Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Minden idők legrövidebb megyei közgyűlése az útdíjról, majd ˝közleményháború˝

A 21 megválasztott képviselőből csak 7 jelent meg a közgyűlésen, Németh Zoltán elnökkel együtt. A fideszes képviselők nem mentek el az ülésre.
15.50 - Németh Zoltán: – Összeállt az MSZP-JOBBIK-DK szövetség

Reagálás a radikális jobboldal és a baloldal közös kezdeményezésére

˝A Fidesz-KDNP megyei képviselői nem asszisztálnak a szocialisták és a Jobbik együttműködésében kezdeményezett színjátékhoz. A megye vezetése nem ül fel a provokációnak és nem hagyja, hogy komolytalanná váljon a megyei közgyűlés intézménye.

A megyei közgyűlés nem lehet fóruma, a rendkívüli ülések kezdeményezése pedig nem lehet eszköze az ellenzék által indított hisztériakeltésnek, politikai útkeresésnek. Emellett nem fogunk lámpát tartani a radikális jobboldal és a baloldal egyesüléséhez sem. A megyei közgyűlés intézménye egyszerűen nem erre való.

Ahogy most az útdíj témában nem tanácskoztunk, úgy a jövőben például nem fogunk tanácskozni az adók esetleges eltörléséről, de a hivatal épületének a vörösre festéséről sem.

A megyei önkormányzatnak területfejlesztési kérdésekkel, a települések fejlesztési elképzeléseinek összehangolásával kapcsolatban vannak feladatai. E témában eddig is és eztán is tartottunk/tartunk ülést, sőt, rendkívüli ülésre is került már sor.

A megyei matricákkal kapcsolatban a tényszerűség kedvéért azért annyit muszáj megemlíteni, hogy az M1-es autópálya megyei használatáért a szocialista kormány intézkedései következtében egy útra!!! 900-1700 Ft közötti összegeket kellett fizetni az elkészültét követően, a most érvényes tarifa szerint 5000 Ft-ért korlátlanul használható egy egész éven át. Mellesleg ez a tavalyi tarifa nyolcadrésze!

Tehát aki csak ezen a szakaszon közlekedett, éves szinten 38 ezer Ft-ot spórol. Aki Pestre jár, pedig kevesebb, mint a felét fizeti a tavalyi költségnek.

A magam részéről egyetértek azzal is, hogy az azonos kategóriájú, közpénzből fenntartott utak között ne legyen kivétel. Az elkerülő vagy bevezető utak üzemeltetése (hó eltakarítás, kátyúzás) is pont annyiba kerül, mint bármely más szakaszon. Emellett budaörsi, biatorbágyi bevásárlóközpontok megközelítése nem kell, hogy előnyt élvezzen azzal szemben, aki például Mosonmagyaróvár és Lébény között közlekedik. Ez a közteherviselés lényege.

A megyei matricarendszerrel a megye lakosságának legalább a 80%-a jelentős összegeket spórolhat meg, sőt, az M85-ös út elkészülte után olyan jelentős infrastruktúrát használhat majd, amelyhez képest a megyei matrica ára – pláne az autóhasználat költségeihez viszonyítva – jelentéktelenek˝  - olvasható Németh Zoltán (Fidesz-KDNP), a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésének elnökének közleményében.

15.40 - Jobbik: a Fidesz fittyet hány a demokráciára és a lakosokra

˝A Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésben az ellenzéki képviselők rendkívüli ülést kezdeményeztek az ügyben, hogy a Megyei Közgyűlés fogalmazzon meg egy nyilatkozatot a kormány felé, hogy az eddig ingyenes - főként elkerülő - útszakaszokért továbbra se kelljen fizetni megyénkben, ne terhelje további autóforgalom az ettől már egyébként is szenvedő városokat. (Győr és Mosonmagyaróvár)

A 2015. február 5-én 8:15-re összehívott rendkívüli ülésen azonban csak a Jobbik, az MSZP és a DK képviselői voltak jelen, illetve a Fidesz részéről kizárólag Németh Zoltán megyei elnök vett részt, a Fidesz frakció és a két főállású alelnök is távol maradt, így határozatképtelenné vált az ülés. Emiatt az ellenzéki képviselők mély felháborodásuknak adtak hangot Németh Zoltánnak, és joggal kérdezték, mi oly fontos és igazolható dolga akadt a két megyei alelnöknek, akiknek a megjelenés kötelező lett volna, hiszen ezért komoly fizetést is kapnak havi szinten az adófizetők pénzéből. Kérdőre vonták továbbá azért is, hogy mennyire demokratikus a Fidesz, ha a neki nem tetsző kérdések elől elbújik, a megoldásra váró feladatokat úgy képviseli, hogy ellehetetleníti még az érdemi vitát is! Németh Zoltán (Fidesz) mindössze cinikusan mosolygott, megköszönte a részvételt és sietősen távozott.

Szerettük volna szóvá tenni az ülésen azt is, hogy az épülő M85-ös is legyen ingyenes, miután átadásra kerül, hiszen a Fideszesek korábban épp azzal kampányoltak, hogy nem fogják fizetőssé tenni, amennyiben megépül. Ám erre a határozatképtelenség miatt még csak esélyünk sem volt.

A Fidesz a megyei Közgyűlésben rendre lesöpri az ellenzéki kezdeményezéseket és törekvéseket, akármilyen jellegűek is azok, ám ezúttal még saját szavazóikat is becsapták. Azzal, hogy a kérdésről nem is kívántak érdemben vitázni, egyértelműen állást foglaltak mind a demokráciába vetett hitükről, mind pedig a megyében élő lakosok képviseletéről. Ki kell mondani, a Fidesz tehető egyedül felelőssé azért, amiért meg sem próbált tenni semmit, hogy könnyítsen az egyébként is agyonadóztatott megyei lakosok helyzetén. Volt olyan megye, ahol a Fidesz is belátta az értelmetlen sarcolást, nálunk azonban sajnos hallani sem akarnak a lakosok képviseletéről. Az arrogáns viselkedésük inkább egy diktatúrába illik, mintsem egy demokratikus jogállamba˝ - olvasható Lipovits Máté, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés, Jobbik frakció nevében küldött közleményében.


13.11 - DK: A Fidesz választott megyei képviselői nem hajlandók a lakosság ügyeit érintő kérdésekkel foglalkozni

"A Demokratikus Koalíció Győr-Moson-Sopron Megyei közgyűlési képviselője által kezdeményezett és minden ellenzéki képviselő által  más-más okból, de támogatott rendkívüli közgyűlés,  a megyei lakosságot hátrányosan érintő útdíj rendelet  tárgyában – a Fidesz-KDNP frakció egységes távolmaradása miatt – ma meghiúsult. A megyei közgyűlés elnöke a megjelent képviselők száma alapján a határozatképtelenségre hivatkozva nem nyitotta meg a közgyűlést.

Az Elnöknek jogilag lehetősége van erre, de ez egyben üzenet, amit  megyénk 216 000 választópolgára kapott meg, miszerint a Fidesz választott megyei képviselői nem hajlandók a lakosság ügyeit érintő kérdésekkel foglalkozni.

A választók adta felhatalmazás alapján illetik meg a képviselőket jogaik és kötelezettségeik. A mai távolmaradás üzenete az, hogy a Fidesz a képviseleti demokráciát blokkolja. Azaz, Orbán Viktor nem csak az emberi szabadságjogokat nem tartja a demokrácia szükséges részének, hanem a pártja képviselőinek vannak már tiltott témák, amiben nem szólalhatnak meg.

Így már érthető, hogy a megyénk országgyűlési képviselői miért nem szólaltak meg vagy lobbiztak a megyei kerülő szakaszok díjmentessége érdekében, amivel több tízezer munkába járó nyakába hagytak terheket – de nyugodtam mondjuk ki– jogfosztásukhoz asszisztáltak" - közölte Szabó Zoltán, a DK képviselője, aki kezdeményezte a rendkívüli közgyűlés összehívását. Indítványát három jobbikos és két MSZP-s képviselő is aláírta.

11.04 - MSZP - Mit szeretnek a Fidesz-KDNP politikusai az útdíjban?

"Az MSZP igazságtalan és indokolatlan sarcnak tartja az új útdíjrendszert, amit a múlt pénteki útlezárással határozottan ki is nyilvánítottunk.

A Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés ellenzéki képviselőivel ezért rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményeztük a mai napra, hogy így tiltakozzunk az eddig ingyenes megyei útszakaszok díjkötelessé tétele ellen. Az útdíj ugyanis nem más, mint egy újabb pénzbehajtás, amellyel a korrupt kormány emberek ezreit kényszeríti arra, hogy fizessenek azért, ami eddig ingyenes volt.

Azt gondoltuk, hogy a kormánypárti politikusok képesek lesznek végre belátni, hogy nekik az őket megválasztó emberek érdekeit kell képviselniük, és bíztunk benne, hogy a józan ész és a megsarcolt emberek iránti együttérzés miatt ők is fellépnek az újabb teher ellen. Más megyék kormánypárti politikusai legalább eljátszották a lakóhelyükön élőknek, hogy nem értenek egyet az útdíjjal, és óvatosan lázadoztak.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat FIDESZ-KDNP frakciója még a látszatra sem ad. A fideszes képviselők testületileg távol maradtak a mai üléstől, határozatképtelenné tették a rendkívüli közgyűlést. Sajnálattal látjuk, hogy a megye fideszes politikusaira is ugyanaz az arrogáns és pökhendi viselkedés jellemző, mint országos társaikra.

Németh Zoltán párttársai ugyanis mai távolmaradásukkal egyértelműen kinyilvánították, hogy érzéketlenek az emberek problémáira, és a haverokon kívül őket sem érdekli más" - közölte Kránitz László, az MSZP megyei elnöke.

Előzmény

Rendkívüli közgyűlést tart csütörtökön délelőtt a megyei közgyűlés. Téma: a megyei útdíjakat szabályozó rendelet módosításának kezdeményezése.

A megyei önkormányzat hat képviselő indítványára ül össze csütörtökön. A képviselők azt kezdeményezik, hogy módosítsák a megyei útdíjakat szabályozó rendelet.

Korábban szintén hat, győri önkormányzati képviselő lobbizott a győri közgyűlésen, hogy ne legyen fizetős a M1-es és M19-es győri szakasza. Erről korábban itt írtunk >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jött a Railjet, újabb koszovóiakat szállítottak le Győrben - fotók

Csütörtök délután 1 órától újabb menekültek foglalták el a padokat a győri váróteremben. Keserves… Tovább olvasom