Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Milyen legyen Győr?

A polgármesteri hivatal „ötletrohamra” hívta a minap Győrött a város jövőjéért aggódó polgárokat.
A kamarai központban tartott megbeszélésen a szervezet nemrég megválasztott elnöke, Mihalicz Antal is részt vett.

Eredics Imre alpolgármester a városháza által a következő tíz év stratégiájára kidolgozott elképzelést ismertette. – Milyen legyen Győr? – tette fel a kérdést, és elmondta, a válaszadáshoz hazai és nemzetközi összehasonlításnak vetették alá a megyeszékhelyt. Kiderült, a város a foglalkoztatottság tekintetében a legfejlettebb nyugati poliszokkal is felveszi a versenyt, a társadalmi aktivitás egyéb területein azonban – mint például a cégek nyereségességének alakulása – van még mit behozni.

A helyi cégvezetőket – amint egy közvélemény-kutatásból kiderült – elsősorban az érdekli, hogy mennyi adót szed a város, és azt miként használja fel. Az oktatásra költött pénzből például valóban hasznosítható szakképesítésű munkaerőt bocsát-e a piacra.

„Az oktatásnak a minőségi fejlődést kellene segíteni: a város célja, hogy magas fokon képzett, a kutatás-fejlesztési tevékenységet fellendítő munkaerőt telepítsen ide, vagy tartson itt" – mondta az alpolgármester.
A vizsgálódások eredményeképpen szükségesnek tartják egy innovációs ügynökség létrehozását; az e-közigazgatás fejlesztését – erre talán jövő év végétől mód is nyílik –; a tudásigényes ágazatok betelepítését. A város erős és gyenge pontjai- nak sorra vételénél a közlekedés vitathatatlanul rossz osztályzatot kapott, ezért felvetették egy kötött pályás tömegközlekedési eszköz bevetésének gondolatát.

A grazi belvárosban hangtalanul közlekedő villamos sikere adhat erre jó példát. – Tény, hogy a környezeti igények fokozott figyelembevétele nélkül semmilyen stratégia nem vihető sikerre – zárta gondolatébresztő előadását Eredics Imre, hozzátéve: Győrt az innovatív, képzett társadalom mintavárosává lehet fejleszteni.

Az ezt követő ötletroham során a meghívott vendégek közül Sándor János építész – több, hasonló stratégiai terv ismeretében – méltatta a városháza erőfeszítését, azonban felhívta a figyelmet: a felelősök, a határidők és a források hozzárendelése nélkül a megvalósítás kudarcot vall.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győré a páratlan magángyűjtemény

Győr lesz a XX. századi magyar képzőművészet bemutatásának legnagyobb vidéki központja, miután – a műveket gondozó alapítvány döntésével – a városba kerül a Vasilescu-gyűjtemény. A műremekeket az egykori zsinagógában helyezik el, miután felújították az épületet.  A felbecsülhetetlen értékű gyűjteményben többek között Kassák, Kondor, Korniss művei szerepelnek. Tovább olvasom