Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Milyennek látják Győrt a győriek?

Győr - A jelenlegi és a volt polgármestert tartják a két legbefolyásosabb politikusnak a győriek, akik szerint Budapest, Debrecen és Pécs is a város előtt jár. Minden második megkérdezett bízik abban, hogy Győr helyzete nem romlik a következő egy évben.
Az egyik legnagyobb közvélemény-kutató intézet 2007 októberétől decemberéig reprezentatív közvélemény-kutatást folytatott a megyeszékhelyen a Magyar Szocialista Párt megbízására arról, mit gondolnak a győriek városukról és a helyi politikáról. Az intézet 500 embert kérdezett meg. A statisztikai hibahatár 5 plusz-mínusz 2 százalék. A felmérést az MSZP bocsátotta a Kisalföld rendelkezésére.


Kik a legbefolyásosabbak?

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók szerint Győr jelenlegi helyzetét és jövőjét legnagyobb mértékben a polgármester tudja irányítani. Őt szorosan követik a közgyűlés többségben lévő pártjai. A képviselő-testületben többséget alkotó önkormányzati képviselők, valamint a helyi országgyűlési képviselők és a kormány közel azonos megítéléssel következik a legfontosabb szereplők sorában.

Más kép tárul elénk, ha azt nézzük, kik a legbefolyásosabbak Győrben. A felkínált 26 helyi politikusból mindössze fél tucatot tartottak igazán befolyásosnak. Első helyen kimagaslóan Borkai Zsolt polgármestert emelték ki, akit leszakadva Balogh József szocialista országgyűlési képviselő, volt polgármester és Szijjártó Péter fideszes országgyűlési és önkormányzati képviselő követett. A megkérdezettek 65 százaléka Borkai Zsoltot, 15 százaléka Balogh Józsefet, 11 százaléka Szijjártó Pétert mondta első helyen. A negyedik helyezett Molnár Csaba szocialista országgyűlési képviselő, a regionális fejlesztési tanács elnöke neve mellett 2,6 százalékos említettség szerepel. Ötödikként Szakács Imre fideszes parlamenti képviselő, a megyei közgyűlés elnöke is megjelent a Győr politikáját alakítók körében. A jelenlegi és a volt alpolgármesterek befolyását igen alulértékelték a győriek.

A helyi gazdasági vezetők várospolitikai hatását alig érzékelik a megyeszékhelyen élők. Jancsó Péteren, a Graboplast elnök-vezérigazgatóján, Imre Istvánon, az Integrál-H első emberén, valamint Thomas Faustmannon, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetőjén kívül alig-alig említettek valakit a megkérdezettek. A civil szervezetek képviselőinek befolyásoló szerepét is igen leértékelték. A legtöbb ember (tíz) Sütő Csaba, a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat vezetője nevét mondta, míg Havasrétiné Méri Juditét (Győri Nők Független Szervezete) heten, Kalas Györgyét (Reflex) hatan.

A legjobb és a legrosszabb önkormányzati döntések
A kutatás szerint a győriek az utóbbi öt év legjobb önkormányzati döntésének a Nádor aluljáró megvalósítását tartják (az erre a kérdésre válaszolók egyötöde emellett tette le a voksát). Kétharmadennyien mondták a körforgalom-építéseket, valamint az útjavításokat, -fejlesztéseket. Az utóbbi egy évre szűkítve a kérdést az első három helyezett fej fej mellett végezve a panelházak, illetve az utak felújítása, továbbá az Árkád megépítése lett.

Az elmúlt fél évtized rossz döntéseit messze a gyárak, valamint iskolák, óvodák bezárása vezeti annak ellenére, hogy az előbbi nem a városháza hatásköre. Az elmúlt egy esztendő rossz döntéseire adott válaszokból nem bontakozott ki egységes trend, az elmúlt három-öt év be nem váltott ígéreteivel ellentétben: ezek sorrendben a Mosoni-Duna-híd meg nem építése, az utak és a Széchenyi tér elmaradt felújítása.Milyenek a politikusok?

