Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Milyen szabályok vonatkoznak a szakdolgozatok megőrzésére?

Schmitt Pál kisdoktori disszertációja után több közszereplő szakdolgozatát górcső alá venné a média, ha meglelné. A napokban Gyurcsány Ferenc munkájáról is többször szó esett a híradásokban.

A politikus tegnap képtelen vádnak nevezte, hogy egykori sógora négy évvel korábbi szakdolgozatának első 35 oldalával megegyező diplomamunkát adott volna be 1984-ben.

A diplomamunka-keresés, az azt körülvevő mizéria késztetett minket arra, hogy megnézzük: milyen szabályok vonatkoznak a dolgozatok megőrzésére.

Tény, hogy nem lehet felelősségre vonni egyetlen egyetemet és főiskolát sem azért, mert nem talál egy szakdolgozatot.

A diplomamunka megőrzésére vonatkozóan ugyanis nincs általános érvényű jogszabály, minden felsőoktatási intézmény maga határozza ezt meg saját szabályzatában.

A győri Széchenyi István Egyetemen (SZE – Győr) három évig a témavezető tanszékek őrzik a szakdolgozatokat, azt követően a könyvtárba kerülnek.

A diplomamunkákat – csakúgy, mint a könyveket – katalogizálják, szerző, cím, év, a tárgyszavak, oldalszám, mellékletek alapján lehet rákeresni – tájékoztatott Figula Anikó. A könyvtárigazgató elmondta: "a raktárból írásbeli kérés esetén hozzuk fel a dolgozatokat. Kölcsönözni, fénymásolni, fényképezni nem lehet a munkákat, csak itt, az olvasóteremben elolvasni. Így itt elképzelhetetlen, hogy kikerüljön egy szakdolgozat."

A SZE – Győrön a kezdetektől, az egyetem jogelődjének fennállásától kezdve őrzik a szakdolgozatokat, azaz 1974-ig visszamenőleg minden diplomamunka megtalálható – egyelőre. Épp most van folyamatban a szabályzat módosítása, a tervek szerint a jövőben csak 15 évig tárolnák a dolgozatokat. Azt követően ha valaki jelentkezik a munkájáért, hazaviheti, ha nem, megsemmisítik.

A Nyugat-magyarországi Egyetemen (NYME) is korlátlan ideig őrzik a szakdolgozatokat, s ott még szóba sem került soha, hogy megsemmisítsék őket – közölte Wesztergom Viktorné, a faipari mérnöki kar dékáni hivatalvezetője. A soproni székhelyű intézményben rögtön a központi könyvtárba kerülnek a dolgozatok, ott katalogizálják őket, majd téma szerinti érintettség alapján elküldik a tanszéki könyvtárakba.

"A régebbi dolgozatokból kettő is van, mert régen külön példánya volt a könyvtárnak és a tanszéknek. Elméletileg egy ötven évvel ezelőtti dolgozat előkeresése sem jelent problémát" – jegyezte meg Wesztergom Viktorné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovács László: Gyurcsány ügye izzadságszagú

Kovács László volt európai biztos, az MSZP országgyűlési képviselője a szocialisták sátrában adott… Tovább olvasom