Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

˝Mindent a családért˝

Hét gyermek, tizenkét unoka, tizenöt dédunoka, három ükunoka – így összegzi élete eredményét a győri Raska Istvánné Ilonka néni, akit szerdán századik születésnapja alkalmából Simon Róbert Balázs alpolgármester köszöntött a város nevében.
Száz éve, 1911. február 23-án született a felvidéki Dunaszerdahely melletti Csótfán Raska Istvánné, ott is kötött házasságot, ott született gyermekei egy része. Mivel azonban a történelem átírta a határokat és a családot Csehországba akarták kitelepíteni, férjével úgy döntöttek, Magyarországon szeretnének élni. Itt nevelték, taníttatták gyermekeiket.

Ilonka néni férje a vagongyárban dolgozott, ahogy lányai, fiai közül is többen, és korábbi otthonukat a világháborúban lebombázták. Szerdán azonban, amikor az idős asszonyt Simon Róbert Balázs alpolgármester köszöntötte, inkább arról beszéltek unokái, hogy mivel mutatott nekik példát a nagymama. Kisgyerekként szeretett tanulni, de szegény családba született, ezért már 13 évesen a földeken dolgozott. Később az anyaság tette ki mindennapjait, a „mindent a családért" elv vezérelte, de házmester is volt és 87 évesen még földet művelt, epret kapált.
– Nem gondoltam volna, hogy megérem a századik születésnapom, de mentek a napok és eljött ez is.

Talán leginkább elfogadó természetemnek köszönhetem, hogy megéltem és annak, hogy semmi ellen se lázadoztam – mondta el Ilonka néni az újságíróknak. Fia, dr. Raska László pedig hozzátette: a szeretet mozgatta minden tettét, egészségesen étkezett, régebben mindennap főzött és sírni sosem látták, sosem panaszkodott. Kitartásával, türelmével átsegítette a nehézségeken gyerekeit is. Az asszony maga kezdte el megírni élete történetét, amit az unokák folytatnak, hogy a családtagoknak egy kis füzetecskét állíthassanak össze belőle, és filmre is vették az üknagymama emlékeit. Úgy vélik, van mit tanulni tőle, mert a pozitív gondolkodás tartotta életben.

Azt szokta mondani unokáinak, hogy aki a földet szereti, rossz ember nem lehet, és hogy az önfeláldozás, a szolgálatkészség, a vidámság jegyében éljenek. Munkabírásával pedig példát mutatott. A családi ünnepséget Raskáék szombaton tartják, mintegy ötven rokon gyűlik össze Ilonka néni köszöntésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb volt a jogsértő külföldi

Jó színvonalon teljesítő szervezetnek nevezte a bevándorlási hivatal főigazgatója a nyugat-dunántúli… Tovább olvasom