Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 21°C | 31°C Még több cikk.

Minden gyermekben ott szunnyad a tehetség

˝A talentumokra való odafigyelésről egyetlen nevelő sem mondhat le, az igazi pedagógus nemcsak észreveszi, de gondozza is a tehetségeket˝ – hangzott el a pénteki régiós Tehetségnapon Győrben.

Kilenc éve évente megszervezi Tehetségnapját a Talentum Műhely, amelynek aktualitását a tavalyi, úgynevezett Tehetségév folytatása jelenti. Havasréti Béláné koordinátor elmondta, a tehetségek felfedezése, gondozása nem múlhat az anyagiakon, sokkal inkább a megszállott nevelői hivatás, a kitartás hozhat sikert.

– Minden gyermekben ott szunnyad a tehetség – összegezte a főszervező –, ráadásul mi, magyarok tehetségben igencsak jók vagyunk. Feladatunk ennek kibontása, s ebben segíthet az országban ötödikként Győrben életre hívott Tehetségpont is, hiszen ez a központ koordinálja a tehetséggondozással kapcsolatos munkát.

– A tehetség olyan, mint a tűz: ha szítjuk, ha hagyjuk, ég – vélekedett dr. Gyarmathy Éva, a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Kutatóintézetének főmunkatársa, aki áldásos erőnek nevezte előadásában a tehetséget, hiányolva az egymást erősítő együttműködést.
Örök ˝tehetség˝: Polgár László most a kreativitást fejlesztő csillagsakkot menedzseli, felesége ebben a munkában is segíti.
Örök ˝tehetség˝: Polgár László most a kreativitást fejlesztő csillagsakkot menedzseli, felesége ebben a munkában is segíti.

S noha a tanító- és tanárképzésben még nem kifejezetten fektetnek kiemelt hangsúlyt e témára, az iskolák egyre inkább felismerik: szükség lenne arra, hogy legalább egy ember segítse a tehetség ügyét. Angliában ennek már hagyománya van: az intézmények költségvetésének egy részét tehetséggondozásra fordítják.

Kiemelt érdeklődés kísérte dr. Polgár László sakkozó, a Polgár lányok édesapjának előadását, aki – mindamellett, hogy lányai világbajnok sakkozók és nagymesterek – leginkább a boldogságuknak, teljes életüknek örül. Elmondta: mai tapasztalatával valamelyik tudomány felé irányítaná a lányait, ám cseppet sem bánja, hogy így alakult az életük: Zsuzsa Amerikában, Zsófi Izraelben, Judit pedig Budapesten él. A zseniket nevelő apa és felesége túl a hatvanon sem pihen: hét éve kitalálta a kreativitást fejlesztő csillagsakkot – most ezt és a hozzá fűződő tudományt menedzseli, felesége pedig társként a háttérből segíti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visegrádi Négyek az árvízvédelemért

A visegrádi kezdeményezés országainak fő feladata a polgári védelem területén a katasztrófamegelőzés… Tovább olvasom