Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Mindenki keresse meg a saját Gyárvárosát!

A hét ország régióit magában foglaló Alpok–Adria bizottság építész-munkacsoportja tartott szemlét a minap Győr-Gyárvárosban. A század elején épült munkásgyarmatnak és a belőle kialakult városrésznek égig érő sikere volt a neves szakértők között.
A győri munkásnegyed: A védett épületek tulajdonképpen kockaházak. A gazdag tetőkkel mégis jól tükrözik a századelő hangulatát.
Dr. Winkler Gábor, az Alpok–Adria Munkaközösség megyei küldöttje foglalkozott először a munkástelepekkel, s keltette fel az európai építészek érdeklődését Gyárváros és a világ valamennyi munkáskolóniája iránt. Néhány évvel ezelőtt a szövetség müncheni ülésén hívta fel a figyelmet egy bajor telepre, amellyel – mint szinte minden hasonló épületegyüttessel Európában – mostohán bántak.

Az Alpok–Adria bizottság történeti városok munkacsoportja most ezért tartotta Győrött az ülését, s a szemle során elragadtatásukat fejezték ki a századelő szecessziós munkásházai láttán. Az ülést követő néhány évben a munkacsoport tagjainak feladata az lesz, hogy felkutassák saját régiójuk munkástelepeit és jelentést készítsenek róla. Az elkészült munkákat összefűzve adják ki, s az 1980 óta helyi védelmet élvező Gyárvárosról nemsokára Európa egyetemein tanulhatnak a hallgatók.
Az 1902-től két ütemben felépített Gyárváros nem számít igazán réginek a világ munkástelepeinek sorában, a brennbergbányai például – ma már sajnos nem létezik – az elsők között épült az ezerhétszázas években – tájékoztat dr. Winkler Gábor.

A győri telep azért egyedülálló, mert a mai napig őrzi életformáját és hangulatát, s még az út menti fák is ugyanazok, amelyeknek az ágyúgyár munkásai támasztották rozzant kerékpárjaikat. Az építési vállalkozók, ipari vállalatok, részvényesek és az önkormányzat pénzéből épült kockaházakra gazdag, szecessziós hatású tetőcskéket helyeztek, az épületek rendszerint egy-, legfeljebb kétszobásak voltak. Három szobát csak néhány lakásban találhatunk a mintegy hatszáz közül.

A nyolcvan-kilencven épületet előkerttel látták el, a hátsó udvarokban három gyümölcsfát ültethettek a lakók, akik kevés lakbért fizettek, s később részletre meg is vásárolhatták a házat. Az épületek előtt vasbetonból készült szeméttárolók sorakoztak, kvázi a szelektív hulladékgyűjtők akkoriban igen fejlett elődeként.

„Város a városban" – így nevezték évtizedekig a környéket, amely infrastruktúrájával Győr bármelyik részével versenyre kelhetett. Legbecsesebb kincse pedig az 1929-ben épült, modern hangulatú Mátyás-templom, amelyről a Győrött járt olasz szakértők azt állították, a korszak e stílusban készült templomai között elsőrangú építménynek számít Európában.

A Fiala Géza tervei alapján készült „régi" Gyárváros példát jelent a már hazatért alpok–adriai szakértők számára. Ezt maguk fogalmazták meg, csakúgy, ahogy az ülés végső konklúzióját is: mindenki találja meg otthon a „saját Gyárvárosát". A cél természetesen az, hogy e „gyarmatok" ne legyenek az enyészeté, s védettséget élvezzenek a győrihez hasonlóan. Dr. Winkler Gábor és a küldöttséget fogadó Együtt Gyárvárosért Egyesület elnöke, Horváth Mária Stefánia ezután a modern törekvéseket, az ipari park és az Audi környékét is megmutatta a küldöttségnek.

A közös vélekedés az volt, hogy e parkok a világ bármely táján állhatnának, nincs bennük semmi jellegzetes, mint Gyárvárosban. Hogy ez elszomorító-e vagy inkább természetes jelenség, afelől nem tudtak megegyezni a nosztalgiázó építészek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra füstöl a győri olajgyár

Való igaz, tegnap magunk is meggyőződtünk róla, visszhangzik a környék az egykori gyárépületekből… Tovább olvasom