Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Milyen a válság költségvetése?

Győr-Moson-Sopron - A Magyar Köztársaság jövő évi költségvetéséről szóló törvénytervezet általános vitája tegnap kezdődött el a parlamentben. A kormány formailag második, gyakorlatilag harmadik javaslata a globális pénzügyi válság miatt a korábbiaknál sokkal borúlátóbb forgatókönyvet prognosztizál. A kabinet 1 százalékos gazdasági visszaeséssel, az államháztartás 2,6 százalékos GDP-arányos hiányával, 2,7 százalékos reálbércsökkenéssel, valamint 4,5 százalékos inflációval számol. A tervezetről egy-egy megyei kormánypárti és ellenzéki képviselőt kérdeztünk meg.
Balogh József (MSZP): – A nemzetközi pénzügyi válság következménye, hogy a pártok közötti ígérgetési verseny által generált állami túlköltekezés időszaka véget ért. A senki által nem kívánt, de szükséges visszalépések a szigorú takarékosság és a gazdaság megerősítése irányába kell hogy mutassanak. Ezen fő kritériumoknak a kormány előterjesztése megfelel, de a részleteket meg kell vitatni úgy, hogy ne csak a spórolás domináljon, hanem a többször leszavazott reformok is teret kapjanak.

Medgyasszay László (KDNP): – Az a szomorú helyzet, hogy a kormány győzelemként állítja be az Európai Unióval, a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal tető alá hozott megállapodást, miközben egyértelmű, hogy a globális válság azért hazánkat érintette legsúlyosabban a régióban, mert a magyar gazdaság eleve válságban volt. A parlament keddi ülésén a költségvetési törvénytervezet általános vitájában én leszek a kereszténydemokrata frakció vezérszónoka az agrárterületen, de egyszerűen nem lehet megítélni a javaslatot, mert az új verzió keretszámai még mindig nincsenek lebontva fejezetekre, így az sem világos, a mezőgazdaságon belül mire pontosan mennyi pénz jut. Ezt nyugodtan nevezhetjük káosznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományos vállalkozói esttel nyitnak a győri lionok

Győr - A hagyományos vállalkozói esttel nyitja a szezont az Első Győri Lions Club. Az innovációs,… Tovább olvasom