Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Mit ér az ember, ha munkanélküli?

Győr-Moson-Sopron - A megyében a gazdasági válság hatásaként (is) januárban már 12.462 regisztrált álláskereső volt. Az év első hónapjában összesen 1771 érvényes álláshely szerepelt a munkaügyi szervezet nyilvántartásában.

Sokan megfordultak kedden is a munkaügyi központ kirendeltségein, s nincs ez másképp a hét többi napján sem – tudtuk meg. Azzal a várakozással jönnek az álláskeresők, hogy itt segítenek nekik, álláshoz juthatnak. Összeállításunkban megszólalnak a válság miatt munkanélkülivé vált emberek. Portréinkban – bár külön életutakat villantunk fel – egy dolog közös: akik megszólalnak, átélték az elküldés, felszámolás, kirúgás érzését.

A megyei munkanélküliségi helyzeten túl a munkaügyi kirendeltségek aktuális állásajánlatait is részletezzük és azokról a tanfolyamokról is szót ejtünk, mely képzésekkel a szervezet a munkanélkülivé vált embereket segíti, munkához jutási esélyeik növelése céljából.

Aki volt már benne, átérezte, milyen megalázó a „nem kellek" érzés, ennek következményeként pedig mind az anyagi, mind pedig a fizikai-lelki nélkülözés. A pályakezdőktől a gyakorlatot kérik számon, a bejáráshoz nem, vagy csak részben járulnak hozzá, negyventől felfelé pedig sokszor egyszerűen öregnek tartva leírják a munkavállalót.

A soproni Horváth Dávidot február utolsó munkanapján küldték el állásából. Építőipari cégnél dolgoztam, de alig volt megrendelés – mondta.
A soproni Horváth Dávidot február utolsó munkanapján küldték el állásából. Építőipari cégnél dolgoztam, de alig volt megrendelés – mondta.

Sokan megfordultak tegnap (is) a munkaügyi központ  kirendeltségein, s éppúgy tapintható a türelmetlenség, mint a remény: itt talán segítenek. Miniportréinkban – bár külön életutakat villantunk fel – egy dolog bizonyosan közös: itt mindenki átélte az elküldés, felszámolás, kirúgás érzését. Van, aki közvetlenül a válság miatt vesztette el állását, s akad olyan, nem is egy, akinek  a gazdasági helyzet alakulása csak „rátett még egy lapáttal", mert már korábban az állástalanok sorsára jutott, s azóta sem tud elhelyezkedni.

– Fogalmam sincs, mi lesz velünk – fogalmazott keserűen a soproni Horváth Dávid, akit február utolsó munkanapján küldtek el állásából. – Építőipari cégnél dolgoztam villanyszerelőként, alig volt megrendelés. Havonta 80 ezret vittem haza, ebből segítettem a szüleimet. Hatan vagyunk, testvéreim 3, 14, 17 évesek. Édesanyám napi 3 órában dolgozik, 36 ezret keres. Apukám rokkantnyugdíj mellett dolgozik, havi 42 ezerért. Elképzelni sem tudom, miből fizetem majd ki a havi 9 ezer forintos áruhitelemet.

Gazdag Enikő kétdiplomás pedagógus, két nyelven beszél. Munkahelye megszűnt, szeptember óta munkanélküli.
Gazdag Enikő kétdiplomás pedagógus, két nyelven beszél. Munkahelye megszűnt, szeptember óta munkanélküli.

A napokban költözködniük kell, mert kirakták őket önkormányzati lakásukból felgyülemlett tartozásaik miatt. Albérletbe mennek, ami 65 ezer forint lesz rezsivel. Az élelmiszeren tudnak talán még spórolni – mondta Dávid –, erre eddig 40 ezret költöttek havonta.

