Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Mindennapi szemetünkről

A nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer a megszületése óta eltelt mintegy fél év alatt sok bírálatot kapott.

Azonban a lomtalanítás megszűnésével felértékelődött az ingyenesen használható hulladékudvarok szerepe, amelyekből Győrben és térségében 43 található és 13-féle hulladékfajta befogadására alkalmasak.

Egyre kevesebb kritika érkezik szerkesztőségünkbe a nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer januári bevezetése óta. Jellemzően még vannak, akik a megszűnt lomtalanítás kiváltásának lehetőségét keresik. Mások azt kifogásolják, hogy a korábbiakkal ellentétben nem lehet fűkaszálékot elhelyezni a hulladékudvarokban.

A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Barnabás megkeresésünkre elöljáróban elmondta, a rendszer a kitűzött célokat teljesíteni tudja.

A hulladékudvarokban 13-féle gyűjtőedényben helyezhető el a különleges kezelést igénylő vagy nagyméretű hulladék. Fotó: H. Baranyai Edina
A hulladékudvarokban 13-féle gyűjtőedényben helyezhető el a különleges kezelést igénylő vagy nagyméretű hulladék. Fotó: H. Baranyai Edina

– A rendszer ingyenes elemei biztosítani tudják, hogy a lakosság szelektíven el tudja helyezni azokat a hulladékfajtáit, amelyeket a háztól való elszállításnál nem tud megtenni. A csomagolóanyagok elhelyezését a szelektív szigetek szolgálják. A különleges elbánást igénylő háztartási, illetve a nagy térfogatú – a gyűjtőedények méretét meghaladó terjedelmű – hulladékok elhelyezésére vannak a hulladékudvarok – magyarázta Kovács Barnabás.

Az igazgató példaként említette: a hulladékudvarokban többek között elhelyezhetők az elektronikai berendezések, vegyszermaradványok, szárazelemek, akkumulátorok, vegyszermaradványok, sütő- vagy egyéb fáradt olajak. Eddig ezek elhelyezésére egyetlen helyszínen, Győrben, a Pápai úti telepen lévő ponton volt lehetőség.

A Komszol szétválasztotta a közszolgáltatást és a piaci tevékenységet. Az igazgató szerint ez így tisztességes az ügyfelekkel szemben.
– A hulladékudvaroknak egyébként az a feladatuk, hogy egyrészt kiszolgálják a lakosság ilyen igényeit, másrészt úgy fogadják be ezeket a hulladékokat, hogy hasznosíthatóak legyenek. A házaknál történő lomtalanításnál megszokott közterületi szemét eltűnt. Korábban évi harminc-ötvenezer köbméter lomot behordtunk a hulladéklerakóra. Most a lakosság anyagfajtánként különszedve rakhatja le azt – magyarázta Kovács Barnabás.

A bútorokat felaprítva a likócsi komposztálóműben levegőztető adalékként használják fel az iszapkomposztálás során. Az autógumi is hasznosítható, s a szigetelők, fóliák a mechanikai-biológiai eljárás, aprítás után bebálázva tüzelőanyagként értékesíthetők.

Arra a felvetésre, hogy a nagyobb mennyiségű lenyírt füvet hová helyezze el a lakosság, amikor a hulladékudvarokban már nem lehet, az igazgató megjegyezte: mostantól a barna tetejű kukában kell elhelyezni. Ha kevés az edényzet, akkor még egyet igényelni kell vagy nagyobbra kell cserélni.

– Győrben előbbire számos példa van, mivel január elsejétől csak a tényleges ürítés árát kell megfizetni. Aki nem tartozik a közszolgáltatási körbe – hétvégi házak, földingatlanok esetében –, a Sashegyi Hulladékkezelő Központban helyezheti el a füvet, természetesen térítés ellenében – tájékoztatott Kovács Barnabás.

Az igazgató szerint az ingyenes elhelyezési lehetőség arra ösztönzi a fogyasztót, hogy ténylegesen szelektálja a hulladékát.

– Minden fogyasztó igényét ki tudjuk elégíteni, de nem a közszolgáltatás keretein belül. Rájuk nézve nem lenne törvényes, sem tisztességes, ha a közszolgáltatáson kívüli problémák megoldását az ő zsebükből oldanánk meg. Ketté kellett választani a közszolgáltatást és a piaci tevékenységet – mondta végül Kovács Barnabás.

