Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Minden, amit tudni kell a digitális átállásról - megyénkben július 31-én váltanak

2013 a digitális átállás éve – de mit is jelent ez pontosan? Megyénkben július 31-étől nem lehet a földi csatornákat tető- vagy szobaantennával fogni. Aki továbbra is előfizetési díj nélkül szeretne televíziózni, annak be kell szereznie egy jelátalakítót, az úgynevezett set-top-boxot. Íme a legfontosabb tudnivalók.

Digitális kiskáté

A digitális átállásról részletesen kérdésekben és válaszokban tájékozódhat >>
A digitális televíziózásra való átállással az ország európai uniós kötelezettségének tesz eleget. Magyarországon két ütemben, július 31-én és október 31-én váltja fel a hagyományos, analóg sugárzást a digitális műsorszolgáltatás. Győr-Moson-Sopron megye az első etapba tartozik, azaz július végéig minden tévénézőnek be kell szereznie a digitális adások vételéhez szükséges eszközöket – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

Czidor Enikő eddig szobaantennával tévézett, július 31-től ezzel már nem tud műsort fogni. Ő már beszerezte a set-top-boxot, amellyel a mostani három helyett hét csatornát ér el ingyen. Fotó: Mészáros
Czidor Enikő eddig szobaantennával tévézett, július 31-től ezzel már nem tud műsort fogni. Ő már beszerezte a set-top-boxot, amellyel a mostani három helyett hét csatornát ér el ingyen. Fotó: Mészáros


Sokaknak szükségük lesz például jelátalakítóra, úgynevezett set-top-boxra. Enélkül nem fognak tudni tévézni azok, akik most előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával kizárólag a három földfelszíni adót, az m1-et, az RTL Klubot és a TV2-t fogják. Ez az úgynevezett analóg adásmód július utolsó napján megszűnik. Ahhoz, hogy továbbra is ingyen foghassuk a megszokott csatornákat, a televíziókat át kell állítani a digitális vételre. Ehhez nincs szükség új tévére, a set-top-boxszal a régiek is venni tudják a digitális jelet. Erre mindenképpen szükség van. Emellett előfordulhat, hogy a lehető legjobb kép- és hangminőség eléréséhez új szoba- vagy tetőantennát is fel kell szerelni – figyelmeztet a hatóság.

Digitális kiskáté

A digitális átállásról részletesen kérdésekben és válaszokban tájékozódhat >>
A digitális átállás után a jelenlegi három helyett hét csatornát (a korábbiakon túl az m2-t, a Duna TV-t, a Duna Worldöt és az Euronewst) érhetünk el előfizetés nélkül. További előnyei is vannak a digitális televíziózásnak, illetve a set-top-boxnak, amit ennek tulajdonosai már az átállás előtt is kihasználhatnak. Ezek a jobb kép- és hangminőség, három rádió ingyenes vétele és az elektronikus programújság mellett kedvenc filmjeinket akár eredeti nyelven is nézhetjük, a műsorokat feliratozhatjuk, sőt, akár a feliratozás nyelvét is megválaszthatjuk, az adásokat megállíthatjuk, rögzíthetjük és újranézhetjük. A set-top-boxon pedig elektronikus gyermekvédelmi zár is elérhető, amellyel a kiskorúak számára kódolhatók bizonyos csatornák.

Ha egyedül nem megy. A vevődekóder ára attól függ, hogy csak a szabadon fogható műsorokat kívánjuk nézni vagy az előfizetéses csatornákat is. A csak a szabadon fogható adások vételéhez szükséges set-top-box hétezer forinttól kapható. Azok a kizárólag analóg földfelszíni műsorszórási vétellel rendelkezők, akik szociális helyzetük miatt nem tudják saját erejükből megvalósítani az átállást, támogatást kérhetnek az NMHH-tól. Megyénkből eddig 555 háztartásban kérték az ingyenes beszerelést. A támogatásra való jogosultságról tájékozódhatnak a 06-80/38-39-40-es zöldszámon.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Tündenéne 2013. június 25. 10:13
  „2. h_ati 2013.06.20. 10:44

