Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Mindenki lehet alkotó

Gondolja újra! Fontos az olyan tevékenység, amikor saját holminkból magunk hozunk létre valamit újat.

A tárgyak újraértelmezése, új szereppel ellátása régi szokás, manapság azonban léleképítő terápia lehet – állítja Németh István, aki Győrben azért szervez a különböző hobbit űzőknek találkozási alkalmat, hogy ötletbörzére teremtsen lehetőséget.

– A lelki egyensúly megtartása miatt kell a kikapcsolódást, feltöltődést biztosító hobbi, ez ma tán még lényegesebb, mint nagyszüleink korában. Fontos az olyan tevékenység, amikor saját kezünkkel hozunk létre valamit, s munkahelyi szabályok, korlátok nélkül szabadon alkotunk – mondta el annak indokaként Németh István, miért szervez Győrben ötletbörzét. A városban, vonzáskörzetében ismertté vált régiségvásár létrehozójaként tapasztalta, hogy szükség van olyan találkozási alkalomra, amikor egymás bevált módszereit továbbgondolhatják az emberek, beszélgethetnek róla, akármi is a hobbijuk. S szerinte nagy az igény az ismeretterjesztésre. Ezért például a győri ötletbörzén bemutatót tart majd órás, egy régi szerkezetet szétszed és újra összerak, és a gyémántcsiszolás módszerét is nyomon követhetik az érdeklődők.

Az ötletbörze ötletgazdája, Németh István megmutatta, hogy korábban töltényből váza, gyertyatartóból lámpa készült, manapság régi karórák ékszerré alakítva hordhatók. Fotó: Mészáros Mátyás

A Győri Börzét először június 7-én tartják meg a 2600 négyzetméteres csarnokban a Dunacenterben. Lehetőség lesz könyvek, órák, ásványok, érmék, bélyegek, modellek, makettek csereberéje is. Németh István saját felmérést végzett, melynek eredménye szerint szinte minden férfi szívesen foglalkozik modellezéssel, ha nem is művészi szinten, hanem például gyermekeivel együtt legózva. Arról is beszélt, hogy nem új dolog, amit mostanában újragondolásnak neveznek. Ilyenkor régi tárgynak új szerepet találnak. Például a második világháború után gépágyútöltényből vázát faragtak, biedermeier gyertyatartóból lámpát készítettek, napjainkban pedig egy régi karórából karkötő lehet. Ezért a börze ötletgazdája alkalmat biztosít arra, hogy akár a horgolás, az origamizás, a sütés-főzés különleges fogásait egymástól az emberek eltanulják, de egy kötésminta a gasztronómiában, a mézeskalácson is megjelenhet. Ilyen újítások révén bárki alkotó lehet és akár „csináld magad ékszert" készíthet, a fagolyótól a villa nyeléig bármit felhasználva, ötvös, dizájner segítségével.

– Kortárs művészeknek is bemutatkozási lehetőséget ajánlunk, várjuk például zeneszerzők felajánlásait, akiknek művüket a börzén lejátszhatjuk. „Százforintos árverést" azért tartunk, hogy a licitálást bárki kockázat nélkül gyakorolhassa – mondta el Németh István, aki az első börzére a nyugdíjasklubokat, a fogyatékossággal élők szervezeteit külön is igyekszik meghívni. Akik ötleteikkel csatlakozni szeretnének a szervezéshez, az antikexpo@gmail.com címre írhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gáti Oszkár beolvasóestje

A Győri Nemzeti Színház évadzáróján adják át a társulati díjakat. Idén azonban a díjazottak… Tovább olvasom