Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Mit eszünk a fagylalton?

Ötezer éves és kínai a legrégebbi fagylalt. Akkor csak kiváltságosok fogyaszthatták a hűsítő finomságot.
A hajdani királyi kiváltság százforintos hűsítővé szelídült. Bár az ókorban nem levegőnyomattal, tojásporból, aromával és az eladási ár harmadából készült, a hűsítő csemege máig nem vesztett vonzerejéből.

Az izzó győri sétálóutca árnyékába menekülve várom ki a sorom, tenyeremben százforintos érme lapul. Bár csemetekorom óta a csokira esküszöm, hagyományt törve mutatok egy díszes, narancsos halomra. Mire a tölcsér elfogy, végigjárok néhány belvárosi fagylaltozót és megfejtem a titkot: mit eszünk a fagylalton?

Szív alakú és állatfigurás

17 éve 4,50-be került egy gombóc nagyjából mindenhol. A győri belvárosban ma 60–90–100 forintot kérnek a 4–5 dekás adagért, de volt, ahol kisadagot is kérhettem volna. Van, aki a tölcsér árát is belekalkulálja az árba, ám akad több olyan fagyizó, ahol pluszforintokért édes, színes cukorkával vagy csokidarával díszített tölcsérbe is kérhető a hűsítő. A szerelmesek egymásnak szív alakú, a szülők az apróságoknak állatfigurás ostyával kedveskedhetnek, ha nem sajnálják rá a pénzt. Az ínyencek tejszínhabot, csokoládéöntetet is rendelhetnek a gombócokra, sétálókelyhet viszont nem mindenütt kínálnak. Akad ellenben olyan Baross úti cukrászda, ahol még elő sem vették a fagyispultot, náluk csak a jövő héten kezdődik a szezon.

A mákostól a dinnyésig

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt ízlik a fagyi.
Az ízek kínálata mámorító, s bár nehéz elképzelni, biztosan bele lehet szeretni a mákos marcipánba, a bodzába, a túróba, a részeges dinnyébe vagy a tejkoktélba. Ember legyen a talpán, aki színről és névről megmondja, milyen ízvilágot rejt a Győri Szerelem, a Dolce Latte, a Casanova-málna vagy a Meggymánia. A rejtélyre csak a sor elejére érve derül fény. A nyár slágerei a süteményekre emlékeztető ízek: tiramisu, madártej, orosz krém, somlói, lúdláb – keksszel, piskótával, mazsolával, meggyel gazdagítva. Az évente Riminiben megrendezett vásárra az olasz mesterek mindig előállnak titkolt kreá-

cióikkal, melyek aztán előbb-utóbb meghódítják az édesszájú magyarokat is. Az olasz városban dől el egyébként az is, hogy mennyibe kerül a szezonban egy gombóc.
Találtunk cukormentes, csak édesítőszerrel készült fagyit, melyet ugyanannyiért kínáltak, mint a többit. A tej-, illetve lisztérzékenyeknek azonban még várniuk kell, az általuk fogyasztható finomság alapanyagárát épp csak takarja a 100 forint.
Azt mondják, akik komolyan foglalkoznak a fagylalttal, 18 rekeszes pult alatt nem állnak meg, kisebb települések egy 8-ast is eltartanak, szolidabb cukrászdák 12–16-os méretet vásárolnak. Hiá-

ba, ínyencek lettünk. Bár a klasszikus csoki, vanília, citrom, puncs, karamell népszerűsége töretlen, mennyivel kellemesebb válogatni! Hiszen ma már nem számít különlegességnek a banán, a gesztenye, a pisztácia, a kivi, a mangó és a többi ismerős gyümölcsíz.

Néhány titok

Ahogy egy jó évtizeddel ezelőtt, ma is aromásított, színezett tejporból, cukor, víz hozzáadásával készült és cukrászok bevált receptjei szerint főzött fagylaltokat ehetünk. A különbség annyi, hogy azóta száműzték a nyers tojást mint alapanyagot, helyette különböző tojáspótlók kerülnek a masszába. A frissen készített fagyinak jó esetben estére ki kell fogynia a pultból, van azonban olyan gyártású, amelyik napokig eltartható. A dobozos készítmények nagyobb mértékben tartalmaznak levegőt, mint a helyben készített fagylaltok. Ennyi a titok. No meg annyi, hogy egy gombóc előállítási költsége 30–35 forint, egy tölcsér pedig 6 forint.

Orvosság, élénkítőszer

Hippokratész orvosságként ajánlotta, Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt szolgáltatta fel a csaták előtt, míg Néró császár akár négyszáz kilométeres messzeségből is hozatott jeget, hogy elkészíthessék számára a mézzel, ibolyával, fehéjjal, rózsavízzel és gyümölcsökkel kevert fagylaltféleséget. A magyar fagylaltozás hőskora a reformkor idejére tehető. A befagyott folyók vagy a Balaton jegét szalmából bélelt veremben gyűjtötték – ez frizsiderként a kész fagylalt tárolására szolgált. Sissy királyné kedvenc fagylaltja az ibolya volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hulladékgazdálkodás: terv, vagy szándéknyilatkozat?

Ne keverjük össze a város és a városháza érdekeit! hangzott Reuter György felhívása. Tovább olvasom