Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Mini ipari parkokra lenne szükség?

Sok olyan kisvállalkozás van Győrben, amely családi vállalkozásként, egy lakóház alagsorából indult.
Számos olyan kisvállalkozás van Győrben, amely családi vállalkozásként, egy lakóház alagsorából vagy garázsából indult, s azóta is folyamatosan növekszik.

Ezek a vállalkozások előbb-utóbb „kinövik" a lakóövezeteket – már csak azért is, mert jelenlétük egyre több konfliktust okoz, például a megnövekedett járműforgalom miatt –, azonban nincs akkora tőkéjük, hogy vállalni tudnák a betelepülést a győri ipari parkba.
Sok vállalkozó, aki nem tudja (vagy nem akarja) megfizetni a lakóövezetbe sorolt telkek borsos árát, elköltözik a városból. A legtöbben a környező falvakba mennek, ahol tárt karokkal és megfizethető ingatlanokkal várják a letelepedni vágyó cégeket – na és persze az iparűzési adót, amely így a település költségvetését gazdagítja. Egy nyolcfős, fejlődő cég esetében ez közel egymillió forint is lehet, ami jelentős összeg egy falu költségvetésében. A megyeszékhelyen hatályban lévő rendelet szerint a korrigált nettó árbevétel két százalékával számolva Győrnek sem elhanyagolható összeg, nem beszélve a cégek nyújtotta munkahelyekről.


Szabó Jenő győr-ménfőcsanaki és Krasznai Zoltán győrszentiváni részönkormányzati képviselő szerint mindkét városrészben több mint százra tehető a hasonló problémával küzdő vállalkozások száma, de Bárány István bácsai képviselő is három vállalkozást tud említeni, akik tavaly év végén azért költöztek el Bácsáról, mert nem találtak megfelelő helyet a működésükhöz.

Szilágyi András, a munkaruházatot gyártó Overall-Póló Kft. tulajdonosa tíz éve három alkalmazottal, egy társasház alagsorában indult, ma tizennégyen dolgoznak nála.

„ Két éve várok arra, hogy megfelelő helyet találjak az üzememnek Bácsán, de már lépnem kellett, mert nem tudtam fejleszteni. Nem szívesen autóztam volna húsz kilométert, nem akartam kimenni Győrből, így most az abdai főút mellett bérelek egy ingatlant – havonta közel 300 ezer forintért..."

Lakóházakra hajtanak

A képviselők szerint afféle mini ipari parkok, kisebb vállalkozói telepek építésére lenne szükség, ahol a cégek elérhető áron juthatnak telephelyhez, így a tevékenységük nem terheli Győrt, miközben az általuk nyújtott előnyök a városban maradnak. Ehhez nem lakóövezetként besorolt, megfelelő közlekedéssel bíró területek kellenek. Az ilyen részeken azonban általában hiányzik a megfelelő infra-

struktúra, a közművesítés költségeit pedig sokan nem tudják vállalni. Bárány István több területet is alkalmasnak talál a célra, például a bácsai szennyvíztisztító közelében, a mezőgazdasági és a lakóövezet között fekvő részt.

Az önkormányzat és a befektetők számára azonban a legnagyobb pénzt a lakóingatlanok hozzák. Meg is tesznek mindent, hogy a lehető legtöbb, parlagon heverő területet lakóövezetté nyilvánítsák. Ismeretes: a múlt héten elfogadott rendezési tervben jóval több lakás építésére alkalmas új területet jelöltek ki, mint amennyire a város népességének becsült gyarapodása fényében igény lesz, s a piacon most is túlkínálat van.
Kun András alpolgármester szerint a probléma hetven éve létezik, az azonban nem igaz, hogy ne lennének a célnak megfelelő, szabad gazdasági-szolgáltató területek, s olyan ingatlanfejlesztő is nem egy akad, aki szívesen kialakítana kisebb ipari telepeket, ha találna hozzá partnereket.

Nem találnak egymásra

– A gond az, hogy nem találnak egymásra a fejlesztők és a kisvállalkozók, a kapcsolat kialakítása pedig nem a város, hanem részben az érdekvédelmi szervezetek – kamara, ipartestület – feladata lenne. A város kis- és középvállalkozókat támogató pályázati rendszere egyébként a jövőben olyan módon alakul át, hogy sokak számára könnyebbé válnak a nagyobb fejlesztések, mint a telephelyépítés.

A pozitív példáért nem kell messzire mennünk, a 83-as főút koroncói leágazásánál, a volt téesz helyén kiépült terület két év alatt betelt, s ma már húsz vállalkozásnak ad otthont, az ablak- és mosószergyártó vállalkozástól a Tüzép-telepig. A területnek számos tulajdonosa van, ők nyolc éve közösen közművesítették a telket, s azóta az eredeti tulajdonosokon kívül több bérlő is letelepedett ott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit tehetünk a pokoli szomszéd ellen?

Hatodik éve tart annak az idős győri házaspárnak a kálváriája, akiknek pokollá teszi életét szomszédjuk. A férfi az alatta lakók állítása szerint szinte egész éjszaka fúr, kalapál, szirénázik. Szomszédai már megpróbáltak mindent, hiába. Most a Kisalföldhöz fordultak azzal: mit tehetnének? Tovább olvasom