Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Minden második fiatal drogozott már?

Győr-Moson-Sopron - A megyei önkormányzat Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának (KEF) is elküldött rendőrségi jelentés szerint a fiatalok körében a marihuána a leginkább elterjedt, ezt követi az extassy tabletta és a speed por.

És sajnos el kell mondanunk, hogy bármilyen magas is a piaci ára a kokainnak, egyre gyakrabban fordul elő az ifjúság körében. A megyében a három legnagyobb város – Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár – tekinthető fertőzöttnek az elkövetések szempontjából, de valószínű, hogy egyre szélesebb körben terjed a kábítószer a falvakban is. S ehhez részben kapcsolódik az a szomorú tény, hogy a cannabis származékok terjesztői – szakkönyvek alapján – egyre megfelelőbb körülményeket biztosítva próbálkoznak termesztéssel, és a Sopronban és Kapuváron tavaly felszámolt ültetvények után találtak indiai vadkendert a nyomozók Győrsövényházon és Bakonygyiróton is.

A cannabis-származékoknál maradva lesújtó adataink vannak: a statisztikai felmérések szerint a magyar fiatalok 20-30 százaléka  próbálta ki a drogokat felnőtté válása előtt, de más vizsgálatok azt mutatják, hogy minden második fiatal találkozott már kábítószerrel. És szinte már közhelyszámba megy, hogy ez az „első alkalom" egyre fiatalabb korban jön el, a rendőrség 15 éves korra teszi, míg más, megelőzési szakértők a 12-13 kort is megkockáztatják.

A rendőrségtől megtudhattuk azt is: újra tervezik az „ifjúságvédelmi portyákat", amelyek a fiatalkorúak szabadidejének eltöltését hivatott ellenőrizni, illetve az eltűnt gyermek- és fiatalkorúak feltalálását célozta. Győrben és Sopronban többnyire a szórakoztató- és bevásárló centrumok környékét vonták ellenőrzésük alá, míg kisebb városainkban inkább a fiatalok által kedvelt játéktermek és vendéglátó ipari egységek voltak az ifjúságvédelmi akciók célpontjai. Természetesen kiemelt ifjúságvédelmi munkának számított tavaly is megelőzés, az általános-, közép- és felsőoktatási intézményekben végzett drogprevenciós munka.

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!

A kulcs azonban a szülő kezében van – szögezi le Kiss Mária pedagógus, a KEF tagja. Jól lehet, a tanárok felkészültsége egyre növekszik, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum munkájának eredményeként rendszeres képzésen vesznek részt az egészségvédők. Győrben például 35 drogügyi koordinátor dolgozik a város mintegy félszáz iskolájában, s ők bizony észreveszik, ha a gyereknél fellépnek a fizikai tünetek. Ám így is főként tanácsadással szoglálhatnak, mivel a hétvégi szórakozás kézzel fogható nyomaira csak a szüklő figyelhetne fel. Ám az ő érdeklődését továbbra is nagyon nehéz felkelteni. Kiss Mária szerint az ezzel kapcsoaltos értekezleteken elvétve akad egy-két szülő, mert talán mindenki abból indul ki, hogy az ő családjában ez nem fordulhat elő. Senki nem tudja, mit csinál a gyerek éjszaka, s ez a probléma természetesen igaz az alkoholra, a cigarettára is.

