Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Milyen a szabályos a cipőcsere?


Olvasói kérdés. Júliusban vettem egy hajlított talpú szandált a piacon. Egy hónap után egyik talpa teljesen, a másik részben eltört. Visszavittem. A kereskedő azt ígérte, egy hét múlva kicseréli, de én nem akartam ugyanilyet, mert valószínűleg annak is el fog törni a talpa. Azt mondta: akkor válasszak egy másik lábbelit. El kell fogadnom a cserét? A kicserélt lábbelire az átadás időpontjától számítandó a garanciális idő? Ha a kicserélt szandál is tönkremegy, kérhetem a vételár visszafizetését?


– A cipőre vonatkozó szavatossági jogok függetlenek attól, hogy a fogyasztó hol vásárolta – kezdte a tájékoztatását Horváth László, a Győr-Moson-Sopron Megyei Békéltető Testület elnöke. – A cipővásárlástól számított első hat hónapban a fogyasztó garanciális jogokat élvez. Ez alapján a polgári törvénykönyvben megfogalmazott jog, hogy a vevő első körben a cipő javítását vagy kicserélését kérheti. Az olvasónak a kereskedő ezt felajánlotta, tehát szabályosan, a jog szerint járt el. A vásárlók csak akkor kérhetik vissza a vételárat, ha a cipő több javítás után sem használható vagy a kereskedő nem tud ugyanolyan másik cipőt cserére felajánlani.

Fogyasztóvédelmi szakértőnk mindezek alapján azt javasolja olvasónknak, hogy ha elvesztette a megvett szandálba vetett bizalmát, akkor éljen azzal a lehetőséggel, amit a kereskedő felajánlott: válasszon másik cipőt. Az így kapott cipő esetében természetesen az átvételtől számítva hat hónapon keresztül érvényesítheti garanciális jogait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sérültek: kamion és autóbusz ütközött a 83-as főúton - fotók

A mentők 15 sérültet szállítottak kórházba a kajárpéci lehajtó közelébe történt kedd reggeli baleset… Tovább olvasom