Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Minden ötödik új lakás eladatlan

A legtöbben háromszobás lakást keresnek Győrben, 10–15 millió forint közötti áron.
Országos becslések alapján az új lakások 15–20 százalékát (más ingatlanszakértők szerint 30–50 százalékát) nem tudják, vagy csak nehezen eladni az építési vállalkozók. Nemrégiben a kormány Fészekrakó-programjának hatását firtattuk, s mivel az építési vállalkozók nyilvánvaló üzleti érdekeikből nem mondanak magukról negatív adatokat, az említett becslések átlagát véve írtuk: Győrben legalább kétszáz új lakás vár gazdára. (Az építési hatóság 819 használatbavételi engedélyt adott ki, ami azonban csak azt jelenti, ennyi lakás lett kész.)

Az eladatlan lakások számát azonban akár meg is duplázhatjuk. Ha az internet ingatlanközvetítéssel foglalkozó oldalain (bőven van) böngészünk, kedvünkre kereshetünk és kínálhatunk – ritkábban statisztikát is találunk. A www.gyorilakasok.hu oldalon például. Kérésünkre a cégvezető, Pajor Károly számos érdekes adattal szolgál.

Pajor Károly rögtön elöljáróban szükségesnek tartja megjegyezni: a tavaly októberi indulás óta jelenleg tíz győri lakásépítő vállalkozással van kapcsolata, ez a ténylegesen működőknek fele, vagy kicsivel több. Célszerű tehát, s valóságközelibb, ha a kereslet-kínálatban nem darabszámokat, hanem arányokat említünk. Kivéve talán azt: a honlapon a 10 kivitelező cégnek összesen 189 eladásra váró lakása található. Ez már majdnem annyi, mint amit összesnek véltünk az országos becslés alapján.

Nádorvárostól Nagybácsáig

Érdekes, hogy a 189 lakásból 109-et Sziget városrészben kínálnak, de a kedveltebb Ménfőcsanakon is van 50. A lakások közül a legtöbb (70 darab) 41–55 négyzetméter közötti, és (89 darab) 10–15 millió forint közötti, szerkezetkész áron. Megjegyezzük, az építési vállalkozók zömmel szerkezetkész áron kínálják a lakást, mondván, a végleges kialakítást (például a belső burkolást) a vevő igényei szerint végzik. Huszonötmillió forintosnál drágább eladatlan lakás mindössze négy akad a tíz cég kínálatában.

Az internetes oldalon október óta csaknem 30 ezer adatlapot tekintettek meg az érdeklődők, januárban és februárban lényegesen többet, mint korábban (részben talán az új lakáshoz jutási feltételeknek köszönhetően). Csaknem ezer adatlapot ki is nyomtattak – ha ennyi lenne a valós fizetőképes kereslet, az építők nem lennének bajban az eladással.

Érdekesebb, hogy mit keresnek a lakást vásárolni szándékozók. Legtöbben, 28 százalékos arányban 41–55 négyzetméter közötti lakást – különös módon az eladásra várók között is ez a típus a legtöbb. A keresletben csupán 7 százaléknyi a kisebb, 40 négyzetméter alatti lakás, és 12 százaléknyi a legnagyobb, 91 négyzetméter feletti. Legtöbben a 3 és 2 szobás lakásokat keresik (45, illetve 34 százalék). A városrészek közötti „népszerűségi listát" Nádorváros vezeti (19 százalék), a sorban Ménfőcsanak következik (18 százalék), majd Sziget, Révfalu, Kisbácsa. Legkevesebben Nagybácsán, Sáráson, Likócson vennének lakást.

Hely bőven lenne

Lakásépítésre lakótelepszerűen vagy társasházként Győrben rengeteg hely van, területhiány nem jelenthet akadályt. Révfalu és Ménfőcsanak lakóparkszerűen gyarapodik, a napokban írtunk róla, hogy egy év múlva megkezdődhet a nagy munka a Rába-gyár helyén akár ötezernél is több lakással, Szigetben, Újvárosban, Szabadhegyen is vannak beépíthető területek. Az építési vállalkozók azonban óvatosak a nyilatkozatokkal, inkább elképzelésekről beszélnek, semmint arról, az idén hány lakást terveznek. Szakemberek szerint a tavasz végére, nyár elejére lényegesen letisztul a kép. Körülbelül addigra érezteti ugyanis gyakorlati hatását a kormány lakásprogramja a kezdeti tapasztalatok alapján módosítva – és a bankok is túl lesznek az év eleji bizonytalanságokon.

Négy és fél ezer kellene

A győri lakáshelyzetről az Inszol Rt. 2003-ban készült, tavaly januárban közzétett átfogó tanulmánya szerint a városban valamivel több mint 51 ezer lakás van, a mennyiségi ellátottság kedvezőbb az országos átlagnál, ám az EU-országokhoz képest elmaradott. Négyezernél több lakás nem rendelkezik fürdőszobával vagy WC-vel. A népesség elfogadható szintű elhelyezéséhez szükség lenne 4500 új lakásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A munkásszállók kora lejárt

A rendszerváltás előtt az ipari üzemek nagyobbik fele működtetett munkásszállót a dolgozók számára. Tovább olvasom