`Az én lányom nem olyan`: A szülő nem hiszi el, hogy náluk ez előfordulhat, a társadalom pedig elmegy a nyomasztó probléma mellett. Fotó: Krizsán Csaba
`Az én lányom nem olyan`: A szülő nem hiszi el, hogy náluk ez előfordulhat, a társadalom pedig elmegy a nyomasztó probléma mellett. Fotó: Krizsán Csaba

Mennyibe kerül a kábítószer?
Érdemes megnézni a gyerek pénztárcáját is, mert az árak továbbra is borsosak. A legelterjedtebb drog – a marihuána – grammja 2500-3500 forintba kerül a feketepiacon, az extassy-tabletta darabjáért és az amfetamin-por grammjáért 1000-2500 forint úszik el. Sajnos több év után visszatért az országba a legkeményebb drog, a heroin, ez 5-10 ezer forintba kerül grammonként, és sajnos mind nagyobb tért hódít az ifjúság körében a kokain is, annak dacára, hogy 15-20 ezer forintot is elkérnek érte a nepperek.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. Tini 2008. május 17. 23:35
  „Tévedés,itthon az anfetaminok a legnépszerűbb drogok.”
 • 53. olvasó** 2008. április 07. 13:03
  „pan.cser! Hiába kételkedsz,a példám igaz!!Szerintem többet ér egy séta a friss és tiszta levegőn,egy kis mozgás és a szervezetemet károsítható szerek mellőzése.Nem csak azért nem iszom és nem drogozom,mert minden nap több k.m.-t kell vezetnem,hanem azért sem,mert nincs rá szükségem.Így is lehet élni,de mint már említettem mindenki maga dönti el,hogy teszi tönkre az életét és az egészségét! Ne hidd,hogy pártolom a drogosokat,de szerintem a segítő kéz többet ér a szigornál,a megvetésnél a szidalmazásnál(erre is tudnék példát mondani).Abban viszont nem értek Veled egyet,hogy a gyermekek csak a szülők példáját követik... igenis mindegyik kiváncsi és mindig akad a környezetükben olyan,aki segít megismertetni velük az alkohol és a drogok okozta kábulatot.Van akinek ez bejön,van aki csak kipróbálja.A hozzászólásodban nekem az nem tetszett,hogy olyan dolgokat állítasz,amiről fogalmad sincs és esetleg csak az újságok hasábjain olvastál róla.Valóban van olyan,aki mindent megtesz az anyagért,de nem hinném,hogy a füvezők lennének azok.Segítettem már én is nagyon sokszor azzal,hogy lelki támaszt adtam a gyermekeim barátainak,barátnőinek,mert hidd el,hogy nem mindegyik mer otthon őszintén beszélni a problémáiról,amiből van bőven,hisz ők még a lázadó korszakukat élik és addig,amig ők nem lesznek szülők,nem tudják megérteni,hogy miért is aggódunk örökké értük.Engem sem hagy közömbösen a rossz útra tértek viselkedése,de mint már említettem,akinek van gyermeke ,az felkészülhet arra,hogy ők is bármikor cselekedhetnek úgy ,mint akiket Te is ,én is és a közvélemény elítél.Ezért nem ócsárolok senkit,még akkor sem,ha Te ennek hiányában úgy hiszed mellettük állok és támogatom őket.”
 • 52. Start 2008. április 07. 13:01
  „Kedves Mindenki!
  Ha jót akartok magatoknak, nem kerültök kórházba, főleg nem a sebészetre, mert az orvosok zöme füvet szív, ezt biztos forrásból tudom, sajnos saját káromra. Szerintetek másnap ezek hogyan műtenek?Tisztelet a kivételnek!”
 • 51. illuzió 2008. április 07. 12:44
  „pan.csar,

  Sajnálom, h rövidzárlatban rekedt az agyad és képtelen új infórmációkat befogadni, feldolgozni, kattog, mint egy elakadt lemezjátszó, mindig ugyanazt súlykolod jó pártkatonakét :) Az előző rendszer normái neveltek téged, mégis ő ellenük lázadsz, az ő diktatórikus elnyomási módjukkal kezelnéd a számodra ismeretlen, netán új, úram bocsáss meg talán a fejlődést előrevivő elemeket. Ha választanom kellene 2 jelölt között egy fontos funkció betöltésére, akkor azt választanám, aki drogoztt és letette és nem azt akinek fogalma sincsen a dolgokról, mert a mai világban ez ha vki nem érdeklödő, az könnyen megvezethető. Egy vezetőnek legyen tapasztalata, saját véleménye a dolgokról, ne a média butításának és a politikusok megvezetésében higyjen. Tapasztalni, vállalkozni kell, nyitottnak lenni minden új felé és ezen dolgokat helyükön kezeve fejlődni.

