Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Mindig kell a tiszta szó

Győr - „A ló, a kutya és a könyv végigkíséri az embert az életén" – vallotta tegnap a VIII. Győri Könyvszalon megnyitóján Kányádi Sándor költő, aki az ország egyik legnagyobb könyves seregszemléjén az alkotói díjat kapta.
Közel negyven kiadó, több ezer kötet, seregnyi író-költő, néhány híján nyolcvan program várja az érdeklődőket a Győri Nemzeti Színházban, amely vasárnap estig a VIII. Győri Könyvszalon otthona.

A tegnapi ünnepélyes megnyitón Ottófi Rudolf alpolgármester Vörösmarty költői kérdésére válaszolva hangsúlyozta: a könyvek által előbbre megy a világ.

Az idei könyvszalon alkotói díját Kányádi Sándor Kossuth- és Herder-díjas költő kapta. Műveit sokan kézbe veszik. Fotó: H. Baranyai Edina
Az idei könyvszalon alkotói díját Kányádi Sándor Kossuth- és Herder-díjas költő kapta. Műveit sokan kézbe veszik. Fotó: H. Baranyai Edina

Mégpedig azok által a művek által, amelyek olyanok tollából születnek, akik nemcsak szemlélik, hanem alakítják, jobbítják is világot. S mindez akkor valósul meg igazán, ha a könyvet olvassák. Ezt segíti, a választékot gazdagítja már nyolcadik éve Győrött a könyvszalon, amelyet – szinte a kezdetektől – az ország egyik legnagyobb könyves rendezvényeként tartanak számon.

Lőre Péter, a könyvszalont kiemelten támogató Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs igazgatója köszöntőjében úgy vélekedett, hogy a jövőben békében szolgálhatja az olvasót a nyomtatott és a digitalizált irodalom. Annál is inkább, hiszen nem a „hordozó", hanem a gondolatok eredetisége, szépsége és bölcsessége a lényeg, és az, hogy a könyvben, a műben az ember megtalálhassa önmagát.

Az olvasók közel negyven kiadó, seregnyi író-költő több ezer kötetéből válogathatnak. Fotó: H. Baranyai Edina
Az olvasók közel negyven kiadó, seregnyi író-költő több ezer kötetéből válogathatnak. Fotó: H. Baranyai Edina

Nyerges Csaba a könyves seregszemlét szintén évek óta főtámogatóként segítő Lapcom kft. nevében üdvözölte a megjelenteket. A Kisalföld főszerkesztője hangsúlyozta: bármennyire is változzon a világ, a könyv azért maradhat örök, mert lapjain élmények menthetők a mulandóságból, mert általuk maradandó gondolatok adhatók tovább nemzedékről nemzedékre.

Az idei könyvszalon alkotói díját Kányádi Sándor kapta.

A Kossuth- és Herder-díjas költő – aki, miként a laudációban elhangzott, „vershitét soha nem adta fel és a tisztaságot szavakban őrzi" – elérzékenyülve köszönte meg az elismerést.


– Többször jártam ezen a szívemnek kedves vidéken, sőt, annak idején Illyés Gyula Fáklyalángjának bemutatóján a győri színházban is. Kellemes emlékek fűznek ide, ezért is különösen megtisztelő a díj. Öröm tudni, hogy a folyók városában – a divatos internet, videó ellenére is – fontos a könyv, az irodalom – hangsúlyozta a költő, majd hozzátette: – Amit az emberiség történelme folyamán magához szelídített, az nem veszhet el. A ló, a kutya és a könyv végigkíséri az embert az életén. Nem kenyerem a jóslás, de jöhet olyan idő, amikor majd a magas kultúra írásbeliség nélkül létezik, de tiszta szavakra akkor is szükség lesz.

Olvasóink írták

 • 2. nasi12 2009. október 04. 23:01
  „T. nagy gabesz!
  Segítek magyarra lefordítani, hiszen bizonyára neked inkább az angol megy jobban.
  Hazánkban ezt így írják helyesen:

  Szia, te piros könyvet tartó lány.
  Nagyon megtetszettél, szeretnék veled megismerkedni, ha lehet.
  -üdv-”
 • 1. nagy gabesz 2008. október 08. 19:06
  „szia te piros konyet tartó lány.................nagyon megtetszettél szeretnék veled megismerkedni ha lehet.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segítséget kérnek a tandemező vakok

Régió - Harmadszor szeretnék képviselni sorstársaikat a Győr környéki gyengénlátók a… Tovább olvasom