Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Minden tizenkettedik hiteltörlesztő problémás

Magyarország - A lakáshitel-kérelmet benyújtóknak a bankok tavaly átlagosan hatmillió forintot adtak tizenöt évre. Tarolnak a devizaalapú kölcsönök, miközben az állami támogatásúak aránya már csak 13 százalék.
Az építkezők, lakásvásárlók egyre hosszabb időre és egyre nagyobb összeggel adósodnak el – mindez a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, lakossági lakáshitelezésről készített összegzéséből derül ki. Eszerint az engedélyezett kölcsönök átlagos összege hat év alatt megháromszorozódott: 2001-ben még csak 2 millió, tavaly viszont már 5,9 millió forintot tett ki. A legtöbb pénzt áthidalásra (átlagosan 9,9 milliót), valamint hitelkiváltásra és használtlakás-vásárlásra (6,5–6,5 milliót) folyósították a bankok 2007-ben, míg például új lakás megvételéhez és építkezéshez ennél kevesebbet (6, illetve 3,1 milliót).


A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint jelentősen nőttek az átlagos futamidők is. A 2001-es érték 9,2, az elmúlt esztendei pedig 14,7 év volt. A „legbevállalósabbak" az építkezők és azok, akik új otthont vesznek: ők 18 évre kötelezték el magukat 2007-ben, szemben a 2001-es 12 évvel. A használt lakás megvételéhez 15, a korszerűsítéshez, bővítéshez 11 évre szóló szerződés is elegendőnek bizonyult tavaly.

Az összesítésből az is kiderül, hogy minden tizenkét adósból eggyel kisebb-nagyobb gondok vannak. A pénzintézetek a hitelek 1,4 százalékát egyenesen a legalsó, a kétes-rossz kategóriába sorolták. A problémamentes kölcsönök aránya a jelzáloghitel-intézeteknél a legmagasabb (98 százalék), a takarékszövetkezeteknél és a hitelszövetkezeteknél a legalacsonyabb (mindössze 82, illetve 61 százalék).

Magyarországon egyébként a lakáshitelek állománya tavaly év végén 3109 milliárd forint volt, ami a bruttó hazai össztermék 12 százalékának felel meg. Ennek 47 százalékát devizaalapú lakáshitelek tették ki. Az elmúlt öt év során a legdinamikusabb növekedés 2002 és 2003 között történt, akkor egy év alatt megduplázódott az állomány. Az emelkedés tavaly – 2006-hoz képest – 16 százalékot tett ki, a devizaalapú állományé azonban 59 százalékot.

A pénzintézetek tavaly 131 ezer lakáshitelt engedélyeztek 768 milliárd forint értékben. Tovább csökkent az állami támogatású lakáshitelek aránya, 25 százalékról 13 százalékra.


A legtöbben használt lakásra kérnek

Magyarországon 20 bank, 3 jelzáloghitel-intézet, 153 takarékszövetkezet és 3 hitelszövetkezet folytatott lakáshitelezési tevékenységet tavaly. A folyósított kölcsönök szerkezetében nem történt nagy változás. Míg 2006-ban az építésre és új lakás vásárlására folyósított hitelek aránya 32 százalék volt, 2007-ben ez 28 százalékra csökkent. A használt lakás vásárlására folyósított hitelek összegében növekedés figyelhető meg. Arányuk az előző év végi 50 százalékról 59 százalékra nőtt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. orgona 2008. május 07. 00:37
  „Stanislaus! nincs igazad!Igen is vonnak le kezelesi költseget, s ha külföldön veszel ki penzt akkor is fizetc!Szeretnem megismerni a te bankodat, elarulnad?”
 • 20. fugefa 2008. április 25. 19:56
  „Ez meg semmi! Mi lesz jovore!
  Ev vegere, az amerikai dollar teljesen megsemmisul es bevezetik Eszak_Amerikaban az AMERO-t (=uj fizetesi eszkoz). Jelenleg az osszes vezeto nagy bankok az Egyesult Allamokban es Angliaban 30-60 napos hitelekkel veszelik at a penztelenseget es a csodot. Hogy ezt meddig tudjak tartani, senki sem tudja. (Erdekes, hogy a magyar lapok vagy a magyar nyelvu Internet oldalak errol nem szamolnak be.)
  Angliaban mar alig van nehany bank, aki lakashiteleket folyositana, mert NINCS penzuk!!! Na most, a kozponti bankok leviszik a kamatokat, es a hitelezo bankok felviszik a kamatokat. Ez azt vonja maga utan, hogy a valtozo kamatu hitelek, vagy az egy-evre, ket evre lekotott hietelek meg fognak rovidesen noni, amit az emberek nem tudnak kifizetni. Ha ez Magyarorszagra is begyuruzik, a kovetkezmenyeket mindenki ki tudja szamitni.

