Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Mit ér a polgármester ''ellenzékben''?

Az október 1-jei győzelem után nem egy falusi polgármester szembesült a ténnyel: nehéz négy év vár rá.
A falvak többségében független jelöltekből lettek a polgármesterek és a képviselők is, de ez nem jelenti azt, hogy politikai vitáktól mentesen, teljes egységben, harmóniában döntenek a községüket érintő kérdésekről. Sok polgármester ez alatt a néhány hónap alatt már megismerte, milyen az, amikor előterjesztését leszavazzák, vagy csak jelentős módosítással tudja elfogadtatni a testülettel. Mivel a községvezetőnek ugyanannyit ér a szavazata, mint egy képviselőnek, így azokban a falvakban, ahol a testület többsége nem az ő oldalán áll – nos, ott nehéz négy év vár a polgármesterre. Győr környékén is nem egy példát látunk erre.

Szinte egyedül maradt

Talán a legérdekesebb helyzet a megye legnagyobb lélekszámú falujában, Győrújbaráton alakult ki. A polgármester harmadszor is Juhászné Árpási Irma lett, a tizenhárom tagú képviselő-testületből viszont tizenegyen abból a civil szervezetből érkeztek, amely a választás előtt s után is komoly kritikával illette a községvezető tevékenységét. Már volt is rá példa, hogy a polgármester előterjesztését „visszadobták", vagyis még egyszer tárgyalni kell, mert a testület az eredeti formában nem fogadta el. Juhászné így is határozott:

„Nem lesz könnyű ez a négy év, de a képviselőket, s persze engem is az a tény kell vezéreljen, hogy a falu engem választott polgármesternek, s a község érdekében kell tennünk."
A viták forrását Juhászné Árpási Irma abban látja, hogy a képviselőt-testület tagjainak kilencven százaléka új ember, a civil életből jött – zömében vezető beosztású értelmiségi –, s nekik még meg kell tanulniuk, hogy szigorú szabályok rögzítik jogaikat és kötelességeiket. A hatásköröket szintén tisztázni kell – tette még hozzá az önkormányzati vezető.

Nem buktatni akarnak

A civil egyesület nevében Zólyomi Péter képviselő elismerte: váratlanul érte őket, hogy a testület hatásköre sokkal korlátozottabb, mint civilként gondolták. Az is tény, hogy meg kell tanulniuk, milyen területekbe és hogyan szólhatnak bele, de az már most látszik, jóval aktívabb testület lesz az övéké, mint az előző(k) volt(ak). Tudatosan csinálják, amit tesznek: céljuk nem a polgármester-buktatás, hanem választási programjuk teljesítése. „Persze hogy hajlandók vagyunk kompromisszumokra, de csak bizonyos szintig, s egységes álláspontot kell képviseljünk, ha azt szeretnénk, hogy a falu arra haladjon, amivel választást nyertünk" – mondta Zólyomi. Nyilvánvaló: ilyen erőfölény mellett komoly esélyük van erre.

Nem biztos a négy év

Míg a győrújbaráti polgármester biztos abban, hogy a négy évet minden körülmények között kitölti, a koroncói faluvezető korántsem tartja annyira egyértelműnek, hogy sorozatos vitákkal és leszavazásokkal végig lehet vinni a ciklust. Horváth Lóránt jól emlékszik, hogy az előző testületben is voltak viták, most azonban még nehezebb lesz a dolga, mert a pénz is kevesebb, mint korábban volt. „A választási törvény gyenge polgármesteri, s annál erősebb képviselői posztot engedélyez, ezzel eddig is tisztában voltam. De nem könnyű senkinek sem megélni azt, hogy az előterjesztését leszavazzák vagy csak jelentős módosítással fogadják el. Nekem ez utóbbihoz már »volt szerencsém«, s minden valószínűség szerint lesz is" – zárta nyilatkozatát Horváth Lóránt.

Fidesz-frakció alakult

Öttevény sem egyszerű eset: ott az alakuló ülésen négy képviselő bejelentette, hogy létrehozza a Fidesz-frakciót. A polgármesterrel együtt tíztagú testületben tehát elég egy embert maguk mellé állítaniuk, s máris megvan a többség. „Segítséget és együttműködést ajánlottak, így én könnyebb helyzetben vagyok, mint a többi kollégám" – mondta optimistán Király Péter polgármester. Ezzel együtt pontosan tudja ő is, egyhangú döntésekre négy éven át botorság lenne számítani.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állás helyett zaklatják

"Vagy megdöglesz ötvenezerért, vagy a lányoddal jól élhetsz kétszázezerből” – ilyen és… Tovább olvasom