Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Mire, mennyi pénz jut? Az elfogadott költségvetésből minden kiderül!

A győri Városháza 38 milliárd forintos bevétellel számol, míg Neupor Zsolt szerint ez az összeg akár 50 milliárd forintot is elérheti. Egyetlen ellenzéki javaslatot sem támogattak a fideszes képviselők a költségvetés vitája során.


10.12 - VÉGE

A győri közgyűlés véget ért. Kellemes hétvégét kívánunk Olvasóinknak!

Ha ennyi nem lett volna elég a győri közéletből, ide kattintva olvasgathatnak ellenzéki reakciókat a költségvetés elfogadásáról!

10.10 - And the winner is... - Ők kapják a díszpolgári címeket és a Pro Urbe díjakat idén  

2020-ig Kiss János marad a Győri Balett igazgatója, aki jelenleg is turnén van a balettal. Kiss Jánost távollétében is megtapsolták a képviselők.

Díszpolgári címet kapnak:

Dr. Dézsi Csaba András professzor 

Jancsó Péter, a Graboplast elnök-vezérigazgatója

Keglovich László, az ETO bajnokcsapatának tagja, olimpiai bajnok

Röck Samu, testnevelő tanár, Borkai Zsolt nevelőedzője

Dr. Dézsi Csaba András - aki jelenleg is a Fidesz-frakció tagja -, megköszönte a díszpolgári címet.

Pro Urbe-díjat kapnak:

Ferenczy Lajos, egykori győri önkormányzati képviselő

Dr. Szanyó Ferenc, reumatológus főorvos

Győr-Szigetiek Baráti Köre

Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskola

A kitüntetett győri polgárok, intézmények képviselői a máricius 15-i díszközgyűlésen vehetik át a címeket a Richter-teremben.


Dr. Dézsi Csaba András (világos zakóban) márciusban veheti át a díszpolgári címet

 10.01

"A panelpályázatokat 256 millió forinttal támogatja Győr. Az állami támogatás ötven százalékos, míg a győri 25 százalékos lesz" - jelentette be Radnóti Ákos alpolgármester. A pályázat győri fórumáról ide kattintva olvashatják el írásunkat!

9.56 - A közeljövőben biztosan nem érkezik Győrbe az Auchan piros madara

Az Auchan győri érkezéséről kérdezi Borkai Zsoltot Glázer Tímea (DK). Győr polgármestere szűkszavúan annyit jegyzett meg: "az Auchan hosszú ideje nem jelentkezett a győri önkormányzatnál, nincs kapcsolatunk az üzletlánccal, a terület nem önkormányzati, így ennél többet nagyon nem tudok mondani".

A kisalfold.hu tavaly két elemző cikket is írt arról, hogy az Auchan győri érkezésére minimális az esély a közeljövőben.

9.54 - Figyelem, győri sportegyesületek!

Ismét pályázhatnak a győri sportegyesületek éves támogatásra. Részletek itt!

9.52

A levéltár éves beszámolóját elfogadták a képviselők.

9.46

Kisebb ingatlanügyekben dönt a közgyűlés.

9.39 - Folytatódik az ülés

Borkai Zsolt elsőként érkezik vissza a pulpitusra, folytatódik az ülés.

9.28 - 10 perc szünet

Borkai Zsolt 10 perc szünetet rendelt el. Addig Olvasóink is frissüljenek fel!

9.27

Győrnek van költségvetése. 17 igen, 6 nem, 1 tartózkodás a szavazás eredménye. Neupor Zsolt nem szavazott; ő időközben más elfoglaltsága miatt elhagyta az üléstermet.

A teljes költségvetést ide kattintva tekinthetik meg!

9.23 - Egyetlen ellenzéki javaslatot sem tudnak támogatni a fideszes képviselők - ez korábban nem így ment

Kicsit elemezzük az ellenzéki indítványok leszavazását. Érdekes tény, hogy az MSZP-Együtt, a Jobbik és a DK frakciója - ha nem is minden esetben -, de többnyire tudta támogatni a másik ötletét.

Az pedig, hogy mindent gépiesen elutasítanak a fideszes képviselők - például a több köztéri kamera beszerzését is -, elgondolkodtató.

Csendben jegyezzük meg: a Balogh-érában 2-3 ellenzéki javaslat mindig átment a költségvetés tárgyalásakor.


Pillanatképek a februári győri közgyűlésről

9.21

Az ellenzéki módosító indítványokat szavazzák le épp a fideszes képviselők, vagyis ezekből az idei költségvetésben biztos nem lesz semmi.

