Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Milyen legyen az idősek otthona?

Győr - A „szép korban" lévők éljenek méltó, koruk igényeinek megfelelő lakhatási körülményeik között – ez a Wel-Hops célja. A nemzetközi projektben Győrnek látványos szerepe van.
Sajtótájékoztatón mutatták be tegnap a megyeszékhelyen azt a több nyelven megjelent, százhetven oldalas, rengeteg fotóval illusztrált kiadványt, amely az „Ajánlások az idős emberek számára kialakítandó otthonok tervezéséhez" címet viseli, és az úgynevezett Wel-Hops projekt „végterméke". Az olasz vezetéssel, angol, spanyol, svéd és magyar (győri) együttműködéssel most zárult projekt uniós támogatással valósult meg. Győr önkormányzata 2005-ben nyert támogatást az Interreg IIIC program keretében, az összköltség 145 ezer euró volt, ennek huszonöt százaléka a saját erő.

Hogyan került Győr ebbe a jelentős nemzetközi együttműködésbe? A város internetes honlapján közzétette, mire képes, miben szeretne tevékenyen részt venni, az olaszok így figyeltek fel rá. A sajtótájékoztatón Ottófi Rudolf alpolgármester, aki részt vett a projekt utolsó, bolognai munkaértekezletén is, emlékeztetett rá: a város nyár eleji közgyűlése már határozott arról, hogy elfogadja a Wel-Hops ajánlásait, s a helyi és országos szabályzatokkal együtt lehetőség szerint figyelembe veszi azokat.

Józsa Anita, az önkormányzat stratégiai csoportjának munkatársa, aki tavasztól a projekt győri irányítója, elmondta: a város öt, idősek számára kialakított intézménye tapasztalatait használták fel, s olyan eredménnyel, hogy a Cuha utcai idősek otthona tavaly decemberben elnyerte a Wel-Hops kitüntetését is.

Szólt arról, hogy a most bemutatott kiadvány ajánlói között van a megyei építészkamara és a mozgáskorlátozottak megyei egyesülete is.
Páternoszter Piroska, az önkormányzat népjóléti osztályának vezetője bejelentette: az idősügyi tanács egy olyan alap létrehozását tervezi, amely azt segítené, hogyan lehet egyszerű, de praktikus átalakításokat végezni az idősek otthonaiban, lakásaiban. Ez várhatóan jövőre kísérleti jelleggel elindulhat.

(A Wel-Hops projekt ajánlásairól, győri tapasztalatairól lapunkban a későbbiekben részletesebben is írunk.)

Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptember 21: a tömegközlekedés napja

Győr - A mobilitáshét keretében pénteken lesz Győrött a tömegközlekedés napja. Tovább olvasom