  Ha biztos akarsz lenni a dolgodban akkor lepd meg egy drogteszttel a gyerekeidet.
  Ha figyelnél, akkor észrevetted volna, hogy én is nagyon veszélyesnek tartok pár folyamatot és mindent meg is teszek érte, h az ismerőseim körében ne üsse fel fejét a kokain, ha tudomásom lesz olyan fiatalról aki sokat szív, igyekszem elbeszélgetni vele. Küzdök a mentális leépülések ellen, ha tehetem, de nem a te módszereiddel, mert az hatástalan.”
 • 50. pan.cser 2008. április 06. 18:57
  „Kedves olvasó**! Örülök hogy nem drogozol, a családi életed is rendben. A példád vagy igaz vagy nem. Inkább nem. Aki rendszeresen drogozik az minden csak nem kiegyensúlyozott életű ember. Minkahelyen nem kábulhat, ha otthon teszi nem tudom mit szól hozzá a felesége ha be van lőve. A mintacsaládot nem az anyagiak bősége jelenti, sokkal inkább más. Hiányzik valami, főleg az anya gyermek kapcsolatban, ha 3 évig nem veszik észre a füvezést. Aki a droghoz nyúl ott valami baj van a személyiséggel, a közvetlen környezettel. A biztató az, hogy a fiatalok fele még sem kóstolt drogot, ők az elit, a különbek, a jól neveltek, tisztességes családi környezetben nőnek, jó a kapcsolat a szülőkkel, ami leginkább jó szüleik érdeme. Őket, a példájukat ezt a magatartás formát kell a fiatalok elé állítani! Te pedig hagyd abba a drogozás liberális kezelését, engem ez háborít fel, ha tudni akarod! Azt jó lenne ha észre vennéd, hogy álláspontom szerint a drogok terjedésének kulcskérdése a család. Semmi de semmi nem nyomja rá úgy a bélyegét emberi életre, mint az, hogy milyen családban nevelkedett. Biológiai tény, hogy minden emlős, szülői mintát követ, ha nincs szülő az állat akkor is felnő, de a flusztráció nyilvánvalóan tetten érhető a szokásostól eltérő magatartásformákban.”
 • 49. olvasó** 2008. április 06. 16:09
  „olvasó* Tévedtél....nem iszom,nem dohányzom ,sőt nem is drogozom és boldog ,nyugodt családi légkörben élek felnőtt gyermekeimmel. Viszont volt már olyan az ismerőseim közt,akiről hosszú évek után derült ki,hogy füvezik...és tudod miért nem vettem észre? Mert nyugodt,higgadt,művelt,inteligens,vezető beosztású értelmiségi,akiről még akkor sem hittem el,amikor önként bevallotta,mert semmi olyant nem láttam az életvitelében,mint amiről Te bizton állítod,hogy úgy van. A hozzászólásaidat nagyon felháborítónak tartom,mert nem kell rágalmazni senkit,főleg akkor nem,ha nem ismered az életüket. Neked más nem jut eszedbe,csak az,hogy aki másként él ,mint mi,annak nem lehet életcélja,hisz az agya csak a drogon és annak megszerzésén jár egész nap? Idézem a hozzászólásodat:"Aki drogozik az az adagért mindenre képes, ostobaságokat írni is. Remegnek az adagjukért majd meg halnak érte. Sívár életük van mert a drognál nem tudnak fontosaabbr" Ezt honnan tudod ilyen biztosan? Nevetséges vagy!!!