Hulladékudvarok listája

(Zárójelben a hulladékudvarok által kiszolgált települések.)

Abda (Abda); Ács (Ács); Bakonyszentkirály (Bakonyszentkirály, Csesznek, Bakonyoszlop); Bakonyszentlászló (Bakonyszentlászló, Fenyőfő, Bakonygyirót); Bábolna (Bábolna, Bana); Börcs (Börcs); Bőny (Bőny, Rétalap); Csetény (Csetény, Jásd, Dudar); Csót (Csót, Vanyola, Nagygyimót); Dunaszeg (Dunaszeg, Dunaszentpál); Écs (Écs, Nyúl); Gönyű (Gönyű, Nagyszentjános); Gyarmat (Gyarmat, Csikvánd, Gecse, Szerecseny); Győr, Nép utca (Győr, Ikrény); Győr-Sashegy Hulladékkezelő Központ (Győr, Töltéstava); Győr, Pápai út (Győr, Győrújbarát); Győr, Szitásdomb utca (Győr, Kisbajcs, Vének); Győr, Homoksori út (Győr); Győr, Ötház utca (Győr); Győr, Reptéri út (Győr); Győrszemere (Győrszemere, Tét); Győrzámoly (Győrzámoly, Győrladamér, Győrújfalu); Kajárpéc (Kajárpéc, Felpéc, Gyömöre); Kemeneshőgyész (Kemeneshőgyész, Kemenesszentpéter, Magyargencs); Lovászpatona (Lovászpatona, Nagydém); Mezőlak (Mezőlak, Békás, Mihályháza, Nagyacsád, Nemesgörzsöny); Mórichida (Mórichida, Árpás, Rábaszentmiklós, Egyed); Mosonszentmiklós (Mosonszentmiklós); Öttevény (Öttevény, Kunsziget); Pannonhalma (Pannonhalma, Győrság, Ravazd, Tarjánpuszta); Pápakovácsi (Pápakovácsi, Kup, Nóráp); Pápateszér (Pápateszér, Bakonyság, Bakonyszentiván, Bakonytamási, Gic); Pér (Pér, Mezőörs); Rábacsécsény (Rábacsécsény, Mérges, Rábaszentmihály, Kisbabot); Rábapatona (Rábapatona, Koroncó); Rábaszentandrás (Rábaszentandrás, Egyházaskesző, Várkesző, Malomsok, Marcaltő, Sobor); Somlójenő (Somlójenő, Somlószőlős, Kisszőlős, Somlóvásárhely); Táp (Táp, Tápszentmiklós, Győrasszonyfa, Pázmándfalu, Nyalka); Tényő (Tényő, Sokorópátka); Ugod (Ugod, Adásztevel, Béb, Nagytevel, Homokbödöge); Vaszar (Vaszar, Takácsi); Vámosszabadi (Vámosszabadi, Nagybajcs); Veszprémvarsány (Veszprémvarsány, Lázi, Sikátor, Románd, Bakonypéterd).

