Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Mindenszentek a győri temetőkben

Jövő hét kedd estig hosszabbított nyitva tartással várják a győri köztemetők a hozzátartozókat.
A megyeszékhely önkormányzati temetőit üzemeltető Győri Kommunális Szolgáltató Kft. döntése értelmében a temetőket már az elmúlt hétvégétől jövő kedd estig – november 2-ig – reggel 7 órától 21 óráig lehet látogatni.
A nádorvárosi köztemető méretei miatt a társaság az arra rászorulóknak engedélyezi, hogy oda gépkocsival behajtsanak. A többi helyre nem adtak ki engedélyt, mert azok nagysága miatt ez nem szükséges.

Elsején gondnoki ügyelet

– Vannak autósok, akiknek van behajtási engedélye, ők beteg, idős emberekkel, mozgássérültekkel szoktak érkezni. A várhatóan nagy gyalogosforgalomra való tekintettel személygépkocsival csak a névre szóló behajtási engedéllyel rendelkezők hajthatnak be a nádorvárosi köztemetőbe – mondta el a Kisalföldnek dr. Kiss Mihályné, a Komszol kft. részlegvezetője, aki külön kihangsúlyozta, hogy a kérdéses temetőbe október 30-tól november 2-ig – az engedéllyel rendelkezőknek – csak naponta reggel 7 órától délelőtt 11 óráig lehet behajtani. A részlegvezető elmondta még, november 1-jén az önkormányzati temetőkben délelőtt 10-től délután 4-ig ügyeletet tartanak a gondnoki irodák. A távolról érkezők így aznap elintézhetik ügyeiket, például a sírhelyhosszabbítást.

Kegyeleticikk- és gyászruhabolt

A temetők mellett nagy számban vannak virágárusok, koszorúkötők, gyertyát és más kegyeleti tárgyakat árusítók. Sok helyütt elfoglalják a járdát, nehezítik a közlekedést.

Győrött, a Szabadi úti új köztemetőnél még nincsenek kiépített üzletek, vannak viszont jóváhagyott tervek. Nyolc különböző nagyságú üzlethelyiség épül majd ott, amelyekben virágboltot, kegyeleti cikkek árudáját, gyászruhaboltot vagy más szolgáltatást nyújtó kiszolgálóüzleteket rendezhetnek be. A Komszol kft. beruházásában létesülő üzlethelyiségeket a hosszú távú bérlők finanszírozásában építik meg. Az eladótérből, raktárból, öltöző-mosdó helyiségből álló üzletek közül a legkisebb több mint 35 négyzetméter, a legnagyobb 93 négyzetméteres lesz.

Gépkocsifeltörők, tolvajok is megjelenhetnek

Az ünnepen a polgárőrökkel közös, megerősített közterületi szolgálatban ügyelnek a temetők és azok környékének rendjére és a temetőlátogatók biztonságára a rendőrség munkatársai.

– A közterületi szolgálat minden évben kiemelten kezeli a mindenszentek környéki forgalom biztonságát. A korábbiakhoz hasonlóan idén is a közútkezelő szervezettel és a területek polgárőreivel mindent megteszünk, hogy zavartalan legyen a halottaikhoz érkező hozzátartozók közlekedése – hangsúlyozta Kóczán László alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. Az alezredes elmondta, hogy a kiemelt főutak mentén lévő temetőknél a közútkezelő szükségparkolókat jelöl ki. A forgalmat rendőrök segítik.

– Kérjük a közlekedőket, hogy saját érdekükben tegyenek eleget a rendőri felhívásnak, a karjelzések figyelembevételével közlekedjenek, így elkerülhetők lesznek a torlódások. Fontos, hogy mielőtt bemennek a temetőbe, győződjenek meg róla, nem hagytak-e jól látható helyen értéket gépkocsijaikban és lezárták-e azokat. Nem árt az óvatosság azoknak sem, akik virágot, kegytárgyat vásárolnak vagy a síroknál emlékeznek, mert a gépkocsifeltörők mellett várható a zseb-, illetve a kegytárgylopók megjelenése is – figyelmeztetett Kóczán alezredes, aki mindenkit türelemre kér, hogy ne zavarja meg a kegyeletet, az emlékezést.

Temetői járat: 40T jelzéssel

A várható nagy utasforgalomra tekintettel 40T jelzéssel mentesítő járatot indít a Volán Győrben a Révai utca és a Szentlélek-templom megállóhelyek között holnap délután 1-től 5 óráig 20 percenként, majd este 8-ig félóránként; szombaton délelőtt 10-től délután fél 2-ig félóránként, utána 14.10-től 20.10-ig 40 percenként; vasárnap és hétfőn 10.10-től 20.10-ig 40 percenként. A járatokon az előre megváltott jegyek és az összvonalas bérletek érvényesek, utasonként legfeljebb két koszorú szállításával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új vásárcsarnok a régi problémákkal

Átadták a felújított győri vásárcsarnokot, az árusok azonban többet vártak a húszmilliós… Tovább olvasom