  Van még 1 példám: mintacsalád,mintaapuka és anyuka ,anyagi jólét,szeretet ,kitünő tanuló kamaszlány,szolid alkoholtól és cigarettától mentes testvérrel....jaaa ...és most derült ki,hogy a leány már 3 éve drogozik,de a tesó is már kipróbálta.Na látod! Ez a legszomorúbb,amikor ilyen viszony van szülő és gyermek közt,hogy több év kell ahhoz,hogy ez kiderüljön ! A véleményét mindenki úgy alkossa másokról,hogy ne felejtse el,neki is van gyermeke és az,hogy ő azt hiszi minden rendben körülötte,az nem jelenti azt,hogy ez így is van. Egyébként én boldog vagyok ,nem a szívnivalót hajtom ,nem a mámornak élek,nem elkeseredett és sivár az életem.Nekem a friss levegő,a kertészkedés,a rendszeres sport,a gyermekeim,a sok barát ami színt ad a pörgős életemnek. Szóval jól érzem magam a bőrömben....alkohol ,cigi és drogok nélkül is.:))”
 • 48. pan.cser 2008. április 06. 15:16
  „Sajnálhatod a magad módján a gyerekeimet kedves "olvasó**", ők tényleg nem drogoztak és szerintem nem is fognak. Tudod miért nem ? Mert az anyatejjel szívták magukba, hogy a drogot kerülni kell. Ilyen egyszerű a dolog, persze nálad ilyen nincs. Te rájuk bízol mindent, inkább a napi szívnivalót hajtod. Növekedjenek mint a gyom a fal mellett, nevelés és pozitív szülői ráhatás nélkül, szegények tényleg sajnálom őket. Szememben te már csak a mámornak élsz, azt hiszed boldog vagy pedig csak sívár kiüresedett! Az pedig kétségtelen, hogy drogérzés ügyben egyértelmű a fölényed, mert én nem éltem még át azt az érzést amit felmagasztalsz.”
 • 47. matriné 2008. április 06. 14:10
  „Milyen érdekes! Hogy mennyire ismerik a kábitószert és a hatásait. Persze egyiksem ismeri fel a fotón lévő modelt? Még a" narkósokat üldöző" rendőreink sem?”
 • 46. olvasó** 2008. április 06. 10:32
  „pan-cser.... nagyon buta,tájékozatlan,konzervatív vészmadár vagy.Csak sajnálni tudom a gyerekeidet,hogy ilyen apjuk van.Kár olyanról véleményt alkotnod,amihez sík hülye vagy!”
 • 45. andy 2008. április 06. 09:13
  „Szerintem a drog az drog.A kezdeti lépés az,amit lépcsőfoknak tartok a keménydrog fogyasztásához.Láttatok már testi-szellemi leépülést,mely bűnözéshez vezetett?S gyermekkori szomszédom családjától távol,sikeresen túladagolva magát távozott...család több hónapos késéssel értesült a tényről...Ez is benne van a pakliban,ha...”
 • 44. daddycool 2008. április 06. 08:47
  „A grafikono véletlenül fordítva vannak az adatok.