  Szoval osszefoglalva, penzugyi csod szelen allnak a bankok es az emberek . Aki nem hiszi ezt el es beszel nemetul vagy angolul, az Internetten rengeteg informacio all rendelkezesre.”
 • 19. kovacsm 2008. április 25. 19:13
  „Aki meg nem tudna, hitelekkel teszik az embereket rabszolgava. Ugyhogy, mindenki sajat jovojenek kovacsa...

  Tovabba, a magyar "THM" = kezelesi koltseg, Nyugat-Europaban nem ismeretes. Amikor a magyar kormany, ezt megengedte a bankoknak, valoszinuleg le lettek fizetve.

  Tovabba, Nyugat-Europaban a kamatokat le lehet kotni 5,10, 20, 30 evre. Ez azt jelenti, hogy a havi euro befiztes 30 evig NEM valtozik.

  Tovabba, Nyugat-Europaban nem arulnak mas deviza alapu hiteleket, mint a sajat orszag deviza neme.

  Valami buzlik Magyarorszagon???”
 • 18. miracle 2008. április 24. 16:57
  „Az ügyintézőnek meg fizessék 20 ezer Ft akármilyen kezelési költséget, mert nem egy A típusú, hanem egy B típusú papírt nyomtat ki a gépéből. Mintha nem lenne neki, meg a nyomtatónak tök mindegy.”
 • 17. miracle 2008. április 24. 16:55
  „Na ez az, amit Stanislaus is ír.Fix költséggel működnek azok a szervergépek, automaták , de nálunk, ha átutalok valamit, akkor az elektronpálya kopásért fizessek mondjuk 50Ft-ot. A kimutatható költsége ennek kb 8,2 fillér. Talán.”
 • 16. Atis :) 2008. április 24. 15:34
  „toeder:
  http://www.klikkbank.hu/bankihirek/20080415-napi-16-milliard-forint-felett-a-bankok-profitja.html”
 • 15. Stanislaus 2008. április 24. 15:30
  „Todoer,

  Egyetértek az elöttem szólókkal, egyáltalán nem kell félteni a magyar bankokat! Bécsben élek és összehasonlításként mondom, hogy ha 800,- EUR ( kb. 200.000,- Ft) átlagösszeg van havonta a számlámon (márpedig dolgozó emberként van), akkor nem kell fizetni semmit a számlavezetésért. A bankkártya ingyenes, pénzfelvét bármely automatából az egész EURO-zóna területén ingyenes, internet banking ingyens, átutalások, csekkfeladás, kivonatkészítés, stb ingyens. Egy szóval egy fillérembe sem kerül havonta a banki szolgáltatások igénybevétele! Ezzel szemben Mo-n?”
 • 14. miracle 2008. április 24. 15:09
  „todoer
  Ha van némi rálátásod, elárulhatnád, hogy miért számítanak fel minden szir-szarért jutalékokat, meg kezelési költségeket. Annak az ügyintézőnek az a dolga ott napi 8 órában, beletartozik a munkájába, egyforma bérért üldögél ott, akkor is ha csak passziánszozik egész nap. Mit szólnátok, ha a boltban lenne kiflieladási jutalék, meg pénztárgép kezelési költség?”
 • 13. Csodabimbó 2008. április 24. 11:58
  „todoer,

  Az Otp-nek közel 1 milliárd dollár az éves nyeresége. Nem kell védeni a bankokat, nagyon lehúzzák az ügyfeleket, a komoly jutalékért adott szolgáltatások, pedig épphogy megérintik az elégséges szintet és akkor még a sorban állásról nem is beszéltem. Körül kellene nézni egy kicsit külföldön, hogy is mennek ott ezek a dolgok.”
 • 12. todoer 2008. április 24. 11:23
  „Kedves Atis ! Van némi rálátásom a bankokra ezért árulja már el melyiknél van napi milliárdos nyereség ? Egyébként a bank nem úgy nyomdázza a pénzt hanem az elhelyezett betéteket helyezi ki hitelként. Mit szólna hozzá ha azt mondanák ,ettől fogva csak fele a betéti kamat mert ennyivel csökkentettük a hitelkamatokat.Igenis az emberek egy része meggondolatlanul vesz fel hitelt, pl autónál nem csak a törlesztést hanem a biztosítást, adót , szervízt is fizeteni kell és erre már nincs pénz.Egy házat felépíteni sem kis munka de ennél nehezebb fenntartani .A horror albrlet helyett jól működő bérlakás programokat kellene kidolgozni.Igen , van aki önhibályán kívül nem tudja fizetni a törlesztőrészleteket de a banknak sem érdeke a "bedőlt" hitel ( nem akarok mindenféle céltartalékokra és egyebekre hivatkozni),ha kell átütemezéssel, futamidő hosszabítással segítenek, annak aki maga is akarja.Egy ismerősöm akkor kezdett kapkodni mikor megkapta a hitel felmondásáról szóló levelet és amikor megkérdezték tőle hogy nem kapott-e figyelmeztető levelet, mondta hogy többet is de nem foglalkozott vele, úgy gondolta majd lesz valahogy ? Egy befuccsolt hitel több munkát ad a banknak ezért nem igaz hogy rögtön kiteszik az adóst az utcára.Mellesleg ha valakinek az albérlője hónapok óta nem fizet akkor a tulajdonos várjon türelemmel ?”
 • 11. Timo 2008. április 24. 11:14
  „Én ebben azért a bankokat is felelősnek érzem! Új autót szinte mindneki tud vásárolni, nem néznek utána alaposan, hogy ki az aki tudja fizetni, és ki az aki nem! A hitelkártyákat is szinte az emberek után dobják, akik pedig rá vannak szorulva kihasználják teljese mértékben, és utána meg nem győzik visszafizetni a sokszor nem alacsony kamatot! Ha jobban utánanéznének, hogy ki "hitelképes", akkor nem lenne ennyi probléma ezzel kapcsolatban!”
 • 10. miracle 2008. április 24. 11:10
  „Klasszikus hiba még: amikor összejött a pénz az önrészhez (mondjuk 50 ezreket félretettek havonta) 2 és fél perc múlva már rohannak a bankba. Aztán van lakás, mellé meg 0 Ft, a legkisebb betegség, miegymás esetén máris beüt a baj.
  Nem várnának ám még 8-10 hónapot és akkor félmilliós plusszal ugorhatnának bele.”
 • 9. Lusti 2008. április 24. 11:02
  „Teljesen nem értek egyet azzal, amikor valaki felelőtlenül vesz fel lakáshitelt. Mindenki kacsalábon forgó palotát akar rögtön, 12-14 milliókat felvesznek?Átlagosan miért nem jó egy kisebb lakás, kisebb hitellel? Valahol el kell indulni, szépen lassan! Máshogyan úgysem megy!Mi is törlesztjük a hitelt, másfél éve.”
 • 8. andy 2008. április 24. 10:24
  „Kedves L.A.!
  Kívánom,hogyha hitelből is,de folyamatos munkahely mellett fizetni tudd részleteket,s emellett igaz örömöt,egészséget kívánok leendő gyermekeitekhez is:Andy”
 • 7. L.A. 2008. április 24. 10:13
  „Maximálisan egyetértek az 5. hozzászolóval. Önkormányzati bérlakásba bejutni szinte lehetetlen, mert aki dolgozik és nincs gyereke az jóval hátrébb van sorolva, mint pl. egy munkanélküli, de 3 gyereket nevelő család....
  Személy szerint azért nem vállaltunk eddig gyereket, mert a "horror" albérleti ár melett nem szerettünk volna gyerköcöt. Most úgy néz ki lesz saját lakásunk, a hitelek miatt még horrorabb árért, de tovább kell lépni, mert 31 évesen már érezzük, hogy hiányzik a család gyarapítása.
  Ellenénk mi bérlakásban is, ha a fizetéshez mért áron kinálnák, pl. mint az önkormányzatiakat. De azokat meg elkotyavetyélik bagóért...”
 • 6. Atis :) 2008. április 24. 10:13
  „Az a baj, hogy a derék bankjaink a napi(!!!) több milliárdos profit mellett mással nagyon nem törődnek. A szerencsétlen átlagember meg felveszi ahitel - mi mást tudna tenni - és alacsony fizetése mellett szinte képtelen a törlesztést fizetni és még élni is. Sajnos a fizetések nincsenek arányban a megélhetési költségekkel. Szerintem senkinek sem sírna a szája, ha nem csak az árak lennének nyugati színvonalúak, hanem a fizetések is. Ekkor nem a fizetésünk felét kellene törlesztére fordítani, hanem monjuk csak 20-25%-át.”
 • 5. andy 2008. április 24. 09:54
  „Azért az is elgondolkoztató,hogy abban az esetben,ha szülőknek nincs lehetősége segíteni gyermekeik lakásvásárlását,akkor mik a kilátások?Ismerve nem stabil s nem egy életre szóló dologzói alkalmazásokat,s azt a hozzáállást,amit a minibálbér környéki foglakoztatás jelent.Milyen lehetőségei vannak egy horror pénzért albérletben élőnek?Tud-e mellette takarékoskodni vagy örül,ha megél?Ezt így együttesen,ha szembeállítom egy netto 70-80as fizut a lakás 250ezres négyzetméterárával...Nem csodálkozom a hitelproblémán,hisz sokan túlvállalják magukat,bejöhet egy álláskeresési időszak,s helyzet nyilvánvaló eredményt hozhat sajnos!Hiányolom a bérhez igazított bérlakásokat,mert e hiányból fakadóan az albérletből kijutni a fiataloknak,nem ép reális esélyét látom.”
 • 4. 49. 2008. április 24. 09:39
  „Én 35 évesen jutottam el odáig, hogy be tudjak vállalni egy lakás vásárlását, de ezért nem okoltam senkit.
  Hitelem most is van, mert a sz.gépkocsit is csak így tudtam megvenni.
  Ma mindenki azonnal lakáshoz és autóhoz akar jutni, de semmiről sem lemondani, ha ez nem teljesül, akkor keresik a bűnbakokat.
  Nekünk és szüleinknek mindenért meg kellett dolgozni, semmit sem kaptunk ingyen.
  Egy idézetet szeretnék még megírni, ami nagyon igaz:"Életünt olyan, amilyenné gondolataink teszik." (Aurelius)”
 • 3. Tulaj 2008. április 24. 09:11
  „És ez így is van!
  Miért kell mindenben a kormány hibáját keresni? (Őszintén szólva már kezd hányingerem lenni attól, hogy mindenhol csak a politikával találkozom, és ez a cikk illetve ez a fórum nem erről kell hogy szóljon) a legtöbbet saját magunkért csak mi tehetünk. Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!!!!!”
 • 2. colomano 2008. április 24. 07:39
  „Attila, lakást, házat sehol a világon nem vesznek az átlagemberek hitel nélkül.
  Sőt nyugaton az ingatlanok 80-90%-át csak bérlik az emberek, mert nincs pénzük megvenni.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plakátok: Néhány utca még igennel kezdődik

Győr-Moson-Sopron - Több helyen még mindig kint vannak a népszavazási táblák, ami nemcsak… Tovább olvasom