Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Mindentudás Egyeteme Győrben

A mára nemzetközi sikereket elért Mindentudás Egyeteme ősztől Győrben nyitja meg kapuit.

A mára nemzetközi sikereket elért Mindentudás Egyeteme ősztől – elsőként a vidéki városok közül – Győrben nyitja meg kapuit. Nem kisebb vállalkozásba fogtak a szervezők, mint hogy Győrt az ország második tudományos centrumává tegyék.

A magyar közszolgálati televíziók egyik legsikeresebb műsorukat a Magyar Tudományos Akadémia és a szponzorok mellett – bár ez kevésbé köztudott –  a Tudományos Ismeretterjesztő Társulatnak (TIT) köszönhetik. A határainkon túl is magas nézőszámot elérő műsor talán legfőbb érdeme, hogy a tudomány világába visszacsalogatta a fiatalokat.
 
Ébresztő, fiatalok!

Honfoglaló – TIT-foglaló?

Május közepétől  a netbarangolók már rákattanhatnak a TIT honlapjára – www.titgyor.hu –, mely mindenféle hasznosságokon túl – ideértve a Mindentudás Egyetemének első előadás-időpontját is – tudományos fórumként is funk-
cionálni akar.
A Honfoglaló nevű interaktív műveltségi játék hatalmas népszerűségnek örvend az interneten – kérdéseiben hasonló a Legyen ön is millio-
mos!-hoz, lényegét tekintve: két ellenféllel kell megküzdeni Magyarország megyéinek birtoklásáért szellemi párbajban. A honlapon általában 10–12-es várakozási lista végére sikerül csak feliratkozni annak, aki játszani vágyik.  Úgy tudjuk, a „TIT-esek" a műveltségi játékok szerelmeseinek is meglepetéssel készülnek, a transzport tehát a Mindentudás Egyetemével nem ér véget...
Dacolva neves pszichológusok jövendölésével, mely a felnövekvő nemzedéket felszínes, unintelligens és a tudásvágyat nem ismerő generációnak festi le, bebizonyosodott a tévéműsornak köszönhetően, hogy igenis értékes, érdeklődő, tudásra szomjazó nebulók ülnek ma is az iskolai padsorokban.
Ez adta az ötletet a TIT győri szervezete vezetőjének, hogy a mindig is az ország egyik műveltségben és képzettségben kimagasló régiójának szívében, a helyi televíziók és egyetemek együttműködésével megnyissák a Mindentudás Egyeteme kapuit Győrben. Az igazgató úr azt is elárulta: meggyőződése, hogy csak fel kell ébreszteni a fiatalokat, fel kell éleszteni a szunnyadó tudásvágyukat, ezért az egyetem mellett szervezetük további különleges programokat is útnak indít a közeljövőben.
 
Mi  a manó?

Általában azt a képet hordozzuk magunkban a TIT-ről, ami a rendszerváltás előtti berendezkedését és működését jellemezte. Délutáni iskola szürke-zöld falakkal, önköltségre, szigorú tanáremberek unalmas fejtágító előadásai. Tény – nevet az igazgató úr –,  most sem a külsőségekkel fogjuk eladni magunkat, bár a jövőbeni tervek egyike az arculat megformálása is. De a formánál is fontosabbnak tartottuk először a tartalmat megújítani. 
Mára az ötletek egy része megvalósult. Csak ízelítőként néhány példa: internet-room távmunka-lehetőséggel, ami azért is nagy dolog, merthogy ingyenes és így azokat is a világhálóra kapcsolja, akiknek erre otthon nincs lehetőségük; kalevalai finn nyelvtanfolyam, amiről már le is késtünk, az első kurzus egy hónapja startolt; a világjárók előadás-sorozat, mely olyan helyekről tudósít, ahova talán sosem lesz módunk eljutni. Hát így halványul el egy negatív emlékkép.

Csobod Tibor
Irány az EU!

Az európai uniós pályázatokon támogatást nyerni magyar civil szervezetként sajnos nem egy eredménnyel kecsegtető próbálkozás. Akinek ilyen tapasztalata van, mára azt is tudja, hogy sokkal sikeresebb a pályázgatás, ha elsősorban más uniós országok hasonló törekvésű szervezetei összefognak egy közös cél érdekében. Ezt a módszert választotta a győri TIT is, karöltve a bécsi és pozsonyi ismeretterjesztő társulatokkal. A Bécs–Pozsony–Győr együttműködés a tudományos munkában és rendezvényszervezésben remélhetőleg mielőbb hallat magáról – az igazgató úr ígérete szerint.
Az uniós kapcsolatok ennyiben nem merülnek ki, mármint a TIT esetében: mint megtudtuk, a nyáron cserediákprogram is indul a határon túlra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árkád: új csomópont kell

Az Árkád üzletközpont építését már január 1-jével szerette volna elkezdeni a beruházó, de az új közlekedési csomópont terveit megfellebbezték a környezetvédők és a környékbeli győri lakosok, akiknek a hatóság igazat adott. Tovább olvasom