  2005-től folyamatosan növekszik.......

  Vagy azzal ámítjuk magunkat, hogy ilyen látványosan javult a helyzet, vagy csak a rendőrség hozzáálását akarjták minősíteni ?”
 • 43. pan.cser 2008. április 06. 08:34
  „Kedves Sumer! Nem szónokolsz a drog mellett? Dehogynem, "van aki jól el van vele" című félmondat miatt egy gondos országban megbüntetnek. Ha nem üldöznék az adócsalást senki nem fizetne adót. Ha a rendőr nem büntetné a szabálytalankodót idővel senki nem tartja be a Kreszt. Ez ilyen egyszerű. A drogpreventorokat kiröhögik, de a fizika tanásokat is mert hiányzik mögülük az erő, illetve az erő meg lenne, de rothasztó eszmék járják az országot impotensé téve a hatóságokat. A TEGYE kifejezésed a drogra vérlázító, ezt mondod a gyerekednek is?”
 • 42. sumer 2008. április 06. 01:02
  „Pancser!
  Nem szónokolok a drog mellett, legfeljebb ellened. Az olyanok mint Te mindig az ellenkezőjét érik el annak, amit akarnak, mert olyan röhejesen vaskalaposak. Elképzelem, hogy fiatal gyerekeknek szónokolsz, szerintem az előadásod után nyomban kimennének csavarni egy (hogy monják? dzsangát, dzsointot? Roppant idegesítő vagy. Egyébként a drogpreventorok is több kárt okoztak az utóbbi időben, mint hasznot. Mindegy. Jómagam majd negyven vagyok, de soha, imétlem soha nem szívtam füvet. Volt egy két afférom a droggal, de nekem nem jött be, ennek ellenére van aki jól el van vele. Tegye. Mondjuk ne tizenéves korában.”
 • 41. pan.cser 2008. április 05. 21:34
  „Aki a drog mellett szónokol, legyen az cannabis vagy más, az abba az ötven százalékba tartozik aki megprópálta. Sőt nem csak megpróbálta, hanem rabja is lett, van aki kinőtte, de mégtöbben nem. Aki drogozik az az adagért mindenre képes, ostobaságokat írni is. Remegnek az adagjukért majd meg halnak érte. Sívár életük van mert a drognál nem tudnak fontosaabbról. Én úgy büntetném a fogyasztót, hogy na! Elvonóra kényszeríteném a saját érdekében. Nem a díler itt a fő kérdés, hanem a fogyasztó. Ha az nincs, üzlet sincs ilyen egyszerű. Ha kevés a börtön építsünk, magam is hajlandó vagyok áldozatra az országért az ifjúságért. A drog mellett érvelőknek nem adnék fórumot, semmilyet sem! Hamar rend lenne, az a néhány megátalkodott meg valahol egy csatornában, ha megtalálják egy zárt intézetben végezné , de nem fertőzhetne tovább!”
 • 40. sumer 2008. április 05. 21:13
  „Jót röhögtem egyszer-kétszer. Pancser nagyon tetszett, bár sejtettem, hogy még vannak ilyen emberek (csak nem hittem el

  :-). Azért páran leírtak itt fontos dolgokat. Leszögezem inkább a marihuána, mint ez a fajta politikai hozzáállás, Magyarország ezeket a figurákat, akik itt alakítanak úgysem fogja drog nélkül kibírni, ja bocs hülye vagyok, most is iszunk, mint a gödény. A "drogok kábulata" szófordulat is tetszett, ezt vagy húsz éve nem hallottam. Kábult speedes vagy ecstasys.
  1A szülő elengedi gyerekét éjszaka és hajnalban, miért ne?
  2A szülő pénzt ad a gyerekének, amin drogot vásárol, mert biztos nem is azt vesz.
  3A szülő nem veszi észre, hogy a gyereke drogozik, hehe
  4a szórakozóhelyen kiszolgálják a kiskorúakat
  5A rendőrök nem tesznek semmit
  6a drogokról hülyeségeket beszélnek és hazudoznak
  7sokan élnek belőle mindkét oldalon
  Csak ezek jutottak eszembe. Egyébként az tényleg baj, hogy ilyen nagyon korán kezdik el. A hippik jól csinálták. Ja nem vagyok szadeszes, de ha minden drogos rájuk szavaz fölényesen nyerik a választásokat, ha ez eszükbe jut még nyerhetnek 2010-ben. hehehe és Fodor Gábor lesz a miniszterelnök. Ez annyira reális, mint egyesek gondolatmenete ebben a topikban.”
 • 39. pancsernek 2008. április 05. 18:35
  „pancser! a 33. hozzászólásodból idéztem:
  "Most is állítom, a drogok kábulatát azok igénylik akiknek sivár az élete. " Csodálom,hogy a Te gyerekeid nem füveznek és nem drogoznak.”
 • 38. tricse 2008. április 05. 15:37
  „először is senkit nem állt szándékomban megbántani ha mégis úgy jött le akkor bocsánatot kérek!

