Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Milyen ponthatárokra számíthatnak a felvételizők?

A győri Révai-gimnázium igazgatójával, Horváth Péterrel latolgattuk az idei felsőoktatási felvételi ponthatárait.

"Ha abból indulunk ki, hogy a Révai-gimnáziumban idén érettségizett diákok közel azonos pontokat értek el, mint a tavaly végzett diákok, akkor komoly különbségekre nem nagyon lehet számítani a 2011-es felvételi ponthatárok meghúzásánál" – kezdte a kisalfold-hu.nak Horváth Péter igazgató.

Kevesebb a jelentkező, de kevesebb az államilag támogatott helyek száma is a felsőoktatásban 

"A kérdés persze ennél jóval összetettebb, hisz idén kevesebb államilag finanszírozott helyre lehet bekerülni, igaz, ebben az esztendőben valamivel kevesebben is jelentkeztek a magyar felsőoktatásba.

Horváth Péter, a győri Révai-gimnázium igazgatója.
Horváth Péter, a győri Révai-gimnázium igazgatója.


Az tény, hogy gazdasági, a bölcsész és a humán szakokra, valamint a jogász képzésre kevesebb az államilag támogatott helyek száma, így ezen képzéseken könnyen előfordulhat, hogy valamelyest magasabbak lesznek a pontszámok, mint egy évvel ezelőtt" – folytatta a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója.

"A műszaki és természettudományos szakokon, valamint az orvos képzés esetében viszont nem várok magasabb, sokkal inkább a tavalyi közelítő pontszámokat" – zárta szavait Horváth Péter.


A nyugatmagyar.hu Tölli Balázzsal, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) igazgatójával beszélgetett a pontszámok várható alakulásáról >>


Viszonylag távol a maximális 480-tól: a legmagasabb pontszám tavaly 462 volt

Nézzük, milyen pontszámokat kellett 2010-ben teljesíteniük a felvételizőknek. A maximális 480 pontot tavaly sem kellett sehol elérni.

A legmagasabb pontszám tavaly 462 volt: a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakán kellett teljesíteni ezt a szintet.

Egy éve a legmagasabb ponthatárok a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE; államilag támogatott képzés: 453, költségtérítéses: 431) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen alakultak ki (437) még ki.A kisalfold.hu és nyugatmagyar.hu csütürtök este mind a győri Széchenyi-egyetem, mind a soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetem összes induló képzésének felvételi ponthatárát közzé teszi - érdemes tehát ránk kattintani!


Jogász, mérnök-informatikus és pénzügyi, számviteli ponthatárok 2010-ben

Egy éve a jogász tanulmányok ponthatárai valamelyest emelkedtek a korábbiakhoz képest, mivel a legtöbb képzési helyen 430 pont környékén mozgott a képzeletbeli léc.

A mérnök-informatikus képzéseknél a legmagasabb pontszámot a PPKE-n határozták meg (393), a míg második legmagasabbat (365) a Műegyetemen.

Pénzügy és számvitel szakokon az utóbbi három évhez hasonlóan idén is a BCE-n lett a legmagasabb a ponthatár, államilag támogatott nappali
képzésre 448, költségtérítéses nappalira 404 pontra volt szükség a bejutáshoz.

Várhaótan közel 100 ezer felvételiző örülhet csütörtök este a ponthatárok kihirdetése után.
Várhaótan közel 100 ezer felvételiző örülhet csütörtök este a ponthatárok kihirdetése után.

Magasan a kommunikációs és médiatudományok ponthatárai

A kommunikáció és médiatudományokat hirdető karokra szintén nem volt könnyű bejutni: az intézmények nagy részében igen magasan, 400 pont felett húzták meg a ponthatárokat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szükségeltetett a legmagasabb pontszám (452) a kommunikációs képzések frontján.

Az általános orvosképzéseket tekintve a Semmelweis Egyetemen volt a legmagasabb a ponthatár (434).

A második legmagasabb a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem orvosi szakához  tartozott (419-419), utána pedig a Pécsi Tudományegyetem fért fel a "dobogó harmadik fokára" (418).Egy kis megyei visszatekintés

A Széchenyi István Egyetemen a rekorder tavaly a jogász levelező szak lett 428 ponttal, de a hagyományoknak megfelelően a nemzetközi tanulmányok szakra sem volt könnyű bekerülni (423 pont).

A soproni székhelyű Nyugat-magyarországi Egyetemen kiugróan magas és - főleg a költségtérítéses képzésnél - meglehetősen alacsony pontszámok váltogatták egymást (igaz, ez így volt a Széchenyi-egyetem esetében).

A győri Apáczai-karon a tanító szakra például 279 pontnál húzták meg az alsó határt az államilag támogatott képzésen.


Olvasóink írták

 • 13. lacag 2011. július 21. 21:23
  „Majd, ha mindenki letesz az asztalra annyit, mint a tisztelt igazgató Úr, akkor lehet "szakállazni"...azt hiszem az egzisztencia fokmérője nem éppen a haj- vagy a szakállviselet...életem legjobb, legérdekesebb és legmagávalragadóbb, egyben szakmailag leghasznosabb előadását, a montessori féle reformpedagógiai módszerekről egy belga pedagógus tartotta, akinek hasonló méretű szakálla és haja volt; sőt, jelentem piros zakót és szakadt kordnadrágot viselt...meg sem fordult a fejemben, hogy igénytelennek tartsam. Épp ellenkezőleg. Úgy vélem, ez az egyénisége része volt...Sosem felejtem el azt az előadást. Az általános iskolás kosztümös környezettanáromnak, viszont már a nevére sem emlékszem...”
 • 12. Madarász 2011. július 21. 20:23
  „11.

