Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Milyen a vízkeménység Győrben és a város környékén?

A győri vezetékes víz a közepesen kemény vizek közé tartozik, keménységének értéke 140-160 mg CaO-nak felel meg.

A víz keménységét a kalcium és magnézium ionok okozzák. Leginkább elfogadott kutatások szerint élettani szempontból mindenképpen fontos az ivóvízben a kalcium és magnézium jelenléte. Ideális mennyiségüket nehéz megmondani.

A győri vizekben jelenlévő 100 -150 mg/l CaO optimálisnak mondható, táplálkozás élettani szempontból ebben a tartományban kedvező a hatása - olvasható a Pannon-Víz Zrt. oldalán.

Az egészséges élő emberi szervezetnek ugyanis nem ionmentes vízre, hanem kellő mennyiségű ásványi sókat tartalmazó vizes oldatra van szüksége.


Forrás: Pannon-Víz Zrt.
Forrás: Pannon-Víz Zrt.


Az ivóvíz minőségi követelményeit előíró hazai kormányrendelet már teljes összhangban van az EU előírásokkal. E rendelet szerint valamivel szélesebb, 50- 350 mg/l CaO tartományban is megfelelőnek tekinthetjük keménység szempontjából az ivóvizet.

A tartományok szélső határai közelében azonban az ideális összetételtől már távol vagyunk. Az alsó határ közelében (50 mg/l CaO alatt) az ideálisnál kevesebb kalciumot és magnéziumot viszünk be a szervezetbe.

A kevés magnéziumot tartalmazó vizek esetében megnőhet a magas vérnyomás veszélyének faktora, bizonyos szív és érrendszeri betegségek gyakorisága is emelkedhet. A nagyon kemény vizek fogyasztása pedig emésztőrendszeri panaszokat is okozhat, például székrekedést.

Kevés víz fogyasztása ezek mellett növelheti a vesekő képződést is. Legfontosabbnak tehát az tekinthető, hogy minden nap elegendő mennyiségű folyadékot igyunk.

A győri vezetékes víz a közepesen kemény vizek közé tartozik, keménységének értéke 140 - 160 mg CaO-nak felel meg. Emberi fogyasztás szempontjából ez az érték ideális.

Győrt két vízműtelep látja el ivóvízzel, így ha konkrét keménységi értékre vagyunk kíváncsiak, tudnunk kell, melyik városrészről van szó. Révfalui vízmű vizének keménysége 175 mg/l CaO-nak, Szőgyei vízműé pedig egy kicsit lágyabb, 123 mg/l CaO-nak megfelelő.

A városi vízhálózatban ez a két eltérő minőségű víz keveredik. Révfalu, Sziget, Nádorváros, és Belváros vízmintáiban 150-170 mg CaO-nak, míg Bácsa, Győrszentiván, Likócs, Gyárváros, Adyváros, Marcalváros és Győrszabadhegy mintáiban 125-150 mg CaO-nak megfelelő a keménység értéke.

A túl kemény víz rengeteg műszaki problémát is jelent. Kazánoknál, vízmelegítőknél fokozott vízkőképződésre számíthatunk. Mosásnál, a túl kemény vízhez több mosóport kell adagolnunk.

A mosóporok csomagolásán feltüntetik a vízkeménység függvényében szükséges mosópor mennyiségét. Mosogatógépeknél alacsonyabb hőmérséklet alkalmazásával csökkenthető az edényeken tapasztalható só kiválás mértéke.

Házilag felszerelhető vízlágyítók alkalmazásakor érdemes szem előtt tartani az előbbieket: a kazánhoz, mosógéphez, mosogatáshoz használhatunk csökkentett sótartalmú vizet, de ennek emberi fogyasztása mindenképpen elkerülendő.

Másik nem elhanyagolható szempont, hogy a lágyított víz előállításának nagy a beruházási igénye és a vízfogyasztás is megnő.

Olvasóink írták

  • 2. Star-Spangled 2011. június 29. 23:32
    „Ennek biztos sokan orulnek,mert ugorhatnak egy seggest!!!:))))))))) Ezt nem lehetett kihagyni!:))))) Bocsi!!!!!!:)))))”
  • 1. bojtár 2011. június 29. 08:04
    „Milyen a vízkeménység Győrben és a város környékén?
    szar”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvezmények a Győrkőc-fesztiválra

Néhány kedvezményes lehetőség a Győrkőcfesztiválra érkező kicsik és örökifjaknak. Tovább olvasom