  másodszor sajnos volt alkalmam megismerkedni a droggal közelebbről is kétszer életemben,mind a kétszer akaratom és beleegyezésem nélkül---sajnos csak későn jöttem rá,valójában mi is történt akkor és ott velem!

  de ez már régi történet!

  a rock-koncerteken egyszer nem láttam,még csak halvány gyanújelét sem drognak---inkább a sör folyt ---és mivel öreg alkesz van de öreg drogos nincs,ezt nem is tartottam akkora bajnak:)

  jelzem tőlem mindenki azt csinál magával amit akar,közöm sincs hozzá,csak másokat ne rontson meg!

  azt pedig továbbra is fenntartom hogy akinek nincs kamasz gyereke az könnyen beszél a nevelésről---de kívánom neki tiszta szívemből,hogy sikerüljön úgy ahogy most eltervezi!”
 • 37. andy 2008. április 05. 14:02
  „Teljesen egyértelmű,hogy mindenki önmaga dönt sorsáról s teszi mit jónak vagy csupán érdekesnek,vagy épp divatosnak ítél.De!Ha belemerül...kérdés hogy válik a magánügy közüggyé...Hisz ki rákapott,megfogja találni módját a beszerzésnek...A diák többnyire nem dolgozik,de a felnőtt drogos se igazán munkaképes,ha leépül...Van kiút,van is ki rátalál,de van hogy ez nem adatik meg.A drog nem olcsó,ki hozzászokik viszont igényli...Én önpusztításnak hívom.Minden tiszteletem azoké,kik váltani tudtak!”
 • 36. illuzió 2008. április 05. 13:55
  „A drog nagyon sok mindenre megtanít helyes használat esetén. Aki nem járja be ezt a világot, éppúgy , mint ahogy azt tenné egy távoli tájjal, annak nem nyílik ki a tudata olyan szinten, hogy másokat megértsen. Amerikai számítástechnológia cégek alapítóinak nagy része fogyasztott marihuánát és mellette napi 16-18 órát dolgoztak a szilícium völgyben. Aztán a hippik felemelték szavukat a vietnámi háború ellen! Most ki emeli fel szavát az Iraki népirtás miatt? Pedig az akkori nemzedék talán a leginkább droggal átitatott volt a világon. Ez is, mint minden más végigsöpör a földgolyón, hozzánk a 90-es évek elején tette be a lábát a globalizáció előszelével és most lesz nagykorú. Tenni nem lehet ellene, mert az embernek szabad akarata van, kezelni azt lehet, de csak úgy ahogy ezt a jóval előttünk járó nemzetekben teszik.

  Most kapaszkodjanak meg, ismerek olyan papot aki alkalmanként szív. Hétköznap egy-egy pohár bort iszik meg, vasárnap egy pohár bort, aztán elszív egy füves cigit, majd olvas és meditál. Mi több a bibliában is talált a kenderre utalást, h isten az embernek teremté a kendert.”
 • 35. aha 2008. április 05. 13:02
  „Ahh komolyan elég!!!ÉS mi a fene van akkor ha füvezik vki?!istenem, hát füvezzen ,aki inni akar igyon, aki miatyánkot az mormolja de ne akarja már az 1ik a másiknak bemagyarázni, h az a jó.Mások vagyunk mindenkinek más jó.Ha nem veszélyztet másokat és nem viszi tulzásba hadd csinálja már azt amit akar és ami neki jó.A cikkhez visszatérve elég mocskos és a tudatlanság tekint vissza ránk...”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 ezren Forgácsot, 99-en Nagy Viktort akarják

Győr - Ön kit szeretne látni a Győri Nemzeti Színház igazgatói székében? - tettük fel több mint tíz… Tovább olvasom