Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Minden rohamkocsiba került CO-mérő! - fotók, videó

A civil adományozók részvételével hétfőn átadhattuk a megyei mentőknek azt a hét szénmoxid-mérő készüléket, amelyek mostantól a rohamkocsikban teljesítenek szolgálatot. Védik a betegek és védik a segítők egészségét, mert rögtön mutatják, ha a veszélyes gáz okozza a bajt.

Nem kellett egy hónap sem ahhoz, hogy a célunkat valóra váltsuk. A Kisalföld a január 11-i számában írta meg, hogy a megyében szolgálatot teljesítő mentőautókban nincs szén-monoxid-mérő - ez ugyanis nem kötelező felszerelés. Ugyanakkor a mentők - főleg az év ezen időszakában - rendszeresen kapnak olyan riasztást, amikor egy-egy család élete a gyilkos gáz miatt kerül veszélybe. Ha a tűzoltók érnek előbb a helyszínre, nincs gond, mert nekik van ilyen mérőjük. Ha azonban a mentők az elsők, akkor maguk a szakemberek is veszélyben vannak; bár erről a híradások nem nagyon szólnak.

Ezért döntött úgy a lap, hogy ismét akciót indít. A cél nyilvánvaló volt, valamennyi rohamkocsiba kerüljön egy-egy speciális mérő: Győrbe így 2 darab, Sopronba, Mosonmagyaróvárra, Csornára, Kapuvárra, Pannonhalmára pedig egy-egy. Akkor is leírtuk, hogy ezek a CO-mérők professzionális műszerek, a veszélyes gázokat pontosan ki tudják mutatni. Az áruk is ennek megfelelően jóval magasabb, mint a boltban vásárolható "civil" riasztókészülékeké. Darabonként csaknem 100 ezer forintért lehetett megvásárolni.

Minden rohamkocsiba került CO-mérő. Gotók: H. Baranyai Edina

A készülékek átadásán részt vett Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője, ő személyes példán keresztül mutatta be, miért fontos ez az akció. "Mentőn dolgoztam sokáig én is, így pontosan tudom, hogy a mutatott tünetek alapján nem mindig egyértelmű, hogy szénmonoxid okozza a bajt. Egyszer például szédülésre, fejfájásra panaszkodó beteget láttunk el, őt be is vittük a kórházba. De mivel a családtagjainak semmilyen problémájuk akkor még nem volt, őket értelemszerűen nem is vizsgáltuk meg.


Másnap aztán hozzájuk is mennünk kellett, mert kiderült, szénmonoxid-mérgezéssel állunk szemben. Ha akkor ilyen készülék van a kollégáim ruhájára csiptetve, ez nem történhet meg..."
Győr-Moson-Sopron megyében ezt követően remélhetőleg nem is fog.

A Kisalföld igyekszik az olvasóinak is segíteni - pontosan azért, hogy ezeknek az eseteknek az elejét vegyük. Farkas Szilárddal, a Wolf Orvosi Műszer Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével együtt jelentette be Nyerges Csaba, a Kisalföld főszerkesztője, hogy a hűségkártyával rendelkező olvasóink kedvezményes áron - 7 ezer forintért - vásárolhatnak CO-riasztót. Ezek természetesen nem olyan műszerek, mint amit a mentők kaptak, egy családnak nincs is szükség professzionális mérőre. De mindannyiunk életét, egészségét védik - úgy, ahogy a mentők is, ha bajba jutunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légifelvételek: Devecser és Kolontár a vörösiszap-katasztrófa után

Devecser és körzete, a MAL Zrt. üzeme Ajka határában, valamint Kolontár és környéke az ORFK… Tovább olvasom