Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Minden játék bukott a teszten

Ahány helyen ellenőrizték a gyermekjátékokat a fogyasztóvédők, annyi helyen szabtak ki bírságot.

A próbavásárlás után laborba küldött felhúzható kacsa, gombfocikészlet és műanyag zongora is megbukott a gyermekbiztossági vizsgán.

Tizenöt helyen, üzletekben, vásárokon ellenőrizte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelősége a játékárusítást nemrégiben megyénkben, s százszázalékos kifogásolási aránnyal zárta vizsgálatát. Több mint százféle, csaknem kétezer árut vizsgált és azok nyolcvan százalékát érintették a hibák. Szomorú a játékpiaci összkép, mindenhol komoly gondokat tártak fel a felügyelők, gyártókat, importőröket, forgalmazókat is szankcionálniuk kellett. Összességében másfél millió forintos bírságot szabtak ki.

Egy kocsmában rendezett vásáron szinte egy játéknak se voltak rendben a papírjai. A működési engedély, a fogyasztói tájékoztatók, az árfeltüntetések, a termékek figyelmeztető feliratai is hiányoztak. Így nem tudták az ellenőrök beazonosítani azt a gumiból készült jojót sem, ami gyaníthatóan azonos a tiltólistájukon szereplővel, mert életveszélyes.

Simon István régiós igazgató azt ajánlja, nagyon vigyázzanak ilyesmi vásárlásakor a felnőttek: ha túlságosan nyúlik a jojó gumiszára, a gyerek nyaka köré tekeredve tragédiát okozhat. Ahogy egy kipukkadt lufi lenyelt darabja a közelmúltban az unióban egy kisgyermek fulladásával járt.

Életveszélyesek: A felhúzható kacsát és az elemes zongorát is kivonják a forgalomból. Képünkön Kovács Zsuzsanna fogyasztóvédelmi felügyelő. Fotó: Bertleff András
Életveszélyesek: A felhúzható kacsát és az elemes zongorát is kivonják a forgalomból. Képünkön Kovács Zsuzsanna fogyasztóvédelmi felügyelő. Fotó: Bertleff András

Ezért feladata most a tagországok hatóságainak a luftballonok kiemelt vizsgálata. Ez lepte meg egyébként a legjobban megyénkben a kereskedőket, akik forgalmazási követelményeikkel nincsenek tisztában.

A felügyelők azt nézték, szerepelnek-e a csomagolásokon figyelmeztető feliratok. Azt pedig a szülők is kipróbálhatják fajátékoknál, ha megdörzsölik azokat, szálkássá válnak-e, lejön-e róluk a festék, ami így a kicsik szájába is könnyen bekerülhet.

Az ellenőrzéskor az esetek felében hiányzott az áru eredetét igazoló bizonylat, a gyártó, az importőr nevének, a figyelmeztető feliratnak a feltüntetése, ami arra vonatkozik, milyen korú gyermek hogyan használhatja a terméket, mik a veszélyei. A gyanús játékokból a felügyelők mintát küldtek Budapestre a laborba, ahol
kiderült, mind megbukott a vizsgán.

A gombfocikészlet átcímkézés után visszakerülhet a boltok polcaira, de eddig nem volt rajta korhatár-korlátozás, pedig a kisebbek lenyelhetik az alkatrészeit.

A felhúzható műanyag kacsát viszont ki kell vonni a forgalomból, mert a napszemüvege leesett, a lábát pedig könnyen kiszakíthatja egy gyermek is. Ahogy az elemes zongora apró virágdíszeit is lepöccintheti, s az apró részek a hároméves gyerek torkát modellező hengeren átfértek, azaz lenyelhetők, fulladásveszélyesek.


Hatósági ügyfélfogadás

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Felügyelőségének címe: 9021 Győr, Árpád út 32. Telefonszáma: 96/329-244. Faxszáma: 96/329-186. E-mail címe: fogyved_nydf_gyor@nfh.hu. Fogadóórák: hétfőn 9-től 15 óráig, pénteken 9-től 11 óráig.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2009. november 14. 18:46
    „Ránéztében is látszik, hogy gagyi!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már kiírták a pályázatot az időseknek

Az önkormányzat a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével pályázati rendszerben 4 millió forintot… Tovább olvasom