Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Mindentudó ügyvédek már nincsenek

Az ügyvédekkel szembeni bizalom erősítését tűzte ki célul a megyei kamara új elnöke, dr. Havasi Dezső.


Elődje, dr. Écsi Béla négy cikluson keresztül – csaknem 17 évig – élvezte kollégái bizalmát, ilyen hosszú idejű elnöklésre az 1875-ös alakulás óta nem volt példa. Dr. Havasi Dezső szerint ma a szakma legfőbb kihívása a túljelentkezés, ezért fontos, hogy az ügyvédek szakosodjanak egy-egy területre.

Dr. Havasi Dezső portálunknak elmondta: a közbizalom erősítése és az ügyvédi munka segítése a legfontosabb feladata, ez azt jelenti, hogy a kamara nagy energiát fordít ˝a – szerencsére elenyésző számú – fegyelmi, etikai vétségek kivizsgálására és megelőzésére˝. E téren hangsúlyozottan meg kell különböztetni a néha előforduló szándékos szabálytalanságokat azoktól, amelyeket hanyagságból vagy tájékozatlanságból követ el valaki a megyében dolgozó 340 ügyvéd közül. A megelőzés érdekében egyre nagyobb szerepet szánnak az internetnek: a kamara honlapján és a kollégáknak eljuttatott hírlevelekben szakmát érintő – például adójogi – változásokról, tudnivalókról tájékoztatják az ügyvédeket.

Dr. Havasi Dezső szerint a közbizalom erősítése a legfontosabb.
Dr. Havasi Dezső szerint a közbizalom erősítése a legfontosabb.

Dr. Havasi Dezső szerint a jogi diploma egyre kevésbé jelent anyagi biztonságot, mivel megyénkben már 340 ügyvéd osztozik ugyanazon a tortán, a képzési helyek pedig továbbra is ontják a végzetteket, akiknek már a hároméves ügyvédjelöltségért is meg kell küzdeni. Létszámstop viszont nincs, mert milyen szempontok alapján is rekesztene ki bárkit a szakma? Igaz, néhány éve több kamara is elkezdte folytatni a gyakorlatot, hogy igen magas regisztrációs díjat kért a pályakezdőktől, ezt viszont a versenyhivatal támadta meg.

Az elmúlt években megtörtént, ami korábban elképzelhetetlen volt: ha néhányan is, de elhagyták anyagi okból a pályát és többekről tudni, hogy hónapról hónapra élnek. Az új elnök úgy látja: mind a praktizáló, mind a leendő ügyvédeknél igen fontos a szakosodás. A jelenlegi hallgatóknak tehát azt javasolja, hogy először is tanuljanak meg lehetőleg több nyelvet olyan szinten, hogy akár egy okirat megszerkesztésénél is alkalmazhassák. Amit pedig még ő tenne egy kezdő helyében: számviteli, gazdasági ismereteket sajátítana el, mert például egy felszámolási eljárásnál igen nagy előny, ha a jogász képes átlátni egy mérleget, és a pénzügyesek nem tudnak a feje fölött „elbeszélni". Ehhez persze az kell, hogy az egyetemista átjárjon más szakokra, amire Győrben is lehetősége van.

Dr. Écsi Béla volt a 135 éves kamara leghosszabb ideig elnöklő vezetője. Fotó: B. A.
Dr. Écsi Béla volt a 135 éves kamara leghosszabb ideig elnöklő vezetője. Fotó: B. A.

Az itteni oktatási intézménnyel egyébként jó kapcsolatot ápol a kamara, mint dr. Écsi Béla leköszönő elnök elmondta: csak Pécsett és Győrben született olyan megállapodás, hogy az ügyvédjelöltek képzését – a kamara költségén – az egyetem végzi.

Olvasóink írták

 • 10. janika 2010. január 31. 12:43
  „Pénz,hatalom, protekció, kiváltság és a jólétük a cél a jogi berkekben.”
 • 9. titokgyula 2010. január 30. 18:17
  „Döntsék el. Bizalmat akarnak, vagy pénzt.
  No mert az igazság az nem számít.”
 • 8. andor47 2010. január 30. 11:34
  „De vannak! Vannak több szakterületen is megfelelő tapasztalattal és szakmai tudással rendelkező ügyvédek, csak az ilyen Havasi félék hiszik azt, hogy mindeni olyan szűklátókörű és korlátolt mint ő, meg a hozzá hasonló protekciós "dinoszauruszok".”
 • 7. janika 2010. január 29. 15:53
  „No és a privilégium! A hatalomváltogatás kezdetén egyből magukhoz ragadták az ingatlan adás vételi szerződés kötést! Mert, hogy más ahhoz nem ért! Most meg nélkülük már a Tábla és a Legfelsőbb Bírósághoz nem is lehet forsdúlni az igazságszolgáltatásért! Persze kényes ügyeket még a büntetőbiróból lett ügyvéd sem vállal el, mivel ismeri e rendszer fúróját és hatalmát!”
 • 6. quaestor 2010. január 29. 11:02
  „Az képtelenség, hogy egy jogász profi módon kenje-vágja megfelelő rutinnal azt a terjedelmes és szerteágazó joganyagot, amit többen egy ügyvédtől elvárnak. Hiszen nem csak polgári jog van pl., meg büntijog.
  Igenis szakosodni kell(ene). Ha egy ügyvéd azt állítja, hogy minden szakterületen profi, ott valami sántít. Az átlagember meg persze hogy elhiszi, gondolván amennyi pénzt elkér az ügyvéd, akkor annak biztos megvan a szakmai tudása és tapasztalata is minden téren, minden tekintetben, és bátran fordulhat hozzá.
  Pedig ez nagyon nincs így.
  Az viszont elképzelhető, hogy 1 ügyvédi irodán belül mindegyik ügyvédnek megvan a saját szakterülete, ahol profi módon tudja képviselni az ügyfele érdekeit.”
 • 5. fióka 2010. január 29. 07:58
  „sajnos az ügyvédek egyre jobban elvesztik a bizalmat az emberek iránt.A maffia a pénz a hatalom teljess elfordítja a józan ész gondolkodását az emberek iránti lojalitást a segítőkészség kihalását eredményezi.”
 • 4. janika 2010. január 29. 06:26
  „Ennyi ügyvéd! No és van köztük amelyik szembe mer szállni Jogi Maffiával?”
 • 3. janika 2010. január 29. 05:36
  „Csak nem Ő az Orbán Mária férje?”
 • 2. jánosi 2010. január 28. 21:53
  „Pedig 5-6 számjegyű óradíjért érthetnének a dolgukhoz ................”
 • 1. Freddy01 2010. január 28. 19:13
  „"Az ügyvédekkel szembeni bizalom erősítését tűzte ki célul a megyei kamara új elnöke, dr. Havasi Dezső."

  Dezső Úr. Na ez az ami abszolute de lehetetlen... Talán úgy három emberöltő múlva lesz rá egy halovány esély..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lóbarátok összehozzák az embereket

A fogathajtók több ezer embert vonzanak már évek óta a Győrhöz közeli ˝majdnem zsákfaluba˝, Börcsre. Tovább olvasom