Olvasóink írták

 • 17. janika 2010. augusztus 23. 15:43
  „Sok a "kiskirály" a hatalommal rendelkező! Így volt ez a banánköztársaságban és a mostani narancsköztársaságban is "todoer"!”
 • 16. todoer 2010. augusztus 23. 13:06
  „Tavasszal egy kisebb felújítás után utánfotóra pakoltuk a maradék anyagot hogy a hulladékudvarba lerakjuk .Az átvevő közölte hogy nem hagyhatjuk ott , mert a bitumen zsindely veszélyes hulladék , vigyük ki a hulladék égetőbe ahol átveszik , természetesen , miután fizettünk az átvételért . Nem értem hogy ez az építési hulladék miért veszélyesebb egy akkumlátornál vagy fáradt olajnál ?”
 • 15. janika 2010. augusztus 23. 09:35
  „Érdekes, dolgok vannak a szemét körül vidéken. Mert egyes önkormányzatok a lakosság háta mögött egyezkedett a szemetes céggel! Tehát a lakóssággal, ha szemetel ha nem fizettetnek törvényerejű rendelettel.Így a szemetes cég jogtalan haszonhoz jut mivel a jövedelemért nincs ellenszolgáltatás! Ezért nem alkalmazzák a chip-es rendszert, amely rögzíteni az szolgáltatást! Vajon mikor szüntetik meg az ez irányú lakosság fosztogatását?”
 • 14. gyugyu1 2010. augusztus 21. 20:37
  „Én megértem,hogy szellektiven kell gyüjteni a szemetet DE: külföldön érdekelté teszik az embereket, dijjazzák ha szétválogatják a szemetet és olcsobban viszik attól aki különválogatja. / bécsben a "szarospelenkáért " fizetnek mert azok a "hülyék" épitettek egy zártláncu égetőt (a város ban !!! és nincs bűdös ) és azzal csinálják a melegvizet ! Itt meg uj lerakó, új bűz !! Ha szellektiven gyüjtesz többet fizetsz !! Kérdem én és mi lessz a keletkező haszonnal ??? Abból a lakosságnak nem jár ??? Csak a pofája !!!”
 • 13. gyugyu1 2010. augusztus 21. 20:37
  „Én megértem,hogy szellektiven kell gyüjteni a szemetet DE: külföldön érdekelté teszik az embereket, dijjazzák ha szétválogatják a szemetet és olcsobban viszik attól aki különválogatja. / bécsben a "szarospelenkáért " fizetnek mert azok a "hülyék" épitettek egy zártláncu égetőt (a város ban !!! és nincs bűdös ) és azzal csinálják a melegvizet ! Itt meg uj lerakó, új bűz !! Ha szellektiven gyüjtesz többet fizetsz !! Kérdem én és mi lessz a keletkező haszonnal ??? Abból a lakosságnak nem jár ??? Csak a pofája !!!”
 • 12. szace 2010. augusztus 21. 09:00
  „Nekem is bűzlik valami, szó szerint. Esténként Adyvárosban, és Szabadhegyen terjeng valami kellemetlen szag. Amíg nem volt Sashegyen szeméttelep ezt az "illatot" még nem éreztem.”
 • 11. ccc 2010. augusztus 21. 06:59
  „Sajnos több városrészben előfordul, hogy 1 nappal később viszik el a szemetet. Közben a kóbor kutyák felborítják az edényt, de a szemétszállítók nem szedik össze Amikor beszólok az ügyeletükre, akkor meg mindenféle hülye műszakváltásra hivatkoznak. Tele a tököm az egésszel, hogy kéthetente a házam előtt szedem a földről a saját szemetemet, mert a járatnapon nem viszik el, a kutyák meg a guberálók feldöntik.
  Nagy fejlődés volt. Én úgy érzem szarabb lett a szolgáltatás mint azelőtt.”
 • 10. anuvuk 2010. augusztus 20. 11:21
  „Kedves 6.bbbb

  Azt a füvet kilehet burítani, hordani a bokrok alá,- ne kupacba, hanem elterítve, meg ne a szeméttel együtt! Ilyen sima ügyből, mit kell problémázni !!!
  A nyesedéket,a falevelet se tüzelje el senki, főleg egy kis műanyaggal megspékelve,- azt is kilehet teríteni, szemét nélkül !!
  Sajnos sok esetben tapasztaltam, az autós a füvet még arra sem méltatta hogy a zsákból kiöntse, galád módon azzal együtt kidobta, - így az egyszerű fűből,tényleg környezet szennyező dolog lesz, - ne legyünk magunkra ennyire igénytelenek!!!

