Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Minden harmadik fiatal kipróbálta már a drogot

A győri Vocational Academy .„Felismerni – dönteni – elutasítani" címmel konferenciát tartott.
„Felismerni – dönteni – elutasítani" címmel elsősorban iskolaigazgatókat, a gyermekvédelem területén dolgozó szakembereket vártak a minap arra a konferenciára, amely a szenvedélybetegségek, így a drogfogyasztás veszélyeit vette nagyító alá.

A győri Vocational Academy két tannyelvű általános és középiskola rendezvényére közel százan voltak kíváncsiak, több Győr környéki kisiskola gyermekvédelmise is fontosnak tartotta a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) jövőbeli célkitűzéseiről és terveiről szóló előadást csakúgy, mint a drog felismerésére vonatkozó tájékoztatót.

Abban az előadók is egyetértettek, hogy a szenvedélybetegek számát tekintve nagy a baj, hiszen hazánkban egymillió alkoholbeteget és 60–80 ezer kábítószer-élvezőt tartanak nyilván, s akkor még nem beszéltünk a játék- és a komputerfüggőkről. Ottó Mariann klinikai szakpszichológus előadásában hangsúlyozta, hogy a fiatalok értékrendjében, énképében óriási a zavar és sok esetben a családi élet válsága miatt választják az örömszerzés kábulatot idéző formáját.

„Először csak a hétvégi bulikban próbáltam ki a füvet, az egész ártatlan dolognak tűnt. Később rákattantam a heroinra, igaz, azt is heccből próbáltam ki. Otthagytam az iskolát, hazudoztam a szüleimnek, mire észbe kaptam, kicsúszott a lábam alól a talaj. A kórházba jöttem rá, hogy elfogytak a barátok, csak az anyámra számíthatok." (Zsófi, 17 éves)

A drogot kipróbálók száma az utóbbi években Győrben a háromszorosára nőtt, ugyanakkor minden harmadik egyetemista és főiskolai hallgató szintén szerpróbáló vagy -használó. Ezért minden olyan fórum, előadás-sorozat fontos lehet, amely a megelőzést és a leszokást célozza. Az önsorsrombolás ugyanis nem törvényszerű, ugyanakkor tény, hogy a megelőzésre, rehabilitációra a büdzséből szánt elmúlt évi 2 milliárd forint helyett idén mindössze 600 millió jut.

A fiatalok mellett a szülők is célcsoporttá váltak azzal, hogy a megelőzés terén a nevelők, a rendőrök és a megelőzést szorgalmazó szakemberek partnereivé válhatnak. A sokat emlegetett prevenció ugyanis tényleg olyan, mint egy puzzle-játék: mindenki szerephez jut abban, hogy a kép tökéletes, a helyzet „tiszta" legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskereskedők csődhelyzetben

Néhány évvel ezelőtt csak akkor tudott új kereskedő sátrat állítani Győrben, a Dunakapu téri piacon, ha valaki „kihalt" vagy abbahagyta a tevékenységét, esetleg nyáron a Balatonon próbált szerencsét. Hat évvel ezelőtt a 232 szerződött kereskedőn kívül mintegy 50 vállalkozó próbált alkalmanként sátrat állítani, de legtöbbször helyhiány miatt el kellett utasítani őket. Tovább olvasom