Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Milyen felújítások szükségesek a győri termálfürdőben?

34,76 millió forintos felújítást szavazott meg, míg közel 9 milliós munkálatot nem támogat a győri termálfürdőben az önkormányzat.


Mint arról portálunk múlt pénteken beszámolt, a májusi győri közgyűlésen az önkormányzati képviselők úgy döntöttek: 34,76 millió forintos felújítások valósulhatnak meg a megyeszékhely termálfürdőjében.

A fejlesztéseket az önkormányzat fizeti, de az kiemeléssel szerepel az elfogadott előterjesztésben, hogy a költségeket a fürdőt üzemeltető Rába Quelle Kft. által befizetett bérleti díjból kell kifizetni.

Lássuk, milyen felújítási munkák nélkülözhetetlenek a kilenc éve nyitott fürdőben.


A győri termálfürdőt 2003 őszén adták át. Fotónk az építési munkálatokon készült. Kép: H. Baranyai Edina.
A győri termálfürdőt 2003 őszén adták át. Fotónk az építési munkálatokon készült. Kép: H. Baranyai Edina.


Elkoptak a fugák a termálvíztől

A folyamatos karbantartás ellenére is a fürdőmedencék burkolata olyannyira elhasználódott, hogy azok felújítása vált szükségszerűvé.

A karbantartási munkák során folyamatosan gondot okozott a medencék burkolatát kitöltő fugák gyengülése, kopása, ezért szükséges azok javítása speciális, termálvíznek ellenálló anyaggal mind a tíz medencénél.

A becsült költség bruttó 3,6 millió forint.

A medencék vizének kezelésére használt Prominent vegyszeradagolók olyan szinten elhasználódtak, hogy karbantartási eszközökkel már nem tarthatók működőképes állapotban.

Részben cseréjük, másrészt teljes körű felújításuk vált szükségessé. A becsült költség bruttó 6,9 millió forint.

Pótszivattyúk is szükségesek,, míg a tűzbiztonsági rendszer elavult

A létesítmény gépészeti technológiáihoz a beruházás idején nem rendeltek hozzá tartalékszivattyúkat, melyek egy-egy üzemi meghibásodás esetén elengedhetetlenül fontosak volnának a szolgáltatás folyamatosságának fenntartása szempontjából.

Ennek megoldásául kell beszerezni két szennyvízátemelő berendezést. A becsült költség bruttó 2,6 millió forint.

A fürdő tűzbiztonsági berendezései elavultak, elöregedtek. A rendszer a technológia fejlődése miatt már nem javítható, mivel az építkezés idején készült tűzbiztonsági rendszer központi egységéhez már nem találhatók pótalkatrészek a piacon.

Így a rendszer fejlesztése elkerülhetetlen. A becsült költség bruttó 260 ezer forint.


Élményelemek a fürdőben - fotó: Krizsán Csaba.
Élményelemek a fürdőben - fotó: Krizsán Csaba.A sátras uszodával lesz a legtöbb munka

A sátras uszodánál gondot okoz a szavatossági idejét már 10 évvel meghaladó medencefólia, a medencét megtápláló vízvezetékrendszer és a medencék forgatott vizét összegyűjtő vezetékrendszer állapota.

Eljött az idő itt is a felújításra, amely magában foglalja a tápláló-, a gyűjtővezeték, valamint a medencefólia cseréjét. A becsült költség bruttó 16 millió forint.

Végezetül, a létesítmény élménycsarnokában található kis csúszdához nem épült csúszdalépcső.

Az egyébként az emeletre vezető lépcső szerkezeti adottságai miatt nem bírja azt a terhelést, amit a csúszdázók folyamatos igénybevétele mellett kap.

Az elmúlt években többször javították a lépcsőt, ennek ellenére jelenleg is négyhavonta javítani, festeni kell a minőségi szolgáltatási szint megtartása érdekében.

A lépcső problémáját megoldani csak úgy lehetséges, ha a teljes konstrukciót lecserélésre kerülne új rozsdamentes acél szerkezetűre. A becsült költség bruttó 5,4 millió forint.

Közel 9 milliós munkát nem támogatott a közgyűlési előterjesztés

A Borkai Zsolt nevével fémjelzett előterjesztés nem támogatja egyes nyílászárók nyithatóvá tételét.

A körülbelül bruttó 8,8 millió forintos fejlesztésre azért lett volna szükség, mert a tervezés és beruházás során a létesítmény szellőztetését gépi úton oldották meg, ezért az emeleten gyakran alakul ki szellőzetlenség érzete a folyamatos belső 27-28 Celsius-fokos léghőmérséklet mellett.

Összesen tehát 34,76 millió forintban végezhetnek el fejlesztéseket a győri termál- és élményfürdőben hamarosan - a semminél mindez biztosan több.

Most már kevésnek bizonyulna a karbantartás 

"Közel kilenc éve nyitotta meg kapuit a győri élmény- és termálfürdő a nagyközönség előtt. Mostanáig a javításokat magunk oldottuk meg, de a szóban forgó fejlesztéseket karbantartással nem tudtuk volna orvosolni.

A javasolt felújítások elengedhetetlenek ahhoz, hogy a fürdő minőségi szolgáltatásai megmaradjanak" - közölte érdeklődésünkre Horváth Cs. Attila, a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő általános igazgatója.

Olvasóink írták

 • 10. Alina01 2012. június 19. 09:07
  „Inkább a régi strandot kellene felújítani és külön venni ettől az élményizétől.

  Kár, hogy tönkretették...”
 • 9. eger 2012. május 31. 12:21
  „bojtár!
  Jártam távolabb is, több fürdőben is, igaz, csak Európában. Biztosan van csillivillibb fürdő több is, de a győri többet érdemel annál, amit itt egyesek írnak róla. Tapasztalatom, hogy általában azok kritizálják, akik nem is jártak itt.”
 • 8. bojtár 2012. május 30. 20:34
  „élményfördő??????hol van ilyen Győrben valaki segítsen légyszi.
  7.eger 2012.05.30. 20:10
  javasolnám utazz kicsit távolabra akár külföldre ajánlom neked BadTölz-ben az Alpamere élményfürdőt nem olcsó az igaz,de tudsz kölümbséget tenni mi az a fos amit itt élményfürdőnek hívnak mert én csak pocsolyának hívom nem fikázás képpen mondom ,de ebben az országban fogalmazási zavarok vannak lassan már a bikát is tehénnek mondják:),de garanátol meked akinek egyszer sikerül eljutni európa leghíresebb élményfürdőjébe gyökerestől megvátozik a véleményed az élményfürdő jelentésétől.
  http://www.alpamare.de/”
 • 7. eger 2012. május 30. 20:10
  „Mankapunkának:
  Egyáltalán nem védőbeszéd. Én nem váltok jegyet a szaunába, mert az ára számomra nem éri meg. Viszont úszom, vizitornázok egyénileg a korlátnál és az élményelemeket is használom. Vagyis megvásárolok egy olyan szolgáltatást, ami komfortosabbá teszi az életemet.
  Csak megemlítettem, ha az én felelősségem lenne a fürdő gazdaságossága, igencsak meggondolnám, hogy azokon a hétköznapokon, amikor csak lézengenek a vendégek, nem lenne-e kifizetődőbb a helyieknek kedvezményes belépőt adni? Így több Győri érezhetné magáénak a létesítményt és nem csak szidná anélkül, hogy megtapasztalná az előnyeit.”
 • 6. Mankapunka 2012. május 30. 18:23
  „eger

  Az a te dolgod,ha gazdagítod őket,de utána meg írod,hogy nincs benne a szauna. Még te magad is belekeveredsz a védőbeszédbe.”
 • 5. OCC 2012. május 30. 14:39
  „mennyien milliárdosok lettek az építéséből..............”
 • 4. eger 2012. május 30. 14:23
  „Szörnyűek vagytok. Nem tudom, mi a bajotok a fürdővel. Ilyen kicsi helyen ilyen sok és sokféle medence, tisztaság kevés helyen található. Nekem a gyógyhatásáról is pozitív a véleményem. Az igaz, hogy nagyon drága. Az általam ismert helyeken a helyiek és környékbeliek olcsóbban vásárolhatnak belépőt (Hévíz, Harkány, Hajdúszoboszló).
  Ha a fenntartó lennék, biztosan meggondolnám, hogy a helyiek kedvezménnyel biztosan többen jönnének. Ilyen belépő árnak már a szaunát is tartalmaznia kellene.
  Biztosan nem készült hatásvizsgálat.”
 • 3. Irwine 2012. május 30. 11:28
  „Az a baj, hogy még felújítva sem éri el a hasonló fürdők színvonalát... :S:( A belépő meg rohadt drága.”
 • 2. Mankapunka 2012. május 30. 11:20
  „Így van,támogatom!!! Ebből a 34 millából le kell bontani,mert hasznot nem hoz,csak a pénzt viszi.

  Aranypartra meg ott a fürdés,télen meg a sátras. Gazdagoknak meg úgyis van otthon pezsgőfürdőjük.”
 • 1. @Gabben 2012. május 30. 08:22
  „bontsuk le! és építsünk fel egy újat JOBBAT NAGYOBBAT....stb!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mivel magyarázzák a gyorshajtási bizonyítványt a renitens autósok a rendőröknek?

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Közigazgatási Hatósági Szolgálata fél év alatt 68 autós fellebbezését fogadta el, s engedte el a gyorshajtásért kiszabott bírságot. Tovább olvasom