Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Milyennek látják Győrt a fiatalok?

A fiatalok közérzete Győrben kifejezetten jó, a várossal való elégedettségük azonban korántsem.
Győri, 16 és 28 év közötti fiatalok körében végzett felmérést dr. Szakál Gyula egyetemi docens irányításával a Médius-iroda (Ifjúságkutatás 2005, Győr). Az összesen 600 megkérdezett arányosan tükrözi a korosztály életkor, nem, iskolai végzettség szerinti megoszlását. A felmérés tapasztalatai sok érdekes következtetés levonására alkalmasak.

A közérzet jobbára jó, de...

A megkérdezettek egyharmada nagyon elégedett azzal, hogy Győrben él, ennél valamivel többen inkább elégedettek, mint nem, s csupán 1 százalékuk elégedetlen. A fiatalok több mint felének az általános közérzete a válaszok szerint nagyon jó. A korosztály legfőbb gondja a tanulás, a szakma, a munkavállalás. Arra a kérdésre, hogy tanulmányaik befejezése után hogyan tudják terveiket Győrben megvalósítani, 55,83 százalékban azt mondták, nem könnyű, de reálisan elérhető. Nehéznek 23 százalékuk ítélte. Nyolcszázaléknyian nem a városban képzelik el jövőjüket.

A fiatalok 48,67 százaléka szerint ma Győrben a diplomásoknak nagyon nehéz elhelyezkedniük. A legjobb helyzetben a szakmunkások vannak. A vélemények 38 százaléka szerint nekik talán nem nehéz az elhelyezkedés. Nagyon jó megítélést kaptak viszont a győri diákok tanulási és életlehetőségei: a megkérdezettek 61 százaléka úgy véli, kismértékű javulás tapasztalható. Érdekes kérdés, hogy mitől függhet ma egy győri fiatal sikeres pályakezdése. Jelentősen az iskolai végzettségtől, az informáltságtól és a családi háttértől (ebben a sorrendben).

Hol vagyunk Európától?

A felmérésben Győr minősítését Budapesttel, nagyvárosokkal és az Európai Unióval összehasonlítva is próbálták meghatározni. Azzal, hogy a főváros után Győrnek a legnagyobb a gazdasági teljesítménye, a fiatalok 30 százaléka teljesen egyetért, 42 százaléka pedig azt mondja, talán igen, talán nem. Igaz is, nem is lehet 51 százalék szerint, hogy Budapest után Győrben a legszínvonalasabb a közoktatás. Feltűnő, hogy a dönteni nem tudók többen vannak, mint akik határozott választ adtak.
Visszatérve az összehasonlításhoz: a fiataloknak csupán 23 százaléka bízik abban, hogy Magyarország a következő két évtizedben(!) felzárkózik az Európai Unióhoz. Viszont 44 százalékuk szerint ugyanezen idő alatt Győr felzárkózik a legsikeresebb európai városok közé. A megkérdezettek 53 százaléka szerint az EU-ban jól mennek a dolgok, ugyanilyen választ Magyarországra csupán 5,7 százalékban, Győrre viszont 22,3 százalékban adtak.

Hiányzik az információ

A felmérés számos kérdésében nagyarányú (nem egy esetben túlnyomó többségű) a bizonytalan válasz. A háttérben a tapasztalatok szerint az információ nagyfokú hiányossága áll. A fiatalok keveset tudnak a város gazdasági teljesítményéről, helyzetéről, és különösen a közoktatásról. A fiatalok jó egyharmada gyakorlatilag kizárólag a Kisalföldből, kisebb mértékben a helyi rádiókból tájékozódik. Majdnem ötven százalékuk a város két internetes portálját szinte nem is ismeri. A várospolitika különböző eszközeivel (iparfejlesztés, oktatásfejlesztés) nincsenek tisztában. A válaszadók 38 százaléka úgy vélekedett, hogy a városvezetésnek nincs befolyása az itt élő fiatalok karrierjére. Emögött meghúzódhat az a tapasztalat, hogy a személyes kapcsolatok mindennél fontosabbak.

Az erős és a gyenge pontok

Egy 25 kérdést tartalmazó skálán rákérdeztek arra is, mik a város erős, illetve gyenge „pontjai". Az erősségek (ebben a sorrendben, 62 százaléktól 45 százalékig): vásárlási lehetőségek, kulturális kínálat, munkalehetőség, sportélet, szórakozási lehetőség, a város általános fejlettsége, a szociális problémák kezelése. A gyenge pontok (71–42 százalék szerint): közlekedés és úthálózat, tömegközlekedés, lakáshelyzet, egészségügyi ellátás, a környezet megóvása, a város tisztasága, a középületek, lakóépületek állapota.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ortodox egyház kis missziósai

Az ország különböző vidékeiről érkeztek szerb gyerekek a budai ortodox egyházmegye által szervezett… Tovább olvasom