Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Milliós fejlesztések az M1-es megyei szakaszán: több intelligens forgalomirányító eszköz segíti az autósokat

Bővülni fog az Arrabona Pihenőhelyen a kamionok számára fenntartott parkolók száma, míg a lébényi mérnökségen is lesz konzolos terelő pótkocsi LED-es változtatható jelzésképpel.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. több mint 13 milliárd forintot nyert el a Közlekedésfejlesztési Operatív Program (KözOP) pályázatán a kezelésében lévő gyorsforgalmi utak közlekedésbiztonsági fejlesztéseire.

A program a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által elkülönített, célzottan a személysérüléses balesetek megelőzését elősegítő infrastruktúra-fejlesztések részeként valósulhat meg az Új Széchenyi Terv keretein belül.

A projekt támogatási szerződését március 27-én már alá is írták.

Több parkolóhely az Arrabona pihenőhelyen a kamionoknak

Megkeresésünkre, miszerint a 13 milliárd forintból az M1-es autósztráda megyei szakászát is érintik-e a fejlesztések, jó híreket kaptunk az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs osztályától.

"A közlekedésbiztonsági fejlesztések az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszát is több esetben érintik.

Az építési engedéllyel járó beruházások közül ezen a területen is bővülni fog a tehergépjármű parkolók száma, többek között az Arrabona pihenőhelyen (M1 119. km), megelőzve ezzel a szabálytalan kamionparkolásokat, amivel a tilosban leálló sofőrök sokszor a forgalmat is veszélyeztetik" - kezdte Béni Gyöngyi, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs vezetője.

Szabálytalan `dugó´ a sztráda pihenőhelyén.
Szabálytalan `dugó´ a sztráda pihenőhelyén.

  
Biztonságosabbá válnak az ideiglenes mozgó terelések megyénkben

"A projekt másik - nem építési engedély köteles - részében az autópályák jellemző baleseteit megelőző fejlesztéseket kíván megvalósítani az ÁAK Zrt.

A nagy forgalmú szakaszokon fejleszteni fogjuk az intelligens forgalomirányító eszközöket, így az M1 autópálya érintett szakaszán is több helyszínen új térfigyelő kamerákat helyezünk majd ki.

Bővíteni fogjuk minden mérnökségünk eszközparkját, így a Lébényi Mérnökségen is lesz új, konzolos terelő pótkocsi LED-es változtatható jelzésképpel, amivel biztonságosabbá válnak az ideiglenes mozgó terelések.

Erre azért van szükség, mert a magas gépjárművek vagy a hosszú gépkocsisorok kitakarhatják a tereléseket előjelző autóinkat, és a figyelmetlen vezetők belehajthatnak a terelésekbe" - folytatta Béni Gyöngyi.

Modern konzolos terelőelem.
Modern konzolos terelőelem.


Több szakaszon cserélik a szalagkorlátokat is


"Az M1-es autópályán 12 darab híd pillérvédelmét fogjuk megerősíteni duplasoros korláttal. Szintén a szóban forgó sztrádán 16 üzemi átjáróban cseréljük le a korszerűtlen beton terelőelemeket szalagkorlátra.

Mind a hídpillér-védelem, mind a beton terelőelemek cseréje a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszt is érinti.


Megerősített hídpillér-védelem.
Megerősített hídpillér-védelem.


A megyét érintő beruházások között jelentős fejlesztés lesz a szalagkorlátok cseréje, ami a 148-152. km között több helyszínen fog történni, mintegy 1,8 km hosszban.

Az új szalagkorlátok visszatartó ereje nagyobb lesz a mostanihoz képest" - zárta szavait Béni Gyöngyi.

Olvasóink írták

  • 2. Bit-man 2012. március 29. 12:52
    „Valamikor régen Tatabánya vagy Bicske környékén láttam egyszer régen a körforgalomba bevezető sáv két oldalán a földbe rakott "futófénnyel". Azóta hasonlót se láttam. Az pedig nagyon jó volt a sötét estéken a gyér megvilágítás mellett.”
  • 1. medwe 2012. március 29. 10:37
    „No, remek jó hír. A LED táblák sokkal jobbak, mint a már meglévő mátrix falak, melyeket nem lehet mindig elolvasni, vagy amikor lehetne, már olyan szögben látom, hogy nem is látom. Hasznos dolog. Győrben is lehetne alkalmazni azt a sávvezetést, amit szegeden. Jó, ez nem autópálya. Ott nem rég adták át a körgeometriás lámpás kereszteződést. Három van az országban, ebből kettő Győrben. Szegeden az aktuális sávot taposó fényekkel kísérik. Nagyon jó. A révfalusi hídnál a rakpartról kanyarodó szakaszt is kíséri a fény. Téli estéken sokat segít, már csak azért is, mert a szűk ív miatt az én kisbuszom A oszlopa elég sokat kitakar. Minél több ilyen fejlesztést!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel 1 hektáron égett a nádas Gönyű külterületén

A lángok kora este csaptak fel Gönyű külterületén: a győri tűzoltók több autóval vonultak a… Tovább olvasom