9.13 - A vita érdemi része lezárult

Úgy tűnik, a vita érdemi része lezárult. Egy-egy városrész képviselője mond köszönetet a költségvetésért, a szokásos tiszteletkörök mennek.

9.08

Szeles Szabolcs (Fidesz-KDNP) megköszönte, hogy idén is komoly erőforrás jut Újváros és Sziget fejlesztésére.

9.03

Fekete Dávid szerint "a Győri Útkezelő Szervezetnek van szakmai programja a lakóutcák felújítására, amelyet akár nevezhetünk lakóutca-programnak is".

Ez válasz volt Neupor Zsolt egymilliárd forintos lakóutca-felújítási ötletére.

8.59 - "Alultervezett-e avagy nem a győri költségvetés?"

"Évek óta vitázunk azon Neupor képviselő úrral, hogy alultervezett-e avagy nem a győri költségvetés? Én így fogalmaznék, hogy óvatos, de az is biztos, hogy azt vállaljuk, amit biztosan teljesíteni tudunk" - mondta Fekete Dávid (Fidesz-KDNP), Győr harmadik alpolgármestere.

Bő öt percen belül, egymásután az összes győri alpolgármester felszólalt - info azoknak, akik szeretik a statisztikai érdekességeket.

8.57

Radnóti Ákos (Fidesz-KDNP) alpolgármester elmondta: idén 35 millió forint jut a nagycsaládosok és a nyugdíjasok győri termálfürdő bérleteire. Ez öt millió forinttal több mint tavaly.

8.55 - Közgyűlési téma a 80 éves győri néni kirablása

Fodor Roland hozza szóba azt a rendőrségi videót, mely Olvasóinkat is mélyen felháborította. A 80 éves néni kirablásáról van szó, melyet egy biztonsági kamera rögzített.

A jobbikos képviselő szerint "ezekre a kamerákra még jobban szükség van, ezért 2015-ben többet kellene beszerezni, mint a költségvetésben előirányzott szám".

8.54 - "Győrben több mint 5000 önkormányzati lakás áll rendelkezésre" 

Somogyi Tivadar (Fidesz-KDNP) alpolgármester válaszolt Fodor Rolandnak a bérlakások ügyében: "Győrben több mint 5000 önkormányzati lakás áll rendelkezésre. Nincs még egy olyan megyei jogú város, mint Győr, mely ennyi lakást biztosítana.

A lakás támogatási rendszerünk több lábon áll, s erre éves szinten több száz millió forintot kerítünk el". 

8.52

Bárány István (független) a győri tömegközlekedés finomítása mellett - ebbe nála fontos szerepet kapna a kerékpárutak fejlesztése - érvel.

8.47 - Szócsata az éjszakai buszokról

Folytatódik a buszos szócsata. Előbb Borkai Zsolt azt mondta, "ha öt percenként járnak a buszok, akkor az utasok három percenkénti járatokat szeretnének, ha három percenként járnak, akkor egy perc alatt legyen a busz a megállóban", mire Juhász István szerint ezek a példák azért sántítanak, mert jelenleg "a legjobb esetben is 10 percenként érkeznek a buszok csúcsidőben".


Fotók: Bertleff András

8.45

Juhász István újra szóba hozza a helyi buszközlekedést, próbál lobbizni az éjszakai járatok mellett.

Borkai Zsolt szerint "jól járnak a győri buszok, az emberek megszokták a jelenlegi menetrendet, a rendszer fenntartására 800 millió forintot fizetünk idén".

8.41

Fodor Roland azt is nehezményezte, hogy a költségvetés megfogalmazása nehezen érthető a laikusok számára, amihez csak annyit tudunk hozzátenni: valóban az összes előterjesztésnél hanyagolni kellene már a hivatali bikkfanyelvet.

Borkai Zsolt szerint ezzel nincs gond: szerinte jól érthető a költségvetés az elejétől a végéig. Ez is egy vélemény. 

8.34 - "Ha az ifjúsági olimpiára több milliárd forint jut, akkor a bérlakások problémáját is meg kell oldani" 

Fodor Roland (Jobbik) szerint is alultervezet a bevételi oldal, vagyis tovább nyújtózkodhatna a város, szerint túl óvatos a városvezetés. A Jobbik 10 módosító tervezetet nyújtott be.

"Ha az ifjúsági olimpiára több milliárd forint jut, akkor a bérlakások problémáját is meg kell oldani. Győrben mindenki tudja, hogy a fiatalok milyen nehezen jutnak lakáshoz, s ez feketén-fehéren meglátszik a születési adatokon, mivel a családalapítás egyik legfontosabb kérdése a lakhatás megoldása. Ezzel a helyzettel valamit kezdeni szükséges" - közölte Fodor Roland.

8.30

Neupor Zsolt szerint mind a bevételi, mind a kiadási oldalt meg lehetne emelni, mert a helyi bevételek évek óta nőnek. Az ellenzéki képviselő hozzátette: a 2017-es ifjúsági olimpia fontos (EYOF), de a többi fejlesztésekre is több pénzt kellene szánni. Neupor Zsolt a lakóutca-felújítási program elindítását javasolja egymilliárd forintos kerettel.

Neupor Zsolt szerint "Győr bevétele idén elérheti az 50 milliárd forintot". Csak viszonyításképp: a Városháza költségvetésében közel 38 milliárd forint szerepel.

8.28  - Íme, a nap poénja

A nap poénja eddig Neupor Zsolté (DK). Szó szerint idézzük a kis győri klasszikust: "a költségvetés végrehajtható, de ennél több pozitívumot a kora reggeli órákban nem tudok róla mondani".

Utóbbi mondat Borkai Zsolt és a fideszes képviselők arcára is mosolyt csalt.

8.22 - Ellenzéki ötletek

Íme, az MSZP-Együtt módosító indítványai, melyeket Varga Márk mondott el.

- Erősíteni kell a helyi kis- és középvállalkozásokat. Ennek érdekében egy 150 millió forintos keret létrehozását javasoljuk, amely vissza nem térítendő pályázati összeg formájában segítené az egy-két főt foglalkoztató ún. "garázsvállalkozásokat".

- A költségvetés állítson be 50 millió forintot a győri kezdő, innovatív kultúra kialakítására, megerősítésére. 

- A méltatlan állapotban lévő Tulipános Iskola műemlék épületének felújítására 100 millió forintos támogatást szánunk.

- A város szociális hálójának erősítése céljából ezért javaslatot teszünk a győri közmunkások bérének bruttó 25 ezer forinttal történő kiegészítésére, valamint egy általános szociális tartalék felállítására.

- Éjszakai "bagolybuszok" megvalósítása.

8.18

Fekete Dávid alpolgármester mutatta be Győr 2015-ös költségvetésének legfontosabb sarokpontjait.

"A város 37,8 milliárd forintos bevétellel és kiadással számol. Az összegből 18,8 milliárd forintot szánnak az intézmények működtetésére, 10,5 milliárdot pedig fejlesztésekre. A büdzsé csaknem 30 százalékát még sosem fordították ilyen célra.

A fontosabb beruházások között hangzottak el a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 4,6 milliárd forintos előkészületei, az ipari park 800 millió forintos fejlesztése, valamint a Révfalut a belvárossal összekötő Kossuth híd rekonstrukciója. A műtárgy új festést és díszkivilágítást kap, valamint útpályája is megújul. Emellett a Kossuth utcára és a Bercsényi ligeti utakra is fordítanak pénzt.

A helyi tömegközlekedést 800 millió, a vízpartok rendezését 142 millió, míg a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer megvalósítását 150 millió forinttal tervezik segíteni.

8.13

Elkezdődött a költségvetés vitája.

8.09

A szociális ellátások változásáról szóló rendeletnél Pollreisz Balázs (MSZP-Együtt) azt kéri, hogy a 305 milliós keretet plusz 50 millió forinttal egészítsék ki. Kiderül, a költségvetés vita során, hogy van-e erre lehetőség, politikai szándék.

8.07

Az első napirendi pontokon "át fognak szaladni" a képviselők, aztán jöhet a költségvetési vita. 

8.05

A februári közgyűlés elkezdődött.

Előzetes

A győri Városháza február első napjaiban tartotta az idei év költségvetésének bemutatóját - Borkai Zsolt influenzás betegsége miatt Fekete Dávid alpolgármester tartotta a sajtótájékoztatót -, melyről itt tekinthetik meg írásunkat.

"Győr 38 milliárd forintos kiadással számol idén, és egy hidat is felújítana" - hangzott el akkor.

A baloldali ellenzék, az MSZP és Együtt szerint erősíteni kell a helyi kis- és középvállalkozásokat. Erre ők 150 millió forintos keretet hoznának létre.

A DK pedig lakóutca-felújítási programot szeretne megvalósítani Győrben.

A februári közgyűlés összes előterjesztését ide kattintva olvashatják el!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reakciók a győri költségvetésről: MSZP-Együtt, Jobbik, Arrabona Városvédő Egyesület

Az MSZP-Együtt és a Jobbik is érthetetlennek tartja, miért söpörte le az asztalról a fideszes városvezetés az összes ellenzéki költségvetési módosító indítványt. Tovább olvasom