  "földi csatornák" Itt a hangsúly. Ezeket szüntetik meg (mármint az analóg földfelszíni sugárzást).”
 • 21. akela4 2013. június 22. 19:01
  „Sajnos az Antenna Hungáriának még a neve sem teljesen Magyar és egy magáncéget is lehetne kötelezni állami szinten, hogy nyújtson megfelelő szolgáltatást, vagy az állam vegye vissza mind a felügyelet, mind pedig a sugárzás jogát is!
  Szerintem ez lenne a megoldás a problémákra!”
 • 20. Dwatson 2013. június 22. 09:30
  „17. heat 2013.06.21. 07:47
  Már azzal is sokat spórolnak,hogy 1 csatornán több programot sugároznak,van amelyiken hetet + a rádiókat.
  Az is érdekes hogy az ugyanilyen adóteljesítménnyel sugárzó (31kW) Rechnitz 100km-ről jobb vételt biztosít,mint a győri adó 25km-ről nyugati irányból,Pozsony 50kW-al ugyanakkora távolságból,mint Kab-hegy,szobaantennával is vehető,míg a magyar adás még tetőantennával is csak gyengébben.”
 • 19. Virs-Lee 2013. június 21. 16:51
  „<moderálva>”
 • 18. Virs-Lee 2013. június 21. 16:11
  „<moderálva>”
 • 17. heat 2013. június 21. 07:47
  „Dwatson
  Pont ez a lényeg, spórolnak. Az UHF felső csatornáin amúgy is rosszabb a terjedés. Normális adóteljesítménnyel tényleg egy darab drót is elég lenne.”
 • 16. orion1 2013. június 21. 04:09
  „Már tíz éve folyamatosan ígérik az analóg lekapcsolását, most fogjuk lekapcsolni, ja nem most, hanem majd most...
  Set-top-box az a hülyére vevése a másiknak. A TV-k is buták, arra nem képesek, hogy mondjuk a 3-as csatornára hdmi-t vagy AV felől jövő adást lehessen memorizálni.”
 • 15. Dwatson 2013. június 20. 23:00
  „A gondok elsősorban az adóktól távolabb eső területeken vannak,ennek az egyik oka az,hogy az adóteljesítményeket tizedére csökkentették,a másik,hogy a sérülékenyebb,felső csatornákat használják.Pl: Kab-hegy tv2 22 csat 760 kW analógban,és 100kW digitálisan a 64-es csatornán,Győrben analóg 35.csat. 250 kW,digitálisan meg 42. csat.31,6 kW.”
 • 14. gondolat1234 2013. június 20. 22:11
  „rozsautcai: UPC-ről van szó ? Én tavaly álltam át digitális csomagra HD-vel megfejelve az akkor vett új tévéhez. Meg voltam lepődve, hogy míg otthon szüleimnél, digi-n, simán a falból jövő kábelt bedugták a tévébe és digitális adás jött, addig ők kártyát dugatnak a tévébe... A diginél semmi gond nincs, a UPCnél viszont szemcsésedik a HD adás néha, plusz csatornaváltásnál mindig várni kell, amíg "kikódolja" a csatornát vagy mi a szösz..
  Ez a kétéves tévé öreg dolog, sajnos ez van.. A tavalyiba simán belement a kártya, de a kétéves (vagy mostmár idén hároméves) tévéken még nem volt foglalat... mindig variálnak valamit...”
 • 13. Virs-Lee 2013. június 20. 19:32
  „<moderálva>”
 • 12. akela4 2013. június 20. 18:35
  „Én nem hülyézek le senkit, de nem ártana, ha tisztánlátás véget megnéznék a hivatalos vételi térképet, ami világosan mutatja, Mosonmagyaróvár alatt kezdődik a fehér folt és megy északra a határig teljes sávban beleértve a Szigetköz északi részét is.
  Aztán gondoljon mindenki, amit akar, mert akkor is csak árverés az egész, mégpedig digitálisan!”
 • 11. ATX 2013. június 20. 17:26
  „Ki lesz a rászoruló. Elárulom: akinek van 5-6-10 gyereke, de nem dolgozik.”
 • 10. Mankapunka 2013. június 20. 16:39
  „Igen, erről beszélek, ebben az országban nincs szegénység. Itt még a rászorulóknak elősegítik, hogy ezután is a Tévézhessen. Nálunk csak ennyi a probléma.