A kutatás arról tanúskodik, hogy a győriek úgy gondolják, egy polgármester elsősorban legyen törvénytisztelő (86 százalék mondja), megvesztegethetetlen (84), erkölcsileg hiteles (83), intelligens (81), szakmailag hiteles (80), határozott (80) és művelt (76). A megkérdezettek szerint Borkai Zsolt ezekből a kategóriákból a legjobban a törvények tiszteletét, az intelligenciát, a műveltséget és az erkölcsi hitelességet tekintve áll (sorrendben 48, 41, 40 és 38 százalék tartja teljesen igaznak ezeket rá). Vele kapcsolatban a határozottsággal a válaszadók 30, a megvesztegethetetlenséggel 24, a szakmai hitelességgel 23 százaléka ért feltétel nélkül egyet.

A felmérés annak feltérképezésére is irányult, hogy az egyes politikusoknak melyek a legfontosabb jellemzőik. Borkai Zsolt elsősorban sportos (62 százalék állítja ezt), fiatalos (53) és lokálpatrióta (50). Balogh Józsefről baloldalisága (50), valamint lokálpatriotizmusa és törvénytisztelő jelleme (33–33) jut először az emberek eszébe. Szijjártó Péter „vezető jelzője" a jobboldali (48), csakúgy, mint Szakács Imréé (28), Dézsi Csaba András Fidesz-frakcióvezetőé pedig az intelligens (33). Molnár Csaba leginkább baloldali és jól öltözött (24–24).


Győr csak a negyedik

A kutatóintézet felmérte, a győri polgárok milyen területeket tartanak fontosnak ahhoz, hogy jól érezzék magukat városukban. A legmagasabb szintű kívánalmak (nagyon fontosnak tartom) mindössze négy területre összpontosulnak, meglepően nagy véleménytöbblettel. Az itt élők az első négy helyre a jó közbiztonságot (75 százalék), a konfliktusoktól mentes várospolitikát (67), az egyetemet, főiskolát (58) és a Győri Nyár rendezvényeit (53) sorolják. A további sorrend: strand (45), könyvtárak (45) és múzeumok (41).

A vidéki városok közül sok területen élenjáró Győr pozícióját a helyiek jóval rosszabbnak látják. A győri válaszadók szerint az országos sorrend jelenleg Budapest, Debrecen, Pécs, Győr és Szeged, és úgy gondolják, hogy három éve Budapestet Pécs, Debrecen, Győr és Szeged követte. A győriek saját településükre leginkább azt tartják igaznak, hogy barokk jellegű, hangulatos és szép, de a korábbi évekhez képest új elemként megjelent a kulturált és a diákváros imázs. A helyiek Győrt egyre kevésbé tartják iparvárosnak.

Arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébbek a helybeliek, messze a legtöbben a barokk belváros felújítására szavaztak, amit a városháza, az Audi-ETO kézilabdacsapat, a színház, az egyetem, az élményfürdő és az ipari park követett. Az árnyékos oldalra, a „szégyentáblára" az utak állapotát, Újvárost és a Kossuth utcát, a vasútállomást, a gyárbezárásokat, a közbiztonságot, a munkanélküliséget és a hajléktalanokat helyezték.

Ha a város pénztárcája megengedné, a legtöbben a rászoruló gyerekek, a fogyatékossággal élők és a pályakezdő fiatalok helyzetén javítanának. Némileg leszakadva követik őket a nagycsaládosok, az első lakásukat vásárlók, a tehetséges fiatalok, valamint a sportolók. A lista végén a nem győri vállalkozók és a cigányok találhatók.


A jelenlegi vezetéssel elégedettebbek

A válaszokból az is kiderült, hogy a győriek 71 százaléka szerint a város az elmúlt egy évben stagnált, vagy csak minimálisan fejlődött. A megkérdezettek 14 százaléka érzékelt nagy fejlődést, ami 44 százalékuk szerint még a régi városvezetésnek, 40 százalékuk szerint a régi és az új vezetésnek együttesen köszönhető.