A rábatamási Gazdag Enikő kétdiplomás pedagógus, két nyelven beszél. Munkahelye – egy általános iskola – megszűnt, szeptember óta munkanélküli. Ő már a szociális hálóból is „kiesett". – Két és fél hónapig voltam regisztrált álláskereső és kaptam járadékot. Ám, mivel mindössze egyéves munkaviszonyom van, a továbbiakban már nem foglalkoznak velem – mondta.  Enikő és párja esküvőre készülnek, aztán építkezni szeretnének. A telek már megvan, de az egyik kereset nagyon hiányzik. Ráadásul vőlegénye az építőiparban vállalkozó, és beleesett a körbetartozás csapdájába, nem kapja meg munkájáért a fizetséget.

Nagy Alfréd február 12-én tudta meg, hogy többekkel együtt őt is elbocsátják. Hat évet dolgozott lakatosként egy kft.-nél.
Nagy Alfréd február 12-én tudta meg, hogy többekkel együtt őt is elbocsátják. Hat évet dolgozott lakatosként egy kft.-nél.

– A helyzet egyelőre kilátástalan. Az iskolák sorra szűnnek meg,  reményem sincs, hogy végzettségem szerinti munkát találjak  – közölte  Enikő. Hozzátette: kereste a lehetőségeket már a versenyszférában is.  Hiába beszél azonban a magyaron kívül két nyelvet is, nem kapott állást.

Többtucatnyian érdeklődtek tegnap a lehetőségekről a munkaügyi központ mosonmagyaróvári kirendeltségénél is.

– Február 12-én tudtam meg, hogy több munkatársammal együtt engem is elbocsátanak – panaszolta Nagy Alfréd, aki hat évet dolgozott lakatosként a lébényi Calor 2000 Kft.-nél. A negyvenöt éves férfi munkahelye elvesztése óta sem ül tétlenül. Kisalföld-előfizetőként naponta átolvassa az állásajánlatokat, már érdeklődött is a lehetőségekről. Bár, mint mondja, a jelek szerint mostanában nem sok cég alkalmaz új munkaerőt, azért bízik benne, hogy mestersége hiányszakma, így előbb-utóbb rátalál a szerencse. Ha nem lakatosként, akár targoncavezetőként. Három hónapig hatvanezer forintnyi munkanélküli-segélyre számíthat. Bár ez igen kevés, amikor a havi százezer forintra rúgó hitelt kell fizetnie a lakásfenntartás mellett. Két gyereke van, egyikük még tanul.

Orsós Sándor
Orsós Sándor

Horváth Éva szakmája szerint francia női szabó, oktató, jeltolmács, szabadidejében  portréfestő, de szívesen foglalkozik lélek- és szellemgyógyászattal. Talán ez utóbbi emelte felül azokon a nehézségeken, amelyeket az élet pakolt rá. Három évig ápolta nagybeteg édesanyját, s ma sem tenne másként. Ennyi volt a „bűne", a jelenlegi helyzetben viszont hiába kilincsel, szakmája szerint egyelőre semmi jóval nem biztatták.

– Igaz, volt időszak, amikor csak később tudtam feladni a csekkeket, a munkanélküliség nagyon rossz tud lenni – jegyezte meg Horváth Éva. – Ezzel együtt nem engedem a lelkemet elsüllyedni, hisz akkor nem lenne erőm továbblépni, újra próbálkozni. Délelőtt  festettem, délután portré szakkört vezetek Győrben a Gyermekek Háza Zugoly szakkörében.
Az elvált, leányát egyedül nevelő asszony bízik benne, hogy rövid időn belül sikerül elhelyezkednie.

– Három szakmával sem tudok elhelyezkedni – mondta el Orsós Sándor, a győrsági kisebbségi önkormányzat elnöke, aki  cáfolta a feltevést, miszerint a telepen élő cigányok nem akarnak dolgozni.

