Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Mintahal árammal a Marcal-tóból

Győr - A Marcal-tó vizét vizsgálták európai irányelvek mentén halászati monitoring céljából. A tó közepes minősítést kapott. Az elektromos halászattal végzett mintavételkor a vízügyi igazgatóság szakemberei többek között csukát, compót, balint fogtak ki, majd visszaengedték őket a vízbe.
Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei az Európai Unió vízkeretirányelve szerint elektromos halászati módszerrel vettek mintát Győrben, a Pápai úti, úgynevezett Marcal-tó vizéből. Az igazgatóság vezetője, Janák Emil tájékoztatása szerint egy olyan program vette kezdetét, amelyet rendszeresen, hatévente kell elvégezni.

– Az irányelv arra kötelez minden országot, hogy vizei állapotfelmérését elvégezze. Ebben a halállomány meghatározó szerepet tölt be, s folyamatosan minden vízről be kell tudni mutatni, hogy egy adott évben milyen az összetétele. Ahhoz, hogy a felmérés értékelése helyes legyen, meg kell fogni a megfelelő összetételű halállományt – magyarázta Janák Emil. Az igazgató hozzátette, ez nem megy másként, mint hogy kifogják, lemérjék, megvizsgálják és természetesen visszaengedjék a halakat a vízbe.

– Fontos, hogy nem halászás, hanem valóban a halállomány felmérése történik. Együttműködést szeretnénk felkínálni és nem a halászati eszköz használatát akarjuk népszerűsíteni – hangsúlyozta Janák Emil.

A vízügyi igazgatóság szakemberei mutatták be az elektromos halászattal végzett halállomány-felmérést. Fotó: B. A.

Az igazgatóság munkatársa, Keserű Balázs halászati szakmérnök a bemutatón megjelent érdeklődőknek bemutatva az elektromos halászógépet elmagyarázta:

– A megfelelő eszköz a megfelelő kézben a legkíméletesebb halászati módszerek egyike. Nem véletlen, hogy az unió is a mintavételekhez ezt a módszert választotta. Halászat után ugyanis a halak visszahelyezhetők életterükbe és pár perc után elúszva folytatják életüket.

A keddi bemutatón többek között csuka, compó, balin, küsz és számos más halfajta került a felszínre, majd úszott el magához térve. A monitoring alapján a Marcal-tó vizét közepesre értékelték a szakemberek. Feltehetően a tóra is kiható Pándzsa-rehabilitáció javítani fogja a víz minőségét.

You need to upgrade your Flash Player.

Get the latest flash version here.

Videó: Cseh Róbert

– A régiós operatív programban a Pándzsa kiemelt programként szerepel, ezen keresztül a Holt-Marcal is bizonyos rehabilitáció alá kerül. Nem az egész, éppen ezért a város vezetésével tárgyaltunk: Győr is szánjon arra forrást, hogy a területet teljesen egységesen tudjuk a pándzsai programban kezelni. Év végére elkészül egy program, egy része uniós forrásból, a másik részét Győrnek kell finanszíroznia. Ennek eredményeként a jó minősítés az elkövetkező néhány évben meg fog jelenni a térségben – nyilatkozta lapunknak Janák Emil.

A megyei horgászszövetség ügyvezető elnöke, Takács Antal kérdésünkre elmondta:
– Az együttműködési megállapodásunkban szerepel, hogy a vízkeretirányelvek kapcsán ilyen vizsgálatokat elvégez az igazgatóság több egyesületi és élő vízen. Erre a célra az elektromos halászat megfelel, s támogatjuk, mert a víz minőségének egyik fokmérője az élővilág. Mindenkinek érdeke, hogy ezt a munkát továbbvigyék – mondta Takács Antal.

Olvasóink írták

  • 2. J 2008. szeptember 22. 20:58
    „A törpeharcsa sokkal károsabb, mint a felsorolt halak.”
  • 1. Magor 2008. szeptember 22. 15:50
    „Kár, hogy a Marcalhoz semmi köze a tónak. Valójában Holt- Rába. Mikor ismerik már fel ezt az illetékesek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserediákok: ki kulcsot kap, ki pedig milliós számlát

Győr - A Rotary mozgalomhoz kapcsolódó ifjúsági világszervezet, a Rotaract a napokban fogadta… Tovább olvasom