A válaszadók a jelenlegi vezetéssel és polgármesterrel 6–8 százalékkal elégedettebbek, mint az előzővel. A kormánnyal szemben ugyanakkor 60, a miniszterelnökkel szemben pedig 63 százalék jelezte elégedetlenségét.
A mostani városvezetésről többen gondolják, hogy szakmailag felkészültebb (2 százalékkal), demokratikusabb (6-tal), hogy Győr érdekeit a pártérdekek elé helyezi (9-cel), és hogy a lakossággal együttműködőbb (10-zel). Az előzőt kirekesztőbbnek (5 százalékkal) és kicsinyesebbnek (7-tel) látják.


A többség romlásra számít

A győriek döntő többsége, 85–90 százaléka úgy érzi, az elmúlt tizenkét hónapban romlott/jelentősen romlott az ország, illetve az ország lakosainak a helyzete. Győr esetében ezt csak 48, a győri lakosok esetében 61, saját családjuk esetében pedig 59 százaléknyian gondolják így.

Az ország és a lakosság helyzetét illetően csaknem 70 százalék vélekedett úgy, hogy a következő egy esztendőben valamilyen mértékben romlik a helyzet. Győrnél ez a prognózis közel 20 százalékkal jobbnak bizonyult. Ugyanez az arány vonatkozik a saját család jövőbeli helyzetének a megítélésére is. Javulásra alig-alig számít valaki. A város esetében viszont csaknem minden második ember bízik abban, hogy a mostani pozíció változatlan marad.

A győriek optimistának bizonyultak az Európai Unióval kapcsolatban: a megkérdezettek 61 százaléka vélekedett úgy, hogy jól, illetve nagyon jól mennek a közösség dolgai. Magyarország esetében ez az arány mindössze 2 százalék volt. Győr, illetve a saját városrész megítélése sem jelzett túlzott derűlátást, mindössze 8, illetve 11 százalék ítélte úgy, hogy a településen és lakókörnyezetében jól mennek a dolgok.

Olvasóink írták

  • 2. Fergie 2008. március 19. 12:12
    „Nagyon szeretem a városomat,23 éve élek itt,de az előttem szólóval egyetértek,hogy a fiatal családok lakáshelyzetével nem törődnek! Több munkahely kellene,és a Belvárossal jobban törődni! Ilyen Pl: az utcánk:Stelczer Lajos utca,és nem utolsó sorban meg kellene oldani a parkolási problémákat!!”
  • 1. matriné 2008. március 19. 10:45
    „Szerintem mindegyikből hiányzik a szociális érzékenység! Egyik sem törödött és törődik a fiatal családok lakáshelyzetével. Főleg, akkor amikor minimélbérezés és a munkaleyi beosztás teszi lehetetlenné a gyermeknevelés, elhelyezés gondjait. Inkább eladják a bérlakásokat nem , hogy az egyre több igénylőnek az érdekeit vennék figyelembe és többet építenének. Nem muszály egyszerre összkomfortosat.Győr városát elnézve e nevezettek nem nagyon törödnek a városz ellepő ocsmány palkárokkal sem. Az idős mozgáskorlátozottaktól megvointák a súlyadó támogatást! A lakásfenntartási támogatást még csökkentet összegel sem folyósitják, noha tudják mekkora érvágás annak is a megvonása a kispénzű nyugdíjasoknál. Szinte csoda, hogy nem követik a Demszky dr.tehetgépjűármű forgalom újbúli megsarcolásán keresztűl a lakosság fosztogattatását az újabb ár korrekciókkal. Mert ugyebár az ismét növeli az "Áfát" is. A sok kicsi meg sokra megy a fiskális politikában és nekik mindegy kit vágnak meg! Hisz a lakósságot fosztogatni nem bűn ebben az országban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hallgatói és oktatói klub lett a Bridge

Győr - Hallgatói, oktatói klubként működik tovább a győri Bridge, miután a rendőrség az… Tovább olvasom