Sokan megfordultak kedden is a munkaügyi központ győri kirendeltségén, s nincs ez másképp a hét többi napján sem – tudtuk meg. Fotó: Krizsán Csaba
Sokan megfordultak kedden is a munkaügyi központ győri kirendeltségén, s nincs ez másképp a hét többi napján sem – tudtuk meg. Fotó: Krizsán Csaba

– A válságban a cigányság húzza a rövidebbet – mondta az elnök. – Erről ugyanis sem mi, sem  más nem tehet, mi  elszenvedői vagyunk a jelenlegi helyzetnek. Győrságról sokan szívesen mennénk dolgozni, de roppant megalázó érzés, amikor egy-egy meghirdetett állás kapcsán már a portán közlik velünk,  nincs felvétel. Ez a bőrünk színének tudható be. Országos szinten sincs állás, tudomásom szerint közhasznú munka lesz, de csak minimális.

– A Győri Textilben húztam le 34 évet technikusként – tudatta Lengyel Andrásné. – Azóta állást keresek, a válság erre rátett még egy lapáttal, mert nem tudok elhelyezkedni. Munkahelyet nem találtam, de sajnos lebetegedtem.

– A lányom jogi asszisztensi diplomás, mégsem kellett sehová, most eladó az Árkádban – mondta el Lengyelné. – Sokfelé próbálkoztam, a szakma sajnos meghalt azzal, hogy az iparnak  befellegzett. Egyébként meg a koromnál fogva is öregnek tartanak, nem kellek. A másik probléma a bejárás, Győrtől 30 kilométer Fehértó, a buszbérletet egyetlen munkahely sem veszi meg szívesen.