  Nagyon tévedsz!

  Az első szűrési lépcső az fényképes önéletrajznál a fénykép. Szerinted melyik cég szeretne hobókat mutogatni az ügyfeleknek. Megsúgom: semelyik!

  A szakáll is lehet szép és igényes, ha rendesen nyírják, gondozzák, ugyanez igaz a hajra is, de egy torzonborz szakáll, már ne is haragudj, egyszerűen gusztustalan és igénytelen.”
 • 11. Dirac 2011. július 21. 18:50
  „8. Madarász 2011.07.21. 12:36

  "Ha te munkatársat keresnél, egy fényképes önéletrajz alapján behívnád elbeszélgetésre?"

  Normális, intelligens, európai gondolkodású, mentalitású helyen ez nem így megy, megadják az esélyét (pl.: felvételin), hogy megmu.tathassa mennyire felkészült szakmailag, mindezt tisztességes körülmények között, ahol egyenrangúként van kezelve minden felvételiző. A hozzászólásaid alapján ezt neked borzasztó nehéz lenne elmagyarázni, jó tanácsként mondom, hogy inkább ne égesd magad tovább és maradj a gyurcsányi-bajnai-medgyessy éljenző cikkeknél ;).”
 • 10. Csetneky 2011. július 21. 16:27
  „<moderálva személyeskedés>”
 • 9. b33 2011. július 21. 14:43
  „@8
  Egy szakállas férfi is lehet igényes, ápolt.

  Egy tininek nem kell mindig úgy kinéznie, mintha éppen felvételire készülne, hiszen azért tini. :) (de megnyugtatlak, egy évzárón például mindenki alkalomhoz illően van felöltözve, és a szakáll sem divat)

  A példamutatásban egyetértünk. A színvonalas képzés, a jó közösség (tanárok + diákok) valóban formálják a révais tanulók személyiségét a felnőtt válás során.”
 • 8. Madarász 2011. július 21. 12:36
  „6. Szerintem egy férfinél a nyíratkozás és a borotválkozás alap, főleg ha a nyilvánosság előtt megjelenik. Megmondanád, hogy ilyen alapon várja el egy tinitől, hogy normálisan nézzen ki.

  Szerinted, ha az igazgatóról veszik a példát a gyerekek, akkor mennyi eséllyel indulnak egy felvételi elbeszélgetésen?

  Ha te munkatársat keresnél, egy fényképes önéletrajz alapján behívnád elbeszélgetésre?

  Egy kicsit gondoljátok ezeket végig! A tanár, igazgató, pedagógus stb. feladata a tanítás és a példamutatás minden téren. A gyereke meg leginkább minta követéssel tanulnak, próbálnak felnőtté válni.”
 • 7. unkown 2011. július 21. 12:05
  „Madarász: Einstein.”
 • 6. Csetneky 2011. július 21. 11:04
  „Madarász barátunk ismét bizonyított! Vagy szerinted csak és kizárólag az a rendes ember, aki úgy néz ki, mint Bástya elvtárs?”
 • 5. Prédikátor 2011. július 21. 11:04
  „Attól, hogy így néz ki még lehet szakmailag kiváló, és jó arc is.”
 • 4. Madarász 2011. július 21. 10:48
  „3. Miért, szerinted egy gimnázium igazgatónak úgy kell kinéznie, mint egy hobónak?”
 • 3. mediator 2011. július 21. 10:35
  „Madarász, te mit zagyválsz itt össze ápoltságról meg példamutatásról, ráadásul igaztalanul.
  Hát nézzél már rá a képre! "Tolsztoj bácsin" :) tiszta, szépen vasalt ing van, frissen mosott, gondosan fésült a haja, szakálla... Akkor meg mi a baj? Megmondom, Veled van a baj, de súlyos...”
 • 2. Zotya13 2011. július 21. 10:15
  „1. Madarász
  Mindenki úgy néz ki, és azt csinál amit akar! Az ő élete, nem pedig a tied!
  Mindenki foglalkozzon magával! A véleményét is tartsa meg magának!”
 • 1. Madarász 2011. július 21. 09:09
  „Mindig azt hittem, hogy bizonyos pozicióknál követelmény egy alapvető igényesség. Az igazgató urat látva minden eszembe jutott volna, csak éppen az iskola igazgató nem, de ha nem lett volna alá írva, leginkább egy hajléktalanra gondoltam volna.

  Az iskola egy olyan hely, ahol a gyerekeknek példát kellene mutatni a tanároknak minden területen, ehhez hozzá tartozik az ápoltság is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lepusztult állapotban az egykori Mátyás Étterem Győrben - fotók

Hosszú évek óta téma Győr-Gyárváros életében a hajdani Mátyás Étterem körül lévő áldatlan állapot. Tovább olvasom