Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

Minimális érdeklődés a győri közmeghallgatáson: marad az ingyenes fürdőbérlet

Mindössze tizenhét érdeklődő szólalt fel a győri közgyűlés idei közmeghallgatásán, ami fele-kétharmada a korábban megszokottnak.

Az elmúlt tíz évben soha nem voltak olyan kevesen a győri közgyűlés közmeghallgatásán, mint hétfőn este. Nem tudni, hogy ez a szokatlan hidegnek, a karácsony közeledtének vagy a szokatlan – a Győrben hagyományos januári helyett decemberi – időpontnak köszönhető. Most mindössze 17-en szólaltak fel, szemben az idén januári 24-gyel, a tavalyi 28-cal és a tavalyelőtti 27-tel. Az a tradíció ugyanakkor nem változott, hogy a többség a peremkerületekből érkezett.

A győrszentiváni Varga József köszönettel nyugtázta, hogy legutóbbi kérése meghallgatásra talált, és megtörtént a Váci-iskola fűtés- és világításkorszerűsítése és részben nyílászárócseréje. Azt kérte, hogy folytassák az ablakcserét. Jelezte: a településrészen nagyon sok a gyermek és kevés az óvodai férőhely. A szintén szentiváni Mura Józsefné javasolta, hogy a Móricz-iskolával szemben elbontott játszótér helyére kerüljön új. Szorgalmazta, hogy helyezzenek ki néhány közvilágítási lámpát a kertvárosi Fenyő és Alpesi utcában. Prédl Antal, az útkezelő szervezet vezetőhelyettese válaszában kifejtette: az Alpesi utcában sűríteni fogják a lámpákat, a Fenyő utcában azonban még a hálózat sem épült ki.

Varga József
Varga József

Nagy Péter, az Arrabona Nyugdíjas Egyesület alelnöke elmondta: reméli, hogy a nyugdíjasoknak biztosított ingyenes fürdőbérletek megmaradnak 2010-ben is. Azt kérte, hogy a város jövő évi költségvetésében külön pályázati keret legyen a nyugdíjasklubok számára. Borkai Zsolt polgármester az előbbire ígéretet tett, az utóbbira azonban – a szűkös büdzsé miatt – nem. (A város évek óta biztosít termálbérleteket – idén kétszázat – a nyugdíjaskluboknak, amelyeket az idősek használhatnak.)

Kapuvári György azt indítványozta: a panelházak számára kiírt ökoprogram-pályázatban a város a lehető legnagyobb, 35 százalékos támogatást vállalja. A polgármester erre azt mondta: megnézik, belefér-e a lehetőségekbe, mindenesetre Győr a következő évben 700 millió forintot költ panelprogramra.

Kincsesné Kovács Krisztina nehezményezte, hogy az evangélikus oktatási központnál rendkívül kevés a parkoló, ami balesetveszélyes helyzeteket eredményez. Attól fél, hogy az új híd megépülte után romlik a helyzet. Fűke Péter városépítési osztályvezető megnyugtatta: a tervek szerint egyirányúsítják a Petőfi hídról az iskola felé vezető útszakaszt, így lesz hely parkolóépítésre. Szó van a csomópont körforgalommá alakításáról is.

A közmeghallgatáson Kapuvári György és Varga József is felszólalt. Fotók: H. Baranyai Edina
 Kapuvári György Fotók: H. Baranyai Edina

Kőszegi Csaba Sárás nevében szólt: a területen nincs kiépítve a csatornahálózat, így a szennyvíz a révfalui vízbázist szennyezi. Fűke Péter jó hírrel szolgált: benyújtották a beruházás vízjogi engedélyezési terveit.

A fejlesztés azonban csak akkor kezdődhet, ha – remélhetőleg jövőre – megkapják az engedélyt. Miután 160 millió forintos munkáról van szó, a megvalósítás szakaszosan képzelhető el.

A szentiváni dr. Fecske István arról beszélt, hogy a Mogyorós és a Törökverő út melletti játszótéren veszélyben vannak a gyerekek, mert nagy a forgalom, kerítés viszont nincs. Hasonló gondot jelzett Likócsról Reuter György. Ő azt is megemlítette: az Audi-körforgalom megépülése után mind gyakoribb, hogy a Szent Vid utcában kamionok parkolnak.

Nagy András többek között azt kérte, hogy a rendezési tervből kerüljön ki a Szentivánra tervezett teherpályaudvar. Révi Zsolt városi főépítész elmondta: zajlik a rendezési terv felülvizsgálata, és úgy tűnik, a MÁV nem ragaszkodik a szentiváni helyszínhez. A szakember szerint erre a gönyűi kikötő térsége sokkal alkalmasabb lenne.

A kisbácsai Hevér Istvánné nem értette, miért kap az egységes közszolgáltató vállalat vezetője, Sági Géza miniszteri fizetést.

Borkai Zsolt erre azt mondta: a közgyűlés azért hozta létre az új céget, hogy hatékonyabban, olcsóbban tudjon működni. Megjegyezte: a szakembernek legalább olyan nagy felelőssége van, mint egy miniszternek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szekeres Adrient kísérték

A győri Bartók-gyermekkar három szólamban kísérte Szekeres Adrien énekét a Szentlélek-templomban. Tovább olvasom