Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Miniszteri ötletek

A közelmúltban „Ha én lennék a miniszter” címmel pályázatot hirdetett Lévai Katalin. A győri Széchenyi-egyetem két hallgatójának tanulmányát az esélyegyenlőségi tárca vezetője megosztott második helyezéssel díjazta.
Szármes Péter reméli, hogy ötleteik megvalósulhatnak.
Csordás Izabella egy újságban olvasott Lévai Katalin felhívásáról. A balatonlellei, de a kisalföldi megyeszékhelyen tanuló lány évfolyamtársával, a győri Szármes Péterrel együtt úgy döntött, beleéli magát a miniszter helyébe. A Széchenyi István Egyetem két ötödéves, gazdálkodási szakos hallgatója egy hét alatt összegezte azon ötleteit, amelyek szerintük nagyban segíthetnék a hazai esélyegyenlőség javítását.

Ezek között kiemelt helyen szerepelt az a javaslat, hogy a munkahelyi önéletrajzok elküldésekor például ne kelljen feltüntetni a keresztnevet és a születési dátumot. Sok cégnél ugyanis már be sem hívják meghallgatásra a nőket vagy az idősebbeket, holott lehet, hogy az elbeszélgetéskor meg tudnák győzni alkalmasságukról a leendő foglalkoztatókat.

A fiatalok részletesen leírták, hogy a kismamáknak több négyórás állásra és távmunka-lehetőségre volna szükségük. Javasolták továbbá azt is, hogy a fiatal anyukákat alkalmazó cégeknek az állam biztosítson adókedvezményt. A győri egyetemisták ötlete volt az is, hogy az esélyegyenlőség végett kövessék nyomon az újságok álláshirdetéseit, hiszen gyakran látni olyan közleményt, hogy például: „Fiatal, attraktív munkatársnőt keresünk." Ebben a megfogalmazásban egyszerre több diszkriminációra utaló szó is szerepel.

A „Ha én lennék a miniszter" című pályázatra összesen nyolcszáz pályamunka érkezett be. Csordás Izabella és Szármes Péter tanulmánya megosztva a második helyezést érte el, ami a díszoklevélen kívül százezer forintos jutalommal járt. A diákok egyébként csak a fővárosi ünnepségen értesültek arról, hogy hányadikak lettek. A kitüntetettek közül ők voltak a legfiatalabbak, a többiek már idősebbek, és aktív dolgozók. A végzős egyetemisták az esélyegyenlőség témakörére a jövőben is odafigyelnek, és mindent megtesznek azért, hogy ötleteik a gyakorlatban is minél jobban megvalósulhassanak. Gurmai Zitával részletesen megtárgyalták valamennyi pályamunka javaslatait, és a szocialista országgyűlési képviselő ígéretet is tett arra, hogy azok a megfelelő fórumokra kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemerei Romantic-kolbász?

Országos jótékonysági körútjai során az idősebb Gáspár Győző annyira megkedvelte Győrszemerét, hogy… Tovább olvasom