Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Minden tizedik megyei lakos veszélyben

Sebességet váltottak a bankok, sorozatosan mondják fel azokat a hitelszerződéseket, amelyek bedőltek és nem látják értelmét a további huzavonának. A törlesztések vagy közüzemi tartozások megyénkben hozzávetőleg annyi embert érintenek, mint Csorna lakossága.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája szerint országosan közel 300 ezer hitelt nem fizetnek a családok, ez hozzávetőlegesen másfél millió emberre van hatással, s ehhez jönnek még azok, akiknek a közüzemi tartozások fizetése is probléma. Győr-Moson-Sopron a jobb helyzetben lévő megyék közé tartozik, ennek ellenére a hiteleket 90 napnál régebben nem fizetők száma megközelíti a háromezret.

– Ez egy átlagos négyfős családot figyelembe véve tizenkétezer embert érinthet – mondta Kovács László, az iroda ügyvezetője. – Ennek nagyjából a kétszerese, akik más egyéb hiteltartozások vagy közüzemi tartozások miatt nehéz helyzetbe kerültek vagy végrehajtás alatt állnak. Számokra lefordítva ez körülbelül egy Csorna város összlakosságát érintő problémát jelent. A közvetlen veszélyben levők száma megyei szinten a lakosság tíz százalékát érinti. Győr-Moson-Sopron valóban a jobb helyzetben levők közé tartozik, míg azonban a közüzemi tartozásokkal való elmaradás mérsékeltebb az ország többi részéhez képest, az ingatlanhitelek viszonylatában nem túl rózsás a helyzet. Az ingatlanok jobb általános állapota, illetve a magasabb jövedelmek miatt az itt élők nagyobb arányban kaptak jelzáloghiteleket, elsősorban magyar bankoktól, de az országban itt a legmagasabb az osztrák kölcsönök száma. Ehhez hozzájárul az is, hogy néhány győri hitelközvetítő iroda nem egészen etikus eljárásokkal olyanoknak is szerzett hitelt, akiknek nem kellett volna. Az árfolyamváltozások, illetve a munkanélküliség miatt a megyében a bedőlt hitelek száma az országos átlaghoz képest a közeljövőben vélhetően magasabb lesz.

Mindeközben az iroda tapasztalatai szerint a bankok rákapcsoltak, ezres tételekben állítják össze listáikat a bedőlt hitelekről és küldik ki különböző befektetői csoportokhoz. Gyakran még tartanak a megbeszélések az ügyfél és a bank között a szerződés esetleges visszaállításáról, de a tartozást már kirakták értékesítésre. Sok esetben az ügyfélnek nincs is tudomása arról, hogy a bank ezeket a lépéseket már megtette. Ennek ellenére a szerződések felmondása után is fizetésre ösztönzik ügyfeleiket, mintha minden rendben lenne, az ügyfél teljesen nyugodt és abban a hiszemben él, hogy megmenekült a végrehajtási eljárástól, holott a bank csak a veszteségeit igyekszik csökkenteni.

Ingyenes tanácsadás

A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája (www.bankikarosultak.hu) tíz éve foglalkozik tanácsadással. Szakértőik ingyenes segítséget ajánlanak a bajbajutottaknak, legyen szó akár banki érdekegyeztetésről, konfliktuskezelésről, hitelösszevonásról, jogi útmutatóról vagy akár pszichológiai tanácsokról.

Olvasóink írták

 • 5. miracle 2010. december 30. 22:42
  „galamblelkü
  Ha idáig a hsz-aimból nem tűnt volna fel, ez a fidesz-fanok és OV véleménye (hülyesége), én csak emlékeztetem rá őket. Iróniáról hallottál-e ?”
 • 4. szocdem 2010. december 30. 18:04
  „3. redwindow 2010.12.30. 17:32

  Két része van a hsz-dnek...

  Az első a hajléktalan kérdés súlyosodása - evidens következménye annak a magyar butaságnak amiben élünk...
  Másfél millió szociális lakással kellene rendelkeznünk ahhoz, hogy az efféle krakkok ne jöhessenek létre - de ez a jellegzetes kapzsiság és butaság miatt nem valósulhat meg. Ezért pár éven belül aki ma "boldog tulajdonos"-nak hiszi magát, nagyon súlyos következménykekel kell hogy szembe nézzen...

  A második részben a lakásmaffiáról írsz.. Nos ez egy jogász maffia, ami régóta működik, kifejezetten erre specializálódottan! Közvetett állami segitséggel ráadásul - azért roppant nehéz őket lebuktatni! Ha hiszed ha nem az SZDP a napokban fordult tényfeltáró levélle Baka Andráshoz, és Navracsicshoz. (Ahogy korábban annak a bizonyos szociális bérlakás tömegnek a megépítését is kezdeményezte, - de süket fülekre talált mondván: "nincs itt semmi baj, minden jól működik" )

  Kontra Orbánék 4 ezer rendőrtakartak felvenni és tömegoszlatásra kiképezni - nem jött be. Most egy privát hadsereget toboroznak - oylat mint egykor a Munkásőrség volt - remélem ez sem jön be.. De sdajnos tavasszal a kilakoltatott (hitelekbe kergetett) családapák biztosan kimenenk majd az utcára....”
 • 3. redwindow 2010. december 30. 17:32
  „Győr város vezetői most örülhenek, lesz sok hajléktalan, ez a céljuk! A lakásmaffia a hivatalokba költözött!”
 • 2. galamblelkü 2010. december 30. 16:17
  „Komoly problémához,inteligens véleményt produkáltál "miracle".”
 • 1. miracle 2010. december 30. 13:34
  „Majd OV megoldja, mint tudjuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödikéig érvényesek a buszbérletek

˝Tavaly is problémát okozott, azonban idén is kiírták a Kisalföld Volán irodáira, hogy győri helyi… Tovább olvasom