Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Mintákat vesznek, járvány még nincs

Győr - Aggódó szülők telefonáltak hétfőn szerkesztőségünkbe: a Szabadhegyi Közoktatási Központból több lázas gyermeket hazaküldtek. ˝Csak nem itt a H1N1-járvány?˝ – kérdezték.


Az izgatottságot a Szegedről érkezett tegnapi hírek csak fokozták: az ottani regionális tisztiorvosi szolgálat járványügyi osztályvezetője arról értesítette a Magyar Távirati Irodát, hogy az egyik középiskolában a H1N1 influenzavírus okoz a szokásosnál nagyobb létszámú hiányzást.

Portálunk érdeklődésére a Szabadhegyi Közoktatási Központban – dacára az éppen zajló szülői értekezleteknek – korrekt választ adtak.

– Hét tanulót küldtünk haza lázzal, hőemelkedéssel – mondta el Wöller László igazgatóhelyettes tegnap az esetleges H1N1-es járvánnyal kapcsolatos találgatásokról szólva. Hozzátette: a hazaküldés szó nem pontos, valamennyi gyermeket a szülők, nagyszülők vitték haza, előzetes értesítést követően.

– Az Állami Népegészségügyi Szolgálat munkatársa éppen hétfőn járt nálunk a terjedő felső légúti megbetegedések ügyében – folytatta Wöller László. – Megállapította, hogy még nincs járvány, hiszen a hétszáz iskolás gyermek közül tegnap negyvenen, pénteken ötvenen hiányoztak: járványos méretekről pedig harmincszázalékos megbetegedési arány esetén beszélhetünk.

Az igazgatóhelyettestől megtudtuk, a H1N1-es vírusfertőzés okozta járvány kitörése esetére a fenntartó önkormányzat minden iskola számára intézkedési terv kidolgozását írta elő, és ehhez részletes, körültekintő segédanyagot is biztosított. Ennek megfelelően a lázas gyermekek tegnap az intézmény védőnőjénél jelentkeztek és a vizsgálatukat követően intézkedtek a hazaszállításukról.

Dr. Pék József igazgató az ÁNTSZ győri intézetéből elmondta, az iskolában észlelt tünetek enyhék, felső légúti hurutra utalnak. Ettől függetlenül a szükséges mintavételi eszközöket kijuttatták az érintettekhez, a beérkező minták tesztelését mától megkezdik. Az eredmény ismeretében lehet biztosat mondani a terjedő fertőzésről.


Enyhe lefolyásúak

A távirati iroda híre szerint Szegeden a járványügyi vizsgálat során három diáktól vettek mintát, mindháromnál kimutatták a H1N1-vírus jelenlétét. Az ottani iskolából csütörtökön negyvenkilencen, pénteken hatvanegyen  hiányoztak, hétfőre azonban már hússzal csökkent a betegség miatt otthon maradtak száma. A megbetegedések enyhe lefolyásúak, kisebb lázzal, köhögéssel járnak, egyelőre senki sem került kórházba.

Olvasóink írták

  • 3. megmindiggyöri 2009. szeptember 17. 10:48
    „Ha mar meggyogyult, akkor nem lesz szövödmenye. Mit kell csinalni a cirkuszt?”
  • 2. MTT 2009. szeptember 16. 08:31
    „Ja, az aztán korrekt...És ha valami szövődménye marad? Vagy egy ilyen járványnál nincs rizikó-faktor? Gondolom, roppant módon megnyugodtatok!”
  • 1. Orrbit 2009. szeptember 15. 09:18
    „Az egyik diák a gyermekem, akit a háziorvosa miután megnézett javasolta a lázcsillapítót, és 2 napra pihenőt . A láz estére elmult, és sose tudjuk meg hogy mi volt az oka, mivel már nem vizsgálják a pénzhiányra, és arra hivatkozva hogy utólag felesleges megállapítani.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszóterek és autóparkolók félmilliárdból

Befejeződött a játszótér-fejlesztési program Marcalváros II. területén hétfőn, három játszóhely kiegészítő eszközeinek átadásával. Emellett 20 millió forintból 40 autóparkoló épült. Tovább olvasom