Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Minden fa helyére újat ültetnek

Befejeződtek a fakivágási munkák a városban, 352 növényt kellett eltávolítani a közterületekről. Az állomány ugyanakkor nem csökken, mert mindegyik helyére ültetnek újat. Jelenleg Győrben közel 44 ezer fa gondoskodik a környezet szépségéről, a jobb levegőről.

Évente nagyjából 300 fát vágnak ki a megyeszékhelyen, ez a mintegy 44 ezres állomány egy százalékát sem éri el. Bár mindegyik helyére újat ültetnek, száz év alatt sem cserélődik le a teljes növényzet.

Fát kivágni csak a növények életének nyugalmi időszakában lehet, október 15. és március 15. között. Ezenkívül csak akkor távolítanak el egyet-egyet, ha vihar verte és balesetveszélyessé vált.
Horváth Ernő erdőmérnök, a győri önkormányzat környezetvédelmi csoportjának főtanácsosa a Kisalföld kérdésére elmondta: a Győr-Szol 352 fától tisztította meg a közterületeket, januárban kezdték a munkát és nemrég fejezték be.

A közérdekű panaszbejelentések, kérelmek 80 százaléka a lakosságtól érkezett, 10 százalékát azért kellett eltávolítani, mert elszáradt, elkorhadt, a fennmaradó résztől pedig műszaki okból kellett búcsút venni: úgy belenőtt a légkábelekbe, a közutak és a magáningatlanok fölé, hogy már metszéssel sem lehetett megszüntetni az életterüket túlnőtt növények okozta problémákat, esetleg a tervezett útfelújításokat akadályozták. A fakivágás jellemzően Gyárvárost, Nádorvárost, Szabadhegyet érintette, azokat az idősebb városrészeket, ahol a fák is korosabbak.

Gyárvárosban a Bolyai utcában egy hatalmas platánfa ágaskodik. Akár már ma kivághatnák, erre  érvényes engedélye van a szakembereknek a járda felújítása miatt, pár lakó azonban ragaszkodik a növényhez
Gyárvárosban a Bolyai utcában egy hatalmas platánfa ágaskodik. Akár már ma kivághatnák, erre  érvényes engedélye van a szakembereknek a járda felújítása miatt, pár lakó azonban ragaszkodik a növényhez. Ha március közepéig nem jutnak dűlőre, már csak ősszel nyúlhatnak hozzá és a felújítás is csúszhat. Fotó: H. B. E.


Minden fakivágást engedélyezési eljárás előz meg, több hivatal és hatóság szakembereinek kell egyöntetűen úgy látnia, hogy ez az egyetlen megoldás. Persze előfordul, hogy a helyiek nem értenek velük egyet, ebben az esetben jogorvoslatot kérhetnek, a tapasztalatok szerint azonban a másodfok szinte kivétel nélkül a szakmai döntést erősíti meg.
– Célunk az, hogy szebbé és biztonságosabbá tegyük a várost – mondta az erdőmérnök –, ezért amit kivágunk, azt pótoljuk is. A telepítés ősszel kezdődik, ez jobban beválik, nagyobb az esély arra, hogy a fák megeredjenek. Kifejezetten városfásításra alkalmas, többnyire nem terebélyes, hanem gömb alakú lombkoronát növesztő fajokat, előnevelt, erőteljes példányokat választunk, amelyek a vandál kezeknek is képesek ellenállni.

Olvasóink írták

  • 1. urbaniastapista 2011. február 23. 17:47
    „Kevés.
    A lég és zajszennyezés ellen a leghatásosabb a viruló zöldfelület lenne. Győrben ez nem fontos, az autókban hiába van pollenszűrő, az nem véd a dízelkorom legkártékonyabb aprajától.
    A Győrszol is jó példamutatással belekezdett, a Kálvária utcában új székháza vidékén elfelezte a zöldfelületet, parkolókat épített helyette. Az új házak építésénél nem ellenőrzik az előírt zöldfelület elkészültét, pláne minőségét. Minek írják akkor elő a beruházóknak, tervezőknek?
    A még kellemes és egészséges zöldövezetek új épületei a régebbi korokban ültetett fákkal kelletik magukat, de mi lesz akkor, amikor minden szomszéd lebetonozza az udvarát, az útkezelő meg teljesen elparkolósítja az utcákat és a közparkokat is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életmentő készülék a járőrautókban

A két szervezet együttműködésének jegyében 10, életmentést segítő készüléket adományozott a győri… Tovább olvasom