Olvasóink írták

 • 14. balazsseb 2009. március 14. 17:44
  „Kedves olvasók! Az, hogy megszűnt az állása és nem kap, munkanélküli ellátást nem azt jelenti, hogy nem ér semmit sem. Ön is, nagyon is értékes, csak azt kell megtalálni, hogy hol hasznosítható az ön értéke. Mivel ugyanabban a csónakban evezem, mint önök, pontosan tudom milyen, ha nem meghúzzák, megszűntetik a gatyaszíjat. Jön a depresszió felé közelítő állapot, a kétségbeesés, a pánik, szóval elindul az ember lefelé, HA HAGYJA. Úgy döntöttem, nem fogom hagyni, és önnek is ezt a hozzáállást javaslom! Mihez kezdhetnek azok, akik reménytelennek látják, a lehetőségekkel teli, jelenlegi állapotot? Azért írom, hogy lehetőség, mert a jelenlegi körülmények csupán változások, melyeknek azok lesznek áldozatai, akik nem ismerik fel a lehetőségeiket, és a körülményeik áldozataivá válnak. Ha csak reménykedünk, semmi sem fog változni életünkben, de ha feltérképezzük, hogy mihez értünk, és mivel tudjuk szolgálni a közösségünket, akkor az első lépést megtettük a megoldás irányába. Az információs korszakban élünk, amely sajnos, vagy sem, megköveteli a naprakészséget, és a folyamatos tanulást tőlünk. Pl. Sokan említik, hogy nem tudják fizetni a hiteleiket, és csődhelyzetbe kerültek. Többek között én is a süllyedő hajón tartózkodom, de tudatosan képzem magam e területen, hogy soha többé, ne kerüljek ilyen helyzetbe. Ugyanakkor sajnálattal tapasztalom, hogy az emberek nem, vagy csak alig figyelnek oda megtakarításaikra, annak ellenére sem, hogy pazarló életmódot folytatunk, TISZTELET A KIVÉTELEKNEK. Néhány hete, egy holland pénzintézetnél kaptam lehetőséget (direkt nem nevezem munkának), és azt tapasztalom, hogy az emberek úgy kezelnek bennünket, mint a leprásokat, pedig ha egy kicsit is átgondolnák a pénzügyi jövőjüket, rádöbbennének, hogy szükség van ezekre a pénzügyi szervekre, éppen a mai helyzet miatt is, és amiatt, hogy a biztosítás szó, a biztonságot jelentse, hiszen mi történik akkor, mikor megszűnik a biztonságos munkahelyünk, amely őszintén, volt valaha? Köszönöm, hogy megtisztelt figyelmével! Hozzászólhat az info@hasznosonnek.com -on is, üzenetemhez. Tisztelettel: Sebestyén Balázs”
 • 13. Csepel-344 2009. március 06. 15:08
  „Azonnal többet érne, ha nem foglaná el a helyét a 40 éves "nyugalmazott" katona, rendős stb.!”
 • 12. ASHER 2009. március 04. 16:45
  „mennyi is most a munkanelkuli segely???-(Kb. annyit er!!!!)-”
 • 11. PrettyWoman 2009. március 04. 16:43
  „3. Igen, sajnos én már néha egy nagy semminek érzem magam, pont ezek miatt a dolgok miatt. Hiába van mögöttem több évtizedes tanulás, munkaviszony, stb. Mire megyek vele?
  Egyébként én is azt hittem, hogy azzal a temérdek hitellel, amit felvettünk az IMF-től (és még az unokáink is fizetni fogják) a munkahelyeket próbálják megmenteni, vagy újakat teremteni, ehhez képest a bankoknak adták. Hogy még jobban meggazdagodhassanak, a bankárok még jobb kocsival járhassanak és a Kajmán-szigeteken nyaralhassanak. Mi pedig - hiszen mi, magyarok vettük fel a hitelt - majd törleszthetjük az elkövetkezendő 1000 évig. Ha csak meg nem ment bennünket a világvége.”
 • 10. huntanapja 2009. március 04. 14:13
  „<moderálva, törölve>”
 • 9. andy 2009. március 04. 14:11
  „http://cegegeszseg.origo.hu/20090129-fejfajas-magas-vernyomas-gyomorpanaszok-kinozzak-a-munkanelkulieket.html”
 • 8. ada_92 2009. március 04. 13:47
  „Nem tudom, hogy az emberek mi alapján itélik meg az embert, ha azt se tudja milyen is valójában.
  Lehet, hogy az újságnak ez jó, hogy másból hülyét csinálni szuper, de szerintem nem kéne megsérteni az ember személyi jogát, ahogy a fiatal emberrel tették tegnap. Csodálom, hogy az a fiatal ember még nem ment be magukhoz panaszt tenni... -moderálva- Nem tudom minek kérdezik meg őket ha amúgy se azt írják bele amit kéne...Miért nem írnak hasból???...könnyebb lenne a munkájuk én szerintem. Amúgy a fiala ember azért elmebeteg, mert szóba állt magukkal? Ez nagyon vicces...Nincs is róla papírja, mert viszont én gyerek korom óta ismerem...szerintem pont fordítva van...maguk (akik tegnap kérdeztek a fiatal embertől) az elme betegek!!!!!!!! -moderálva-
  -moderálva-

