Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Minden ötödik autó alkalmatlan volt

Győr - A megjelent autók mintegy ötöde közlekedésre alkalmatlannak minősült szombaton, a közlekedési hatóság győri vizsgabázisán elvégzett ingyenes műszaki vizsgán. Mivel a vizsgálat a baleset-megelőzést célozta, senkinek nem vonták be a forgalmiját, de a szakemberek tanácsolták a hibák kijavítását.
Nagyüzem volt a Magyar Közlekedési Hatóság megyei kirendeltségének győri, Tatai úti műszaki bázisán november 24.-én délelőtt. A szakemberek ingyenesen átvizsgálták azoknak a tulajdonosoknak az autóját, akik jelentkeztek a megyei baleset-megelőzési bizottsággal közösen szervezett akcióra.

A járművek ugyanazon a szigorú ellenőrzésen estek át, mint a műszaki vizsgán, csak a hibák felfedezése most nem járt a műszaki engedély visszavonásával. Pedig akadt hiba bőven.

Tükörben: Az átvizsgált autók közül 7 egyáltalán nem, 4 korlátozottan felelt meg, 25 bizonyult közlekedésre alkalmasnak. Fotóillusztráció: Tóth Gyula

A megyei baleset-megelőzési bizottság titkára, Földi István őrnagy a vizsga eredményét értékelve elmondta, a megjelent 36 autóból 7 megbukott volna a műszaki vizsgán, 4 korlátozottan alkalmatlannak minősült.

– A közlekedési hatóság szakemberei most ugyan nem vonták vissza az alkalmatlannak minősített járművek műszaki vizsgáját, azonban figyelmeztették a tulajdonosokat, hogy javíttassák meg járműveiket, mert balesetveszélyes közlekedni velük. A jellemző hibák között főként a felfüggesztésekkel, illetve a fékekkel volt gond. Volt olyan autó, amelyen ugyan téli abroncs volt, de szinte tükörsimára volt kopva – magyarázta Földi István.

Az őrnagy elmondta még, hogy a korlátozott alkalmasság azt jelenti, hogy a műszaki vizsgán csak két hónapra érvényesítette volna a forgalmi engedélyt a közlekedési hatóság, utána – a hibák kijavítását követően – újból vizsgáztatni kell az autót.

– A megjelent autósok harminc százaléka szereltetett fel téli abroncsot a járművére. Többségük azzal indokolta, hogy télen nem használja a járművet. A mostani akció is bizonyítja, hogy sokszor nincsenek tisztában a tulajdonosok autóik műszaki állapotával, hiszen az ingyenes átvizsgálásra önként jöttek, s itt tudták meg, hogy van mit javíttatniuk – mondta végül Földi őrnagy.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri rendőr a világbajnokságon

Győr–Orlando - A szigorú versenyszabályzat miatt ugyan a középmezőnyben végzett, mégis… Tovább olvasom