Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Mindig eljön a szlovák vásárló

Nem befolyásolja ma már különösebben a szlovákiai vásárlóturizmust az euró-forint árfolyam.

Szomszédaink legkedveltebb célpontja, a győri Árkád folyamatosan 13–15 százalékos arányt mér a hétvégeken.

Volt egy nagy bumm három és fél évvel ezelőtt, amikor először ostromolta a 300 forint feletti tartományt az euró árfolyama, akkor becslések 35 százalékra is tették a szlovákiaiak arányát az Árkád vásárlókörében.

A mai vezetés kicsit óvatosabban számol, Máté Richárd centermenedzser szerint az arány egyenletesen 15 százalékos a hétvégéken, hét közben ennek a fele.

A számítások a parkoló autók rendszámainak leltárján alapulnak, így még az sem mondható, hogy a karácsony vagy a nyári időszak jelentősen változtatna az arányon. Ennek is az az oka – véli a vezető –, hogy olyankor a hazai vásárlók száma is megugrik.

Máté Richárd szerint ezt sok tényező árnyalhatja még. Érdekes: a tavaly szeptembertől idén január elejéig tartó – 322 forinton tetőző – árfolyam-emelkedés sem dobott az euróval fizető vásárlók arányán, na de ehhez látni kell, hogy a benzin itt is, ott is drágult.

Vagyis kevesebben jöttek Szlovákiából, mint amennyi vásárlót a jól pengő euró indokolt volna, itthon viszont a Győr környékiek elszívóhelye, Budapest lett kegyvesztett az üzemanyagárak miatt. Így több magyar jött az Árkádba, s az arány maradt a szokásos.

Egyvalamiben azonban biztosan nem tartunk lépést északi szomszédainkkal, ez a vásárlóerő, vagyis több kerül a szlovák kosarába, mint a magyaréba.

Kérdésünkre a centermenedzser elmondta: van ma már egy-két olyan üzlet, amely előnynek, sőt, feltételnek tekinti alkalmazottjánál a szlováknyelv-tudást. Az üzletközpont egyébként folyamatos reklámtevékenységet folytat Szlovákiában is.

A győri élményfürdő a másik szerencsés célpont, amelyik – például a belvárosi üzletekkel szemben – profitálni képes a bevásárlóturizmusból.

Horváth Cs. Attila, a Rába Quelle igazgatója szerint továbbra is 50 százalékos a szlovákiaiak aránya. A vonzáskörzet még Csehországot is érinti: ez az a távolság, amelyből egy napra is leruccannak a külföldi vendégek, s az utazást általában bevásárlással kötik össze.

A vendégek száma egyébként az elmúlt években kicsit visszaesett, ez a rosszabb anyagi helyzet miatt lehetséges, mert ha kevesebb jut szabadidőre, az a szlovákiai vendéget is távoltartja.

Olvasóink írták

  • 1. piroskaésabarkasz 2012. szeptember 21. 16:04
    „Na többek között ezért sem járunk már oda.Ha a külföldi fontosabb mint egy győri!A volt "uszoda" helyzete és bejutási lehetősége(vedd meg a termál jegyet,ha oda akarsz bemenni´)már közröhej tárgya a környező városokban...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező csipezés - a menhelyes kutyák negyven százalékának biztosan van gazdája

Decemberig minden csipes kutyát regisztrálni kell az állami adatbázisba, januártól a jelölés is… Tovább olvasom