Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Minden napra egy alma!

Több mint 1600 általános iskola alsó tagozatos diákjai kapnak heti rendszerességgel almát a nagy érdeklődéssel kísért iskolai gyümölcsprogram keretében országszerte.

Az akció – amelynek célja az ifjúság táplálkozási szokásainak javítása – a tanév végéig tart. A programban részt vevő kisdiákok számát tekintve a toplistát Pest megye vezeti 176 iskola mintegy 33 ezer tanulójával.

Örvendetes, hogy a Dunántúlról megyénk emelkedik ki, itt 98 iskola 13 ezer 800 diákja ehet rendszeresen a gyümölcsből. Viszonyításképpen például Veszprém megyében 64 iskola 8 ezer tanulója részese a programnak.

Az iskoláknak ez semmiféle plusszal nem jár, fizetni sehol nem kell a kifogástalan minőségű gyümölcsért.


A gyárvárosi iskola 2. a osztályosai szeretik az almát, és a kisdiákok már tudják: „napi egy alma az egészség hatalma
A gyárvárosi iskola 2. a osztályosai szeretik az almát, és a kisdiákok már tudják: ˝napi egy alma az egészség hatalma˝. Fotó: H. Baranyai Edina

Bognárné Szabó Zsuzsanna, a győri gyárvárosi iskola igazgatóhelyettese a lehetőséget tartja igen fontosnak az egészséges táplálkozásra, hiszen az alsó tagozat 151 kisdiákjának naponta jut egy-egy alma, ez hetente 755 darab gyümölcsöt jelent – keddenkénti szállítással. ˝Minden osztályban megvan az almafelelős, a gyerekek kifejezetten várják azt a szünetet, amikor a tízórai után megehetik a gyümölcsöt˝ – mondta az igazgatóhelyettes.

Az enesei általános iskolában is rendkívüli népszerűségnek örvend a gyümölcsprogram, s mint Bartos Ilona igazgatótól megtudtuk, hétfőnként 490 darab gyümölcsöt szállítanak az intézménybe. A kisdiákoknak félbevágják az almát, akik tetszés szerinti mennyiséget fogyaszthatnak. Ha marad, azzal a péntekenként szervezett almanapon a felsősöket is megkínálják, akik kifejezetten várják is ezt. Az igazgató kitűnő ötletnek tartja a gyümölcsprogramot.

A programban szállítóként a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által elismert zöldség-gyümölcs termelői csoportok és téeszek, azok társulásai, s olyan almatermelők vesznek részt, akik legalább 10 hektár almatermő területtel rendelkeznek. Feltétel, hogy a szállítók rendelkezzenek a részvételhez szükséges logisztikai háttérrel.

Minimum három hónapon keresztül legalább heti gyakorisággal történő szállítást vállalva, térítés nélkül adják át az iskoláknak az almát, amelynek ellenértékét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal folyósítja a kezdeményezés támogatására uniós és nemzeti forrásból, a rendelkezésre álló több mint egymilliárd forintból.

Olvasóink írták

  • 2. anikopeter 2010. február 28. 16:30
    „An apple a day keeps the doctor away!
    Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.
    ( angol közmondás).”
  • 1. Dizájn 2010. február 27. 13:25
    „Az ötlet remek, de a megvalósítás, szervezés nem mindenhol kifogástalan. A gyerekeim nem voltak olyan szerencsések, mint a képen látható iskolások, ahová gondosan tárolt és jó minőségű alma jutott. Náluk az alma ömlesztve, műanyag ládában érkezik, amiből reggel fél nyolckor ki kell vennie a gyereknek az almát (kabátban, több táskával felszerelkezve). Mivel a gyerekek többsége nem eszi meg azonnal az almát, azt elteszi, ahová tudja, talán meg is feledkezik róla , főleg, ha nem figyelmeztetik rá, hogy tízóraira vagy ebéd után egye meg. Mire hazaérnek a gyerekek, a táskából olyan alma kerül elő, ami kívülről jó esetben hibátlan, de a belseje barna, ehetetlen. Előfordult, hogy benne maradt a táskában, de másnap a szag és a kifolyó barna trutyi figyelmeztetett a feledékenységre. Egyszóval mi a rossz minőségű, alig ehető almát kapunk. Kár, mert különben szeretjük .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyergesvontatónak tolatott, majd továbbhajtott

Vasárnap hajnalban egy zöld színű autó nekihajtott egy parkoló nyergesvontatónak, aztán elhajtott. Tovább olvasom