Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

˝Mindentudó˝ sportkapu: Győri innováció sportolóknak

Az átrepülő labda sebességét, a repülés irányát, becsapódásának helyét és erejét is képes meghatározni a "mindentudó" sportkapu, amelyet kézilabdázók, labdarugók és más labdajáték-kedvelők számára fejlesztett ki egy matematikusokból, informatikusokból és mérnökökből álló csapat Győrött.

- Ezek a tulajdonságok, amelyek miatt a kaput szakmai körökben intelligens jelzővel illetik, a kapufába épített infravörös sugarakkal működő, csúcstechnikát képviselő mérőberendezésnek köszönhetők. A berendezés egyben programozható számítógép is, amely a mérési eredményeket azonnal feldolgozza, értelmezi és megjeleníti akár sportcsarnokok óriás kijelző tábláin, akár apró mobiltelefonokon - ismertette a fejlesztést Molnárka Győző matematikus.

A szabad szemmel nem érzékelhető, sűrű fényháló és érzékeny elektronika segítségével, megannyi kísérlet nyomán sikerült kidolgozni azt a sajátos mérési eljárást, amely az európai szabadalmi közlönyben már nyilvánosságra került. - Ha komoly támadások nem érik a konkurencia részéről, akkor néhány hónapos türelmi időt követően meg is kapja az európai szabadalom címet - jegyezte meg bizakodóan a kutató.

Amint rámutatott, a konstrukció kombinálja a rúgás erősséget és a helyezés pontosságát. A sportban kevéssé járatosak feltehetik a kérdést, vajon kinek fontos ez.

- Fontos lehet az edzőknek, hiszen a mérések nagyban segíthetik a labdajátékoknál az edzési munkát. Előnyös lehet a drukkereknek, akik a mérőberendezés nyújtotta információk révén sokoldalú és pontos tájékoztatást kapnak. Arról nem is szólva, hogy a berendezés hozzájárulhat az Európában már hagyományos rúgáserősségi versenyek széles körű elterjedéséhez - magyarázta Molnárka Győző, aki mindjárt a legnagyobbakat hozta példaként: Ronaldót és a többi nemzetközi futballsztárt azért csodálják a rajongók, mert miközben valamennyien erőset rúgnak, jól is tudják helyezni a labdát.

Az innovatív fejlesztés mérni tudja a repülés magasságát is. Ezzel a képességgel az Ental csoport (nevüket a talent szó betűinek megkeveréséből kreálták) megoldotta azt a problémát, amellyel a baseballosok küzdenek, amikor radarral mérik a sebességet. Márpedig a magasság nem elhanyagolható, hiszen befolyásolja a rúgás, a dobás vagy az ütés sebességét. Kimérték, hogy a kézilabdakapunál 13 kilométer/óra sebesség különbség van a között, hogy a kapu fönti részébe vagy alsó szegmensébe csapódik a labda ugyanazzal az erővel.

A középső szektor nullát ér

Ennél is nagyobb tudományos probléma elé állította a szakembereket a labda áthaladási helyének meghatározása. Ehhez komoly matematikai háttérmunkára volt szükség. Először a mérőrendszer algoritmusát kellett megalkotniuk, majd a mérőrendszer kialakítása következett, amely csúcselektronikai fejlesztésnek minősült.

A győri ötletgazdák projektjét a Gazdasági Operatív Program keretében elnyert pályázati forrás támogatta. A tudományos pályázaton 51 millió forintot nyertek, ez az összeg a program költségeinek 64 százalékát fedezte.

A prototípusokat már több helyen, csarnokokban, sportrendezvényeken, edzőtáborokban tesztelték. A kezdeti tapasztalatok nem szolgálnak meglepetéssel: a kapu kétséget kizáróan nagy népszerűségnek örvend.

- A ki tud nagyobbat rúgni kérdésre választ adó versenyeken a fiatalok fáradhatatlanok, képességeiket teszik mérlegre, miközben élvezik a labdázás adta felszabadult mozgást. A budapesti Csodák Palotájában ez az egyik legnépszerűbb játék - említette meg Molnárka Győző.

A fejlesztés és a tesztelés nem volt zökkenőmentes, olykor váratlan malőrök is előfordultak - például egy nemzetközi versenyen a kapu felmondta a szolgálatot. A vizsgálódások kiderítették, hogy előző este futsalosok edzettek abban a sportcsarnokban, és a 120-130 kilométeres sebességű lövések annyira megterhelték a kaput, hogy az integrált áramkörök kirázódtak a tokjukból.

A fejlesztők jelenleg is folyamatosan dolgoznak a sportkapu intelligenciájának növelésén. Most azon törik a fejüket, hogy miként lehet értékelni a különböző szegletekbe érkező lövéseket. Megoldásként szektorokra osztották a kaput, és az egyes szektorokba belőtt labda irányát több vagy kevesebb ponttal jutalmazzák. Éppen fordítva, mint a céllövésnél: itt a középső szektor nullát ér, a pipába beérkező lövések pedig a legtöbb pontot hozzák.

A kapu majdnem mindent tud. Talán még a sportsikerekhez is hozzájárulhat...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászegyesület halbarát vízzel Győrben

A ˝Halbarát víz˝ címet nyerte el a győri Nádorvárosi Sporthorgász Egyesület kezelésében lévő Holt-Marcal. Tovább olvasom