  "Madárvédelem - Természetvédelem"”
 • 9. csompi1 2010. augusztus 20. 08:45
  „jobbidők 2010.08.19. 11:56
  Kedves jobbidők!
  Láthatod, hogy a kezdeti tiltakozás után, jó magyar szokás szerint birka módjára hajtjuk fejünket a hülyébbnél-hülyébb rendelkezések alá. Egy sima koccanásos balesethez több hozzászólás érkezik, mint ehez az össznépi lenyúláshoz. A nép már beletörődött, nincs mit teeni. Eljött az idő, kedves Komszol, lehet tervezni a háromhetes ürítést, lesz egy kis hőzöngés, de a nép azt is benyeli biztosan.”
 • 8. jobbidők 2010. augusztus 19. 11:56
  „Tisztelt Kovács Úr !
  A napi kötelező szemétszállítással is gondjaik vannak. Már több esetben előfordult, hogy a kihirdetett nap után egy/vagy két nappal később gyűjtik a szemetet.
  Maga szerint ez így jól van?
  A lakosság részéről a válasz az, hogy nem.
  Nézzen utána, hogy az elmúlt egy hétben hány területről - Győr városa és a Győrön kívüli települések vonatkoztatásában - egy nappal később vitték el a szemetet.
  Ezért ki a felelős?!
  Ön biztos nem, a fenti cikkből ezt lehet kiolvasni. Nagyon megvan elégedve magával. Mikor nézett legutoljára a tükörbe?
  Bizton elcsodálkozna!”
 • 7. vanessa 2010. augusztus 18. 21:47
  „lehet belöle komposztálni ha van kerted jobb mintha mütrágyát szornál, lehet virágfoldbe rakni”
 • 6. bbbb 2010. augusztus 18. 19:38
  „Kovacs urnak uzenem, hogy legyen szives 10db barna fedeles kukat biztositani szamomra, mivel kb annyi funyesedek keletkezik nalam egy nyiras alkalmaval. Inkabb fuvem van mint gazt nevelek. Hetente nyirom van hogy ketszer is.
  Eddig ki tudtam vinni a szigetre, de mostantol nem veszik at. Megis mit csinaljak vele hosszu tavon??????”
 • 5. igazmondó 2010. augusztus 18. 14:14
  „Mivel nincs teherautóm, nem tudtam a lomot elszállítani. Kértem konténert a komszoltól, az ára nem is volt veszélyes. Csakhogy így már a szemétért is fizetni kellett súlyra. Így buktam az ingyenes lomelhelyezésen 40ezret. Köszönöm komszol. Inkább megy a faluszélére a következő adag.”
 • 4. jobbidők 2010. augusztus 18. 13:26
  „Bűzlik a riport valamitől.
  Tudják mi ez a valami?
  A Komszol öndicsőítése.
  Félrevezetés az egész.
  A cikk írója, ha nyitott szemmel jár Győr városában, akkor tapasztalhatja, hogy nincs rendben a hulladékgyűjtés.
  Ménfőcsanak, Marcalváros tele illegális szeméttel. Ez pedig az új rendszer bevezetése után harapódzott el.
  Kovács Barnabás tájékoztatása egy blöff!”
 • 3. csompi1 2010. augusztus 18. 10:27
  „Már látom a szép új jövőt: Az E-On "gyűjtőpontokon" fogja az áramot osztani, mindenki megy a saját kocsijával...(már, ha van neki), és akkumulátorban viheti haz az áramot naponta.”
 • 2. ibi59 2010. augusztus 18. 10:12
  „És akinek nincsen autója, az hogyan oldja meg, hogy a több kilóméterre lévő hulladék udvarba szállítsa?”
 • 1. csompi1 2010. augusztus 18. 10:01
  „Micsoda siker, minden nagyon szép, minden nagyon jó.....:-( -"gratulálok", kedves Komszol!
  Azért azt ne felejtsük el, hogy az eddigi pénzért feleannyi szolgáltatást kapok, mivel a szemetemet csak két hetente viszik el, és bele sem fér az edényembe általában.Bezzeg a barna negyedig van....
  Persze, elméletileg szinte mindent szelektálhatnék, és naponta szétválogatva eljuttathatnám a szelektív gyűjtőbe,a saját kocsimmal, a saját pénzemért.....szép.
  Ha mindenki ezt tenné, az lakóhelyemen kb. 500 család autóútja naponta, 500X 1-2 km légszennyezés, zajszennyezés, és mindez szorozva két héttel azaz 14 nappal. Ezzel szemben volt a heti egy gyűjtőjárat a kukáskocsival, ami szerintem jóval kevesebb környezeti kárt okozott.
  A csökkenő mennyiségű lomok miatt pedig ne tessék már annyira lelkendezni, mert megvan az, csak máshol: redőn-mezőn-hegyek között.....a nép nagyon leleményes. Végső soron az is a Komszolnál köt ki, csak egy "kicsit" drága a begyűjtése...- persze azt is mi fizetjük végső soron.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merülés ajándékba Andrisnak

– Most már tudom, miért mondják egymásnak a búvárok, hogy ˝Buborék legyen veletek!˝ –… Tovább olvasom