Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Minden vállalkozásnak kötelező a regisztráció

Januártól kötelező a társas vállalkozások és egyéni vállalkozók kamarai regisztrációja, a kötelezettségnek márciusig kell eleget tenni.

A késői törvénymódosítás miatt erről egyelőre a legtöbb érintett nem tud, de mindenkit tájékoztatnak a teendőkről.

A gazdasági vállalkozásokról szóló törvény év végi módosítása alapján az újonnan bejegyzett vállalkozásoknak a cégbejegyzésüket, az egyéni vállalkozóknak a nyilvántartásba vételt követő öt munkanapon belül kell regisztrálniuk a területileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál. A módosítás hatálybalépésekor, azaz január 1-jén már működő vállalkozásoknak hatvan nap áll rendelkezésükre a bejelentkezésre. A regisztráció díjköteles, ötezer forintba kerül. A vállalkozások ezen kötelezettségéről Dinnyés Elődöt, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkárát kérdeztük.

– Több módon is lehet regisztrálni. Jelenleg le lehet tölteni a kamara oldaláról (www.gymskik.hu) a regisztrációs adatlapot, otthon kitölteni, majd beküldeni, vagy be lehet jönni személyesen a kamarába, s az ügyfélszolgálaton, a kollégák segítségével bejelentkezni. Februártól pedig még egyszerűbbé válik az eljárás. Lehetőség lesz az adatlap internetes kitöltésére, amit már csak alá kell írni, s eljuttatni hozzánk – tájékoztatott.

Hozzátette: – Az ötezer forintos hozzájárulási díjat csekken, banki átutalással és az ügyfélszolgálaton is be lehet fizetni, a számlaszám honlapunkon megtalálható.

zántó Istvánné még nem hallott bejelentkezési kötelezettségéről. Fotó: Mészáros Mátyás
Szántó Istvánné még nem hallott bejelentkezési kötelezettségéről. Fotó: Mészáros Mátyás


A megyei kamarának jelenleg mintegy 1300 tagja van, az ő regisztrációjukat a kamara előkészíti, adataikat feltölti, csak ezeket kell ellenőrizniük, s a kinyomtatott, aláírt adatlapot visszaküldeni. A regisztrációs hozzájárulás díját nekik is meg kell fizetniük, de összegével csökkentik a kamarai tagsági díjat. Rajtuk kívül közel 25 ezer bejelentkezőre számítanak Győr-Moson-Sopronban – mondta Dinnyés Előd. Arra a kérdésre, hogy milyen előnyökkel jár mindez a vállalkozások számára, így válaszolt: a regisztráció lehetővé teszi, hogy június-júliusra létrejöjjön egy vállalkozók számára elérhető adatbázis, ahonnan céginformációkat kérhetnek le, figyelhetik a konkurenciát. Ezenkívül szolgáltatások is járnak a regisztrációhoz: a vállalkozások térítésmentesen kérhetnek bizonyos gazdasági, pénzügyi, adózási és hitelezési tanácsokat, valamint üzleti partnerkeresési és pályázatfigyelési segítséget.

Mayer Gábor a pályázatírással foglalkozó Eccelenza Bt. képviseletében tegnap járt a kamara győri ügyfélszolgálatán. – Véletlenül, ügyintézés során szereztem tudomást a kötelező regisztrációról, s ha már így alakult, elhoztam a kitöltendő adatlapot is. Úgy gondolom, hogy az ingyenes tanácsadás és az adatbázis miatt minden vállalkozás számára előnyös a bejelentkezés – vélekedett. Szántó Istvánné egyéni vállalkozó még nem is hallott erről a kötelezettségről. Megjegyezte: – Mindenképpen utánajárok annak, hogy mi a teendőm.

Regisztrációs pontok. Regisztrálni a kamara győri, mosonmagyar-
óvári és csornai ügyfélszolgálatain lehet munkanapokon 8 és 16 óra között. Ezenkívül a következő hetekben ügyeletet hoznak létre Kapuváron, Fertőszentmiklóson és Fertődön, ahol meghatározott időpontokban segítik majd a vállalkozások bejelentkezését.

Olvasóink írták

 • 8. Tündenéne 2012. január 10. 19:35
  „4. kukszi 2012.01.06. 11:30

  Pénzügyi, adótanácsadás? Hát mire fizetik a könyvelőt a vállalkozások, cégek? :)

  Egyébként jó lenne, ha a cikkben szerepelne a konrkét jogszabály száma is legalább, hogy utána lehessen nézni.”
 • 7. apex 2012. január 08. 15:47
  „külföldre kell vinni a vállalkozást, ahol nem "segítenek" rajtunk kötelezően.”
 • 6. gig 2012. január 07. 23:44
  „Hát, mindig van új hülyeség a nap alatt! Kérdés, hogy csak ezt az egyszeri 5000 forintot szeretnék-e legombolni a vállalkozókról mintegy önkéntesen olyasmiért, amire jó eséllyel semmi szüksége a többségnek, vagy jönnek majd még plusz kreatív megoldások, mint éves tagdíj (ha már egyszer "önként" regisztrált az illető, miért is ne?), kötelező részvétel hülye tanácsadásokon, kihagyhatatlan világmegváltó konferenciákon, kéretlen levelek postán, e-mail útján stb.

  Jajj, de jó! A kormány és a gazdasági elit meg nem érti, a sok béna fiatal miért nem akar vállalkozó lenni. Talán mert annyira azért nem hülyék azok az ifjak.

  Olyat nem lehetne esetleg, hogy a megyei kamara mind az 1300 tagja fizetne nekem 10.000.- forintot, cserébe nem kérdezem meg tőlük, mi a csudának léptek be anno? Csak hátradőlnék és nevetnék egy jót az iménti két szám szorzatának következtében. Merthogy a mostani akció sem szól másról, mint a semmi forintosításáról.

  Konkurenciafigyelés, aha. Hogy mennyire ráérnek egyesek.

  Arról nem szól a cikk, hogy mi lesz, ha nem regisztrál valaki. Mekkora lesz a bünti? Lehet, hogy megéri? Persze nem is jöhetnek rá, hogy nem fizetett valaki, hiszen még nincs adatbázis (szerintük). Vagy ha létezik ilyen vállalkozói adatbázis, akkor meg nem kell újra létrehozni.

  "Februártól pedig még egyszerűbbé válik az eljárás. Lehetőség lesz az adatlap internetes kitöltésére, amit már csak alá kell írni, s eljuttatni hozzánk." Az internetes kitöltés és az aláírt, postázott adatlap között van némi különbség. Arról nem is beszélve, hogy miért tart egy hónapig egyetlen webes űrlap elkészítése. Tíz évvel ezelőtt talán elfogadható lett volna ez a tempó. És ők akarnak tanácsokat adni?”
 • 5. Goldmund 2012. január 07. 15:35
  „Na idefigyelj kukszi!

  Ha olyan marha előnyös lenne, akkor nem lenne kötelező!!!!
  Hanem propagálnák, reklámoznák, és a sok kis vállalkozó bölcsen belátná, milyen rettentő előnyös, és nagyon sokan belépnének.

  Abszolút nem akarom figyelni a konkurenciámat. Adó tanácsadást a könyvelő ismerősömtől vagy az adóhivataltól kapok INGYEN (!!!) Pénzügyi, gazdasági tanácsadás??? Miről beszélsz? Megcsinálom a munkámat, kiszámlázom a díjat és kész. Nekem ilyen egyszerű az életem! Ezért fizessek most 5000 Ft-ot?

  Ez is az orbáni bürokrácia-csökkentés újabb példája, mi?”
 • 4. kukszi 2012. január 06. 11:30
  „Ne, hogy már ne bírjátok ki az évi 5000 ft-t
  Azt is nézzétek meg mit kaptok érte pénzügyi, gazdasági,adó tanácsadás stb.
  Engem semmi nem köt a kereskedelmi és ipar kamarához,de tudom, mint vállalkozó, ha bemegyek egy tanácsadó irodába valamilyen tanácsért, egy alkalommal egyféle szolgáltatásért ennél sokkal többet fizetek.
  Örüljetek, ha tartozhattok,egy olyan szervezethez
  aki teljes körű tanácsadást szolgáltat .
  Én ennél az összegnél lényegesen többet fizetek, egy másik kamaránál,de azt mondom megéri , mert sokszorosan megtérül, pedig kis vállalkozó vagyok.”
 • 3. knifemaster 2012. január 05. 20:46
  „Elfogytak a biztonsági őrök?:D”
 • 2. Tündenéne 2012. január 05. 17:58
  „Nem értem, az adatbázis már most is létezik, a www.nyilvantarto.hu oldalon baloldalt az EV nyilvántartásban meg lehet nézni az összes egyéni vállalkozót adószám és nyilvántartási szám szerint. Ez minek???”
 • 1. NoBo 2012. január 05. 12:15
  „Nincs itt semmiféle előny. A lényeg, hogy megint lehúzzák a vállalkozásokat
  egy 5.000-el. A semmiért, "regisztráció" címen... A nagy cégeknek ez nyilván semmi,
  de kis és "kényszervállalkozóknak" ez is csak újabb sarc.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tolcsvay-meglepetéskoncert Győrben

Ingyenes meglepetés kamarakoncertet tart Tolcsvay László vasárnap este a Győri Városi Múzeumban. Tovább olvasom