  u.i.: -moderálva-!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. MTT 2009. március 04. 13:30
  „Magyarul megmondom a választ, arra, amit a cikk címe kérdez: SEMMIT nem ér a munkanélküli, mert ellehetetlenítik, megélhetése nem biztosított, saját hibáján kívül kerül egyre lejjebb. Régen azt büntették, aki nem dolgozott. KMK-nak hívták. (közveszélyes munka kerülőként illették) Ma azt büntetik, aki dolgozna. HOGY IS VAN EZ?”
 • 6. Sunyi 2009. március 04. 12:49
  „Kedves Jokey a kormány éppen rá támaszkodnál amikor támogat és utána megfizetteti a támogatást az emberekkel ők meg élnek mint hal a vízben ?? !!! Ön szerint ez így jó?”
 • 5. Sunyi 2009. március 04. 12:45
  „Kedves olvasok sajnálatosan kell észrevenni azt a tényt hogy mint a kis szakmabeliek mint a nagy cégek emberei nem szeretik alkalmazni már a épkézláb fizikailag erős és értelmes embereket. Nincs bajom a nyugdíjasokkal, de addig amíg nekik megfelel a 300 és a 400 közti bérezés a nyugdíja mellett addig nem lesz miről beszélni. Igen sajnálom azokat akik pl 50 és 60 ezer közti nyugdíja van de azt akik e felett keresnek azok miért nem tudnak a fenekük alján ellenni, meglenni?????? Sok olyan ember akinek családja van és szeretne dolgozni azért a havi 60 ezerért az meg nem tud. Ismereteim szerint például a vagyonvédelemben dolgozok éppen hogy nem tudnak már megélni mert ha van cég aki dolgoztatna pl az is felteszi a kérdést sok esetben, nyugdíjas ön? És ha igen alkalmas ha nem akkor mehet ahová akar. Nekik megvan a havi fix és mellette még ha keres mondjuk 70 ezret az azért már jó nemde bár?? És ez sajnos minden téren igaz. Sajnos. Tisztelet azoknak az embereknek akiknek elég a kis nyugdíj is vagy akik nagyot kapnak és elég nekik. Szeretném megkérdezni azokat az embereket akik mondjuk úgy ,,pénzesek" ők miért nem segítenek senkinek sem? Hogy van az, hogy az apeh és mindenki más nem figyel fel arra ami szemet szúúr mindenkinek? Miért csak a kis és szegény embereket kell minden esetben bántani ezt érteni lehet az álamra, a rendőrségre és minden másra. Elnézést mindenkitől, akit megsértettem volna. De ez a gondolat fordul ilyenkor meg bennem.”
 • 4. jockey 2009. március 04. 12:45
  „Éppen ezért lenne a kormány elsődleges feladata, hogy a meglévő munkahelyeket megmentse és igyekezzen újakat teremteni. Ők azonban ehelyett csak kizárólag arra játszanak, hoigy minél tovább maradhassanak a hatalomban. Kerül amibe kerül. Mármint nekünk.”
 • 3. Hajni001 2009. március 04. 12:35
  „T Pretty Woman! Nem tudom, hogy ön munkanélküli -e, én sajnos a válság végett elvesztettem munkahelyem, de még van annyi önbecsülésem, hogy megtagadjam ez a választ. Igenis, mint ember érek valamit. És nagyon rohadt érzés, hogy nem tudok sehol dolgozni, nem kellek sehova de tudom, hogy tudnék dolgozni. Épp elég ez az érzés, az hogy semminek érezzem magam, azt kikérem magamnak. az embernek mindig marad egy menedék: az önbecsülés”
 • 2. PrettyWoman 2009. március 04. 10:34
  „Rövid válasz a címben feltett kérdésre: semmit!

  Egyébként a cégeknél az sem olyan jó pont, ha valaki nagyon szeretne már dolgozni. Volt, ahová többször telefonáltam, hogy mikor foglalkoznak már a pályázatommal. Mire azt mondták, hogy mit ugrálok annyit. Ne zaklassam őket. Hát erről ennyit.”
 • 1. pampus 2009. március 04. 10:25
  „A képeken látható személyek ép úgy mint az a fiatalember a kiről már írtam és tud e sajtó is róla sem állapítható meg ránézéséből, hogy születésétől fogva elmebeteg! Ebből kifolyólag sehol sem alkalmazzák munkavégzésre. Viszont a rokkant nyugdíját elvették a fiskális politika "orvszakértői "véleménye alapján! Vajon ennek körülményeit miért nem teszik közzé e sajtó munkatársai? Vagy ebben az országban az a cél, hogy az emberek ellátatlanok legyenek? Kényszerüljenek rá lopni, csalni, vagy mint a minap egyik hajléktalan molesztálni egy fiatal lányt és így lesz a börtön a hajléka?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkaügyi kirendeltségek aktuális állásajánlatai

Győr-Moson-Sopronban - A Győri Kirendeltség és Szolgáltató Központ (ügyintézés helye: 9024 Győr,… Tovább olvasom