Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Minimálbér: a munkából meg lehessen élni - videó

"Jövőre a minimálbérnek 6 százalékkal kellene emelkednie, 98 ezerről 104 ezer forintra" - mondta Pataky Péter Győrben.

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, Pataky Péter arról beszélt keddi győri sajtótájékoztatóján, hogy jövőre a minimálbérnek 6 százalékkal kellene emelkednie, 98 ezerről 104 ezer forintra.

Fő érve az: tarthatatlan, hogy teljes munkaidős munkából nem lehet megélni, hogy a minimálbér nem éri el létminimumhoz szükséges összeget.

Beszélt arról is, hogy finisébe ért egy új szakszervezeti konföderáció létrehozása, amiben három jelenlegi nagy szövetség egyesül. Az MSZOSZ elnöke azért jött kedden Győrbe, hogy szervezetük tisztségviselőinek megyei fórumán előadást tartson. Előtte a sajtó képviselőit tájékoztatta a szakszervezet legaktuálisabb törekvéseiről.


Videó: Oxygen


 Először arról beszélt, hogy három szakszervezeti konföderáció, az MSZOSZ, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) és a SZEF, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma május elsején jelentette be, hogy egyesül és egy új szövetséget hoz létre.

A cél az, hogy még jobban tudják képviselni a munkavállalók érdekeit és tagjaiknak jobb szolgáltatásokat tudjanak nyújtani. Az elmúlt húsz év tapasztalata ugyanis az, hogy a dolgozók érdekképviseletének gátja a szakszervezetek túlzott tagoltsága. Az erők koncentrálását pedig segíti, hogy a három szövetség felépítése hasonló, mindegyik szakmai ágazatokat fog össze.

Pataky Péter tájékoztatása szerint ahogy tervezték, idén megvalósul a "három az egyben", finisébe ért az egyesülés. Persze még személyi kérdésekről kell dönteni és sok jogi feladat van hátra, de az elnök szerint december elején létrejöhet az új konföderáció. Már készülnek alapdokumentumai. Nagyok a várakozások iránta, de Pataky Péter szerint az illúzió, hogy munkavállalók minden gondját rögtön megoldja. Előtte jól kell működtetni.

Az új konföderáció 63 ágazati tagszervezetet fog majd össze és mintegy 300 ezer tagot, többek közt a rendvédelem, a versenyszféra, a közlekedés, az oktatás, a közszolgálat, a közigazgatás, a vegyészet területéről. Az elnök szavai szerint a Top 200-ba tartozó hazai cégek szinte mindegyikénél vannak tagjaik. S az új szövetség közös vagyona több milliárdos lehet, főleg ingatlanok révén. Emellett a tagszervezetek önállósága megmarad.

- Ma elkezdődtek országos szinten a jövő évi bérre vonatkozó tárgyalások a munkaadói, a munkavállalói szervezetek és a kormány között, konzultációs fórum keretében - mondta el Pataky Péter és az MSZOSZ álláspontját ismertette e tekintetben. Nagyon fontosnak tartja, hogy ne csak a minimálbérről és a bérminimumról szülessen döntés, hanem a bérajánlásról is, mert ennek hiánya tavaly több cégnél megnehezítette a béralkukat.

Az MSZOSZ 4,5 százalékos bérajánlást szeretne, ennyivel kellene emelkednie jövőre a béreknek. Ez már reálkereset-növekedést jelentene. Ajánlásánál az MSZOSZ a jövő évre várható 2,5 százalékos inflációt és a várható 2 százalékos teljesítménynövekedést (GDP) vette főként figyelembe.

A minimálbér és a bérminimum tekintetében viszont csak ennél nagyobb, 6 százalékos emelkedést tart jövőre elfogadhatónak. Pataky szavai szerint tarthatatlan az, hogy nem lehet teljes munkaidős munkából megélni, mert a minimálbér nem éri el a létminimum összegét. 6 százalékos emelésnél a minimálbér a jelenlegi 98 ezer forintról jövőre 104 ezer forintra növekedne, a jelenleg 114 ezer forintos bérminimum 121 ezer forintra.

