Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Minden gyermek ajándék

Mórichida - Művészeti héttel kezdődött az advent a 866 lelkes településen, ahol már nagyon készülnek az év legszebb ünnepére.

Itt minden kis- és nagyobb gyermek ajándékot kap, a szervezést az önkormányzat mellett a civilek végzik.
 
Gyönyörű, jókora adventi koszorú díszíti a Csangota menti község központját, ami Ihász Károly képviselő, az evangélikus gyülekezet felügyelőjének munkája. Ő egyébként a képviselő-testület korelnöke, s minden jeles alkalomra meglepi földijeit valami kedvességgel.

Kevés a pénz, ezzel együtt Ihász László polgármester örömteli eredményeket említ. Fél éve fejezték be a csatornázást, amely az árpásiakat és a rábaszentmiklósiakat hasonlóképpen érintette. Ilyen nagyságrendű, 800 milliós beruházásra nem volt errefelé példa, így érthető az elégedettség, s az a megnyugtató tény, miszerint a lakosság hozzájárulása minimális: 1250 forint havonta, amit a helyiek még öt évig fizetnek.

Az ovisok napi sétájuk során minden alkalommal rácsodálkoznak Ihász Károly munkájára, a jókora méretű, szépen feldíszített adventi koszorúra, amely a község éke. Németh Gáborné óvónő és Vidáné Tóth Re
Az ovisok napi sétájuk során minden alkalommal rácsodálkoznak Ihász Károly munkájára, a jókora méretű, szépen feldíszített adventi koszorúra, amely a község éke. Németh Gáborné óvónő és Vidáné Tóth Renáta dajka reményei szerint a bontott csoport maradhat az intézményben. Fotó: Bertleff András

A polgármester szerint a falu fejlődésének egyik motorja a múltjukhoz szorosan kötődik: a rendszerváltozás után is maradt a három település: Árpás, Rábaszentmiklós és Mórichida egysége, így ami korábban községi tanácsként jól működött, az – Dóka Zoltánnénak köszönhetően – körjegyzőségben és főként békében működik tovább. Ez a pályázatok előkészítésénél és megírásánál különös jelentőséggel bír, s itt – amire csak lehet – pályáznak. Ennek köszönhetően újíthatták fel az artézi kutat, így épült meg az iskola pályája, a Béke utca, valamint a strandröplabdapálya. Tervezik a kultúrház tető- és nyílászáróinak felújítását, ennek beadási határideje a napokban zárul.

A feladatok között az elsőséget mégiscsak az intézmények: az óvoda és az iskola fenntartása és működtetése jelenti, ám lassan, de öregszik a falu. Most 28 óvodást fogadnak két csoportban, ennek megtartásához – a nagyok iskolába ballagásával – nagyon kell az utánpótlás, a kicsik. Így érthető, hogy az önkormányzat és a civilek mindent megtesznek a családok komfortjáért, a közösségi élet szorgalmazásáért. Sikeres a helyi Vöröskereszt, a lövészklub munkája, de a nyugdíjaskub és az énekkar tagjait is sokfelé hívják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem nálunk, Zalában a baj

86-os főút - A Csorna és Mosonmagyaróvár közötti szakasz rekonstrukciójával minden rendben van. Tovább olvasom