Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Minden ötödik bérlő támogatást kért

A jövő hónaptól már 80 százalékkal megemelt díjat kell fizetniük Győrben az önkormányzati lakásokban élőknek. Eddig a bérlők egyötöde kért – túlnyomórészt jogosan – támogatást a terhek növekedésének ellensúlyozására.

Nem a lakást, hanem rászorultság szerint az abban élőt kell támogatni – ez volt az alapelv, amikor a győri közgyűlés olyan döntést hozott, hogy július 1-jétől 80 százalékkal megemeli a lakbéreket. (Ez az első lépcső, jövőre hasonló lesz az emelés mértéke.) A döntés részletesen tisztázza azt is, ki, mekkora támogatást kérhet a terhek növekedésének elviselésére. Eszerint lesznek, akiknek lakbére csak „papíron nő", a régi és új lakbér közti különbséget támogatás formájában az önkormányzat adja. (Teljesen vagy részben, a jövedelemtől függően.)

Az önkormányzati lakások kezelője, az Inszol Rt. már május elején kiküldte bérlőinek azt az igen részletes tájékoztatást, amely alapján mindenki maga is kiszámolhatja, mennyi lesz új lakbére, kérhet-e, s milyen mértékű támogatást. A válaszküldemények azóta folyamatosan érkeznek az ingatlanszolgáltatóhoz, a legnagyobb hullám május végén volt.

Mostanáig ezer bérlő kért – néhány kivétellel jogosan – támogatást. Győrött 5 ezer önkormányzati bérlakás van, vagyis minden ötödik bérlő rászorul a támogatásra – az eddigi adatok szerint. Ebben a hónapban ez a szám még egészen biztosan növekszik. Az Inszol előzetes becslése szerint (nem felmérésen alapuló szám) körülbelül 1500–2000 bérlőnek kell „kompenzációt" nyújtani a lakbéremelés kapcsán. A beérkezett adatokat az Inszol ellenőrzi, szükség esetén kiegészítést kér a bérlőtől, majd továbbítja az önkormányzat szociális irodájára, ahol meghozzák a támogatási határozatot. Úgy készültek, hogy ez a lakbéremelés időpontjáig megtörténjen. Ehhez persze az is kell, hogy a bérlők időben jelezzék igényüket. Aki a kiküldött tájékoztató alapján sem tud eligazodni, segítséget kérhet a házkezelőségeken.

ELŐZMÉNYEK:

Jelentősen nőnek a győri lakbérek júliustól (2004-04-15) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utat építenének a Sokorón át

Készül a Tétet Pannonhalmával összekötő út megvalósíthatósági tanulmánya. Ha sikerül a… Tovább olvasom