(A bérminimum a szakképzetséggel rendelkezőknek jár, ha beosztásukhoz szakképzettség szükséges.)

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. load 2013. október 31. 23:58
  „52. Kukac40
  Ez a hónap legbutább hozzászólása.
  Még van belőle hátra két perc, de neked sikerült ezt a címet elnyerni.
  Gratulálok.”
 • 53. load 2013. október 31. 23:54
  „51. szati69
  "a minimálbér kapcsán magasröptű nemzetgazdasági gondolatokkal dobálódnak, nagy valószinüséggel olyan "profit orientált" vállalkozók, akik nagyívben lesz...ják a minimálbéresek problémáit."
  Ha rám utaltál, akkor tévedsz.
  A vállakozásunkban egyetlen minimálbéres sincs.
  Hála istennek jól megy a cégnek, a képzett, elkötelezett, jó munkaerőre meg szükségünk van. Ez a cég eredményeinek egyik záloga.
  Ha elhiszed, ha nem.”
 • 52. Kukac40 2013. október 31. 17:22
  „50. ortadon Vállalkozónak sem kötelező lenni. Nem tudod fizetni a járulékokat? Szüntesd meg a vállalkozást. A melós nyugdíját te fogod fizetni? Ja, hogy addigra már nem kell az az ember. Mindenki nem lehet vállalkozó, mert akkor ki dolgozik? Nem kell munkaruhát, védőcipőt fizetni, cafeteria után kevesebb a járulék és még a budi papírból is lejön az ÁFA. Közben alapítványi pénzek, Eu-s pénzek, offshore számlák, számlagyárak, körbeszámlázások, hajléktalan vállalkozók, minimálbéres vállalkozók hozzáférhetők. Nem minden vállalkozó csinálja, ahogy nem minden melós dühöng. "Aki sír attól el kell venni." Régi mondás de egyre jobban igaz. A melós sem akar mást, mint kicsit biztonságosabban élni a minimumból. Ha úgy nézed a melós is vállalkozó valahol. Elvállal egy munkakört, elvégzi ezért bért vár és többszörösen leadózza. A költségeit viszont nem számolhatja el. :)”
 • 51. szati69 2013. október 31. 11:33
  „Akik a minimálbér kapcsán magasröptű nemzetgazdasági gondolatokkal dobálódnak, nagy valószinüséggel olyan "profit orientált" vállalkozók, akik nagyívben lesz...ják a minimálbéresek problémáit. Ők akkor sem fognak többet fizetni, ha emelik a minimálbért. Sajnos ma még meg lehet tenni, hogy teljesítmény arányos bérezésre hivatkozva 50-60 000 Ft-ért dolgoztatnak embereket. Pl. ruhaipar. De erősen kétlem azt is, hogy egy maszek vegyesbolt alkalmazottjának emelkedne a fizetése, ha a kormány visszahozná a kiskeresetűek adókedvezményét. A minimálbérnek akkor lenne értelme, ha annál kevesebbet nem kaphatna senki, egy átlag 174 órás ledolgozott hónapért. Az összeg meg nem lehetne kevesebb a létminimumnál.”
 • 50. ortadon 2013. október 31. 07:37
  „Minden alkalmazott legyen vállalkozó, fizesse meg maga után a közterheket és akkor rájön, hogy mit is jelent a minimálbér!!! Javaslatom a kormány felé: Amennyivel inflálódik a forint, annyival emelje a minimálbért, csökkentsen járulékterhet, de tegye kötelezővé a felszabadult teher kifizetését! Közgazdászok mi a véleményetek?”
 • 49. Legs 2013. október 30. 17:49
  „48. oxana 2013.10.30. 17:30

  Akkor írd azt hogy hibáztál.”
 • 48. oxana 2013. október 30. 17:30
  „47. Legs

  Gondolom, 40 külföldön eltöltött év után még elég jól tudok magyarul. Ha néha hibázok is.”
 • 47. Legs 2013. október 30. 16:53
  „45. oxana 2013.10.30. 08:56

  Látom nem értetted vagy csak elfelejtettél magyarul.Nem hányadék! Pusztán idehányta.vetette, dobta tette..stb.Ez nem ugyanaz a hányadék szó jelentéssel,mint ahogy a hóhányás sem jelenti azt hogy havat öklendezik fel gyomrából az ember.
  Amúgy meg nyugi.Nem kell mindent túlreagálni.”
 • 46. oxana 2013. október 30. 09:50
  „Elfelejtettem. Legs, neked szólt az írásom.”
 • 45. oxana 2013. október 30. 08:56
  „Azt hiszem, rosszul aludtál, mert az volt az érzésed, a sok, néha akaratos hozzászólásod nem hullott termékeny talajra. Józan fejjel, egy jó kávé után olvasd el mégegyszer a 39. hsz-t. Mást kellene hányadéknak nevezni, nem ezt a hsz-t.”
 • 44. machers 2013. október 29. 22:50
  „41. Legs 2013.10.29. 22:22
  40. Legs 2013.10.29. 22:17
  "Hogy itt vagyok,és nem tudod elviselni."
  Ez tetszik! Bár túlzott és megalapozatlan önbizalomra vall, de jó.
  Látszik, hogy nem a költséghatékony megoldások azok, amelyek segítségével anyagi helyzeted javítani akarod. Mint már "load" is feltette a kérdést, nem igazán értem, hogy miért akarsz ebben az időszakban egy üres borsóföldet őriztetni?! Látszik, hogy nem "profit orientált" a gondolkodásod. Ez vagy rendkívüli nagyvonalúságról, vagy katasztrófális tudatlanságról árulkodik. Bár kommentjeid színvonala alapján - már amennyiben ezt színvonalnak lehet nevezni - inkább a tudatlanságot valószínűsítem.
  Ha egy kicsit is jobban odafigyelnél a mezőgazdasági vállalkozásod eredményességére, akkor nem kellene télvíz idején a földes szobából kilépni az udvari budin fagyoskodnod, és kerekes kútból húznod a vizet.
  Hidd el, a 38 forintos órabér nem egy kecsegtető ajánlat! Azt persze nem vitatom, hogy a te szinteden ez egy kimagasló juttatásnak minősül. A a "bélást" és a 10 fillért pedig már régen kivonták a forgalomból. Hát, jócskán el vagy maradva a külvilág dolgaitól.
  Javaslom, vegyél erőt magadon, és sétálj ki a beton útig! Meglátod, rá sem ismersz a világra.”
 • 43. Legs 2013. október 29. 22:36
  „Elmondanám,nem megyek innét el.Majd ha kitiltanak!Addig viszont minden nap kaptok a képes feletekre!Mert megérdemlitek,hisz előfizettetek rá.Jó éjt.Puszika:)))”
 • 42. Legs 2013. október 29. 22:31
  „Na jó éjszakát.Elolvastam amit Load itt még idehányt.Ettől azért én még jól fogok aludni.Neki is adok 38 forintot plusz 2 forint 10 fillért-Zsebbe.De aztán a nyulakat rendbe tenni ám!!!Bár ezeknek én beszélhetek semmit sem érnek.”
 • 41. Legs 2013. október 29. 22:22
  „38. machers 2013.10.29. 21:42
  No akkor "csórikám" a te szavaiddal élve.Jössz borsócsősznek?38 forintot adok óránként!Garantáltan nem növeli az inflációt!Na jó borítékban még kapsz mellé2 forint 10 fillért,de el ne mond senkinek!!Hozhatod a haverod is:)”
 • 40. Legs 2013. október 29. 22:17
  „38. machers 2013.10.29. 21:42

  Ejnye .Pörgök mint a ganészóró?Lefoszlott rólad a kellem és a báj ,mert észrevetted hogy a moderátor megengedi az ilyen hozzászólást is?Elég későn vetted észre.Mondjuk engem nem zavar,szeretem ha mindenkiből előjön a valódi énje.
  Tudod mi a bajod?Hogy itt vagyok,és nem tudod elviselni.De ez már legyen a te problémád:)”
 • 39. load 2013. október 29. 21:56
  „25. oxana
  Természetesen, keserű iróniával.
  A minimálbéres dolgozók között számos olyan van, akinek a munkája épphogy csak megéri a neki kifizetett bér, és annak közterheinek költségét. Ha ezen a határon a kormányzati minimálbér emelés hatására a bére túljut, a munkáltatója dönthet úgy, hogy akkor már egy kicsit többért, inkább egy képzettebb, termelékenyebb munkaerőt alkalmaz.
  A boldog minimálbéresünk a munkanélküliek között találja magát.
  A minimálbér emeléssel kiáramló többlet bérnek nincs árufedezete, mert a minimálbéres dolgozó több bérért is csak ugyanannyit dolgozik. A minimálbér emelés nem serkent többlet munkára, mert kifizetése kötelező.
  A fedezet nélküli bér lassan elfog inflálódni.
  A munkáltató a többlet bér mellett, a közterhek megnövekedett mennyiségét is kénytelen beépíteni az áraiba, ami magasabb önköltséget eredményez. A magasabb önköltség magasabb termék árakat, amit a piac már nem biztos, hogy elfogad.
  Így csökken a termelő versenyképessége. Ha egy termék nem tud piacra kerülni, az előállítói az utcára kerülnek.
  És ez így megy szépen körbe addig, mig be nem áll az egyensúly.
  Aztán várhatjuk a következő minimálbér emelést.
  Így tünt el az ezredforduló környékén a teljes magyar könnyűipar.
  A kinai bérekkel nem lehetett versenyezni.”
 • 38. machers 2013. október 29. 21:42
  „35. Legs 2013.10.29. 21:32
  34. Legs 2013.10.29. 21:26
  Csórikám!
  Csak pörögsz itt, mint a ganészóró.
  A franc sem akar a munkatársad lenni. Az óradíjam egy cseppet magasabb, mint az általad ajánlott. Kezdj megbarátkozni a gondolattal, hogy ez a pálya - itt a fórumon - nem neked való! Csak kiröhögteted magad. Bár, én csípem a stílusod, mert mindig megnevettetsz!
  Folytasd kérlek! Csak így tovább!”
 • 37. Legs 2013. október 29. 21:40
  „33. machers 2013.10.29. 21:11
  Tudod te mi az infláció?Nem úgy nől mint eső után a gomba.Olvastad a Pál utcai Fiúkat?Tudod mi az Einstand?Valami ilyesmi.Nem virtuskodom .Azt meghagyom neked.Jó éjt.”
 • 36. load 2013. október 29. 21:40
  „22. Legs
  Egy szóval nem állítottam, hogy fideszes vagy.
  Amit viszont elvártam volna tőled az az, hogy tételesen cáfolod azt az állításomat, amit olyan gyors határozottsággal minősítettél butaságnak.
  A földes szobából kilépve, a kerekes kutat érintve, az udvari budinál tett látogatásod semmire sem magyarázat, legfeljebb arra, nem hogy a legelemibb közgazdasági összefüggésekkel, de az alapfogalmakkal sem vagy tisztában.
  Megnyugtatlak, hogy már több, mint két évtizede nem kell béremelésért könyörögnöm.
  Csak mégegy jótanács!
  Így közel a novemberhez, már ne őriztesd a borsóföldet, mert - termés nem lévén rajta - kidobott pénz!”
 • 35. Legs 2013. október 29. 21:32
  „No akkor kezdjük ott mit jelent infláció?Már itt megakadsz hisz számodra ez csak egy szó amit a Wikipédiában olvashatsz de nem érted.Ez tudod olyasmi.hogy az erősebb kutya ba ...k és az ő hímtagja a nagyobb.Ehhez nem kell pénz.Csak farok..No akkor folytasd.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fennakadt egy holland hajó a gönyűi kikötőben

A hajó rakományával kedden be akart tolatni a kikötőbe, de elvétette és az orra fennakadt a… Tovább olvasom