, Győr a folyók városa. Ha viszont Tatán gyűjtött véleményeket Győrről, akkor az egész hiteltelen. De ezzel a tévesztésével szerintem egyébként is.”
 • 3. KáTi 2009. április 16. 07:24
  „összefoglalva: nem hiszem, hogy a jelenlegi és az előző városvezetést kellene okolni a város minden bajáért. Véleményem szerint az a hangnem és stílus sem helyes, amit ők megengednek maguknak egymással szemben. Azt hiszem egy kis magunkba nézéssel, egymásra figyeléssel, egy kis szerénységgel, kevesebb kommunistázással zsidózással és fasisztázással, az ellefeleink némi tiszteletével előbbre tartanánk”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzpiros paripa a tilosban, avagy Ferrari Győrben

Győr - Nem akármilyen gépcsoda fogadta a Nemzeti Színház közelében a járókelőket: egy 360-as… Tovább olvasom