  Ki az a hülye, aki 17 000 Ft-ot ad antennára mindennel együtt? Nálunk régi selejtezett, még a kábelTV-s időkből maradt koaxiális kábel van a radiátorhoz hozzákötve, és simán bejön minden.

  Akit hülyére lehet venni, azt hülyére is fogják, akiben van egy kis leleményesség, meg vígan él. Ebből is látszik, mennyi is az ostoba ember.”
 • 9. Lobbo71 2013. június 20. 16:38
  „Mi már kb. 10 éve nem nézünk tv adást. Ott van neten az összes normális film és sorozat HD minőségben, reklámok nélkül, ingyen.”
 • 8. bn 2013. június 20. 14:47
  „A képen látható Enikő a set-top-box mellé beszerezhetett volna még egy set-butt-boxot is, mert így bugyiban, újságnak pózolva kicsit vicces...”
 • 7. rozsautcai 2013. június 20. 14:02
  „Digitális szivatás az egész és valakiknek k. sokat hoz a konyhára..Fogalmazzunk finomabban.Mért nem tud tévezni akinek mpeg4-es digitális vételre alkalmas tévéje van?Ki a "rosseb"-nek kell az a szar kinai doboz "set-top-box" ami felülbirál mondjuk egy Sony tv-t?Nevetséges.Találjanak már ki valami jobbat,a kártya a kétéves LG. ledes tévemmel sem megy.mert nem +s-es."Már kiöregedett" mondta a kisokos elöadó.Na ne meséljenek mert a végén még elhiszem,amikor az ország nagy részének hagyományos ,hátúl falbontós tévéje van.Ne legyenek már ennyire profik,ök még nagyon gyerekcipöben járnak.A haverom 70 éves és nagyon belekeveredik a két távirányítóba,a nejemnek az egy is sok.Úgy hogy az embernek a töke tele van ezzel a sok digitális szarakodással."A digitális televíziózásra való átállással az ország európai uniós kötelezettségének tesz eleget."Na most röhögtem egy nagyot ,az Osztrákok "mpeg -2"-öt használnak,mi pedíg "mpeg 4"-et.Hol van itt a Kompatibilitás ?”
 • 6. baffordi 2013. június 20. 13:36
  „Mi már kb. egy éve digitális adást nézünk, az erre a vételre alkalmas televízión. Semmi gond vele.”
 • 5. akela4 2013. június 20. 12:51
  „Sajnos tapasztalatból mondom, hogy ez nem más, mint digitális átverés!
  Az adás minősége még a legjobb antennával, ( 17.000 ezer forintos a szerelő által ajánlott és beüzemelt + szerelési díj)
  Időnként összetörik és kockásodik, meg megáll a kép és a hang.
  Ugyanakkor az Osztrák TV több csatornája mindenkor kifogástalan minőségben élvezhető, ugyanazzal az antennával, pedig a vételi távolság minimum háromszorosa, ha Semmeringi vételt vesszük alapul!
  Gyerekjáték kategóriás berendezéssel szúrják ki a Mosonmagyaróvár környékiek szemét, ami egyenesen pofátlanság!
  Terepakadály szóba sem jöhet, csak a profiitérdekelt magáncég nyeresége!”
 • 4. sorok_közt 2013. június 20. 12:33
  „új kategória: TV nézésre rászorulók... én meg a napi 1 óra déli szunyókálásra szorulnék rá”
 • 3. Epoxigyanta 2013. június 20. 11:56
  „"Megyénkben július 31-étől nem lehet a földi csatornákat tető- vagy szobaantennával fogni"
  Ez egyáltalán nem igaz! Dehogy nem lehet,csak egy megfelelő készülék vagy set-top box kell hozzá.
  Szerencsétlen laikusoknak sehol nem bírják rendesen megfogalmazni, hogy milyen változás lesz.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menekülttábor - ˝A kormány semmibe veszi a helyiek véleményét˝

A Jobbik továbbra is követeli a projekt leállítását - írta közleményben Kopetti Tamás és Takács… Tovább olvasom