Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Mistral rakéták Győrben

Csütörtökön már a győri hangárokban „aludt” az a háromütegnyi Mistral légvédelmi rakétakomplexum, amelyet Nagyorosziból telepítettek át a 12. légvédelmi rakétadandárhoz.
A technika megérkezését követő lépés, hogy július elsejétől megkezdi működését a 2. légvédelmi Mistral-osztály.
A kilenc lokátort, 45 darab Atlas rakétaindító állványt és az aggregátorokat szállító, 30 vasúti kocsiból álló szerelvény május 25-én indult el Nagyorosziból, és a főváros érintésével szerdán gördült be Győrbe. A technika bevagonírozását, majd kirakodását és a likócsi laktanyába szállítását az áttelepült 20 szerződéses és hivatásos katona segítette.

A légvédelmi rakétadandárnál megalakuló 2. légvédelmi Mistral-osztály parancsnoka, Kovács Ferenc mérnök alezredes elmondta a Kisalföldnek, hogy az új technika hivatalosan július elsejétől kerül be a rendszerbe. Ezzel az ország földi légvédelme Győrben összpontosul. A rakétaosztály 400 fős állományának kiképzése a technika alkalmazására és üzemeltetésére a nyár folyamán kezdődik meg.

Az osztályparancsnok elsődleges feladatának tartja, hogy összekovácsolja, csapattá formálja a Nagyorosziból, Pécsről, Szabadszállásról és Szombathelyről érkező és a győri rakétások közül válogatott katonákból álló állományt.

A dandár parancsnoka, Varga László dandártábornok ígéretet tett: mindent megtesznek, hogy a lakáshoz jutásban segítsenek a Győrbe költözőknek. A nőtlen, illetve hajadon hivatásos katonákat, valamint szerződéses állományt a dandár szállóin helyezik el.

A megalakuló osztályban 18 százalékos lesz a hölgyek aránya. Ők főként indítóállvány-parancsnoki, -parancsnokhelyettesi beosztásban ténykednek majd. Az előzetes tervek szerint a rakétaosztály jövőre már együtt vesz részt a lengyelországi rakéta-éleslövészeten, a meglévő KUB légvédelmi osztállyal együtt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdira várva

Élelemre, nyakörvekre, pórázokra, de főleg gazdikra lenne szükségük a győr-szabadhegyi kutyamenhely… Tovább olvasom