Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Mínusz hétszázról plusz hétszáz

A megyei közgyűlés napirendi pontjainak többsége az önkormányzat intézményeinek fenntartásával foglalkozott, így nagyobb vita nem lett.
A megyei közgyűlés napirendi pontjainak többsége az önkormányzat intézményeinek fenntartásával foglalkozott, így ezekből nagyobb vita nem kerekedett – nem is kerekedhetett. A képviselők mindössze egy előterjesztés kapcsán találtak „fogást" a másikon, ez az elmúlt évi gazdálkodásról, illetve a megmaradt pénz felosztásáról szólt. A szocialisták vezérszónoka ez esetben is Fülöp József volt, aki (tegyük hozzá, nem először) elmondta, a megye meglehetősen rosszul, vagy pedig politikai érdekek mentén számolta ki tavaly év elején a 700 millió forintos hiányt. Ezt bizonyítja a mostani elszámolás, amely szerint nemhogy mínusz, hanem plusz 700 millió forint maradt a büdzsében. Ez a csaknem másfél milliárd forintos különbség pedig meglehetősen nagy szám ahhoz a 8 milliárd forinthoz képest, amellyel az önkormányzat számolhat.

Előző nap dr. Kovács Béla főjegyző lapunk erre vonatkozó kérdésére sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 668 millió forintos pénzmaradvány nagy része lekötött pénz, csak a kifizetés csúszik át 2006-ra. A szabadon felhasználható pénz mindössze 4 millió forint (A megyének 668 milliója maradt – Kisalföld, április 28., 3. oldal). Szakács Imre megyei elnök tegnap a képviselő felszólalásakor azokra a soproni évekre utalt, amikor Fülöp József alpolgármestersége alatt a város egy rossz üzleti manőver miatt (ez volt a Globex-ügy) milliárdos veszteséget halmozott fel. Mindezt válaszként szánta arra, hogy ki számol jól vagy rosszul a költségvetés tervezésekor.

Voltak persze szakmai hozzászólások is: Botos Gábor (Győr-Moson-Sopron Megyéért Egyesület) arra hívta fel a figyelmet, hogy a megye vagyona – a zárszámadás szerint – 500 millió forinttal csökkent, tehát ha marad pénz, azt az intézmények, ingatlanok felújítására kellene fordítani. Ebben teljes volt az egyetértés, Firtl Mátyás általános alelnök itt el is mondta: épp ezt a célt szolgálja, hogy az önkormányzat a korábbi évek 60 millió forintos intézményfelújítási keretét kibővítette 100 millió forintra (erről egyébként tegnap szintén szavazott a közgyűlés), s ha marad pluszpénze, akkor azt erre a feladatra is fordítja.

A megye meghallgatta és elfogadta a határrendről, valamint a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ elmúlt évéről szóló beszámolót. Határozott arról is, hogy ismét eladásra hirdeti meg a Florasca környezetgazdálkodási kft.-t; hosszú évek óta most már sokadszorra. Eldőlt az is, hogy kilép a területfejlesztési kistérségi társulásokból és 100 ezer forintot bead az árvíz sújtotta települések támogatására megnyitott közös kasszába.

Változik az elnök és az alelnökök fizetése: az illetményalap emelésével bruttó 3000–3500 forinttal növekedik az elnökség bére, amelyről – a törvényi előírásoknak megfelelően – szintén a közgyűlésnek kellett szavaznia. Ezzel együtt természetesen a képviselők fizetése is emelkedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramütés: milliós bírságok

A munkabiztonsági felügyelőség befejezte az E.ON győri telephelyén történt halálos áramütés körülményeinek vizsgálatát. Bebizonyosodott, hogy nem a 39 éves áldozat hibázott; munkáltatója és az áramszolgáltató együttesen több hibát is elkövetett, ezért milliós büntetésre